Ekonomistler sürpriz faiz kararı için ne dedi?

Ekonomistler sürpriz faiz kararı için ne dedi?
Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışına gitmesini ekonomistler olumlu karşıladı. Enflasyona karşı bu adımın gerekli olduğunu belirten ekonomistler, "Merkez Bankası yılın ilk üç ayında 30 milyar dolar satış yapılmadan bu artış yapılmalıydı" dedi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası şubat ayında ara verdiği faiz artışına seçim öncesi sürpriz bir kararla yeniden başladı. Hazirandan şubat ayına kadar her ay yapılan artışla yüzde 8,5'ten yüzde 45'e kadar çıkartılan faize şubat ayında ise dokunulmamıştı. Bir aylık aranın ardından Merkez Bankası politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Merkez Bankası ayrıca operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, gecelik borçlanmada 1 haftalık repo faizi üzerinde 3 puanlık marj belirledi.

Merkez Bankası'nın faiz artışı, döviz ve enflasyondaki artışı dizinginlemek açısından ekonomistlerce olumlu karşılandı.

Ekonomistler, faiz artışına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu...

BURCU AYDIN ÖZÜDOĞRU: TEPAV Para Politikası Değerlendirme Notumuzda da 500 puan faiz artışını önermiştik. Para politikası kurulu üyelerini piyasanın önüne geçtikleri için tebrik ediyorum. Böylece, Banka ilk defa piyasanın önüne geçti. Kur üzerindeki baskı alındı. Rezervleri yeniden inşa etmek için önemli bir fırsat oluştu. Seçim öncesi atılan bu adım, 'ekonomi politikasının devamlılığı' adına çok önemli bir adım oldu. Merkez Bankası'ndan gelen bu cesur adımın 'ekonomide rasyonele geçişi' sağlayacak ekonomik ve yapısal politikalarla desteklenmesi halinde tünelin sonunda ışık görünüyor. Şimdi sırada maliye politikaları ve yapısal politikalar var.

UĞUR GÜRSES: İtibar kazandırıcı; hem TL'ye hem de Bankaya... Hem yüzde 50'ye hem de gecelik borçlanma faizini 53'e çekmiş oldu... 'Seçimden önce yapamaz' algısını kırdı...

İRİS CİBRE: Yerel seçime değil, ülke ekonomisine katkı sağladınız, alkışlıyorum. Bu cesareti göstermek için keşe 30 milyar dolar satmak zorunda kalmasaydınız. Faiz koridorundaki artış, mevduat faizlerini yukarı itecektir. Bu da dolara karşı alternatif, daha çekici bir yatırım anlamı taşıyacaktır. Çok doğru bir karar. Ayrıca, metin, gerektiği gibi Şahin. Sıkı duruşun sürdürüleceği güvenini veriyor. Gerektiğinde aksiyon alınacağına garanti veriyor. Yapılması gereken geç de olsa yapıldı.

HAKAN KARA: Merkez Bankası yapılması gerekeni yapmıştır. Kararı alanları tebrik ediyorum.

MUSTAFA SÖNMEZ: Zamanında yapmadıkları faiz artışına, dövize hücum tehditi ile ikna oldular. Yaktıkları döviz haybeye. Dövizden caydırmak için tl mevduat faizlerini anlamlı biçimde artırmaları gerekiyor. Buna da kamu bankalarını memur etmeleri gerekir. TL mevduat faiz artışı olmazsa , atılan adım etkisiz kalır.
(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar