Emekliler geçim sıkıntısını anlattı: 'Belediyenin iftar çadırında karnımı doyuruyorum'

Artan enflasyon ve art arda gelen zamlar emeklileri yoksulluğa mahkum etti. Artı Gerçek'e konuşan emekliler peynir, zeytin gibi temel gıda maddelerini bile alamadıklarını, belediyenin iftar çadırında karınlarını doyurmaya çalıştıklarını anlattı.

İsmail AKIN


ANTALYA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024'ü emekli yılı ilan etti. Ancak artan enflasyona rağmen en düşük emekli maaşı 10 bin TL'de kaldı. Dul ve yetim aylığı ise 10 bin TL'nin de altında kaldı. "Tek çivi çakmasak, tüm yatırım bütçesini buraya aktarsak bu gideri karşılamaya yetmiyor" diyen Erdoğan, seyyanen zamma da kapıyı kapattı. Türk-İş'in şubat ayı araştırmasına göre açlık sınırı 16 bin 257 TL'ye , yoksulluk sınırı ise 53 bin TL'ye yükseldi. Enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında emekliler yoksulluğa mahkum oldu. Kira, gıda, giyim fiyatlarındaki artış ve art arda gelen zamlar emeklileri zor durumda bıraktı. Emekliler ve Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen yaşadıkları sorunları Artı Gerçek'e anlattı.

'KANSER HASTASIYIM BESLENEMİYORUM'

2017 yılında emekli olduğunu ve o günden bu yana sefalet içinde yaşadığını söyleyen Münüriye Aydın, "Kanser hastasıyım. Bu yüzden iyi beslenmem gerekiyor ama zeytin bile alamıyorum. En kötü peynirin kilosu 300 TL. Domates 40 TL. Maydanoz, yeşillik yemem gerekiyor. Bir demet maydanozun içinde 10 tane çıkıyor. Fiyatı 10 TK oldu. Karnını doyurmak da o kadar önemli değil, ben insanca yaşamak istiyorum. Günlük gazete, kitap okumak istiyorum. Zaten taksit ödüyorum. Zeytinin kilosunun 400 TL oldu. Peynir, ekmek dahi yiyemiyoruz, süt içemiyoruz. Oysa kemiklerimiz erimeye başladı, yoğurt yememiz lazım. 60 yaşındayım, 30 yıl çalıştım bu devlete. İnsanca yaşamak için insanca maaş istiyorum” diye konuştu.

1.png
Münüriye Aydın

'EVE BİR EKMEK GÖTÜRECEK GÜCÜM KALMADI'

36 yıl devlet memuru olarak çalıştığını dile getiren Mehmet Şerif Özdemir de emekli olduktan sonraki durumunu şu sözlerle dile getirdi:

"Ben o tarihlerde 1800 TL emekli aylığı alıyordum, hiçbir problemim yoktu, rahatlıkla geçiniyordum. Fakat şu son 5 yılda hayatım felce uğradı. Ev kiraları çok yükseldi. Ben şu anda 16 bin TL aylık alıyorum,14 bin TL kira ödüyorum. Bana ise 2 bin TL kalıyor. O da benim elektrik, su ve telefon faturalarını gidiyor. Ben evde aç susuz olarak yaşayan bir insanım. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Eğer kendisinde vicdan varsa, bu insanların sesine kulak versin. Eşim oruç tutuyor ama benim kendisine bir ekmek götürecek kadar gücüm kalmadı. Kendisine, iftar çadırlarında yemek yeme teklifinde bulundum. 'Ben gururuma yedirip gelemem, ölsem de gelmeyeceğim' dedi. Eşim 3-4 gündür çocuklarımın evinde kalıyor. Ben de belediye çadırına gidip orada karnımı doyuruyorum. Sayın cumhurbaşkanım sana oy veren şu vatandaşın halini bir bak.”

3.png
Mehmet Şerif Özdemir

'ÇOCUKLARIMIZA MUHTAÇ OLDUK, ONURUMUZLA OYNAMASINLAR'

Emekli olmadan önce karavan alıp ülkeyi dolaşma hayalleri olduğunu anlatan Hüseyin Bekman da şöyle konuştu:

"2017 yılında emekli oldum. Emeklilik hayalim karavanımla ülkeyi dolaşmaktı. Fakat şimdi yalnızca üç harfli marketleri gezebiliyorum. Maalesef hayallerimi bu iktidar yıktı. Şimdi en ucuz marketleri dolaşıyorum. Geçim derdine düştük. Cumhurbaşkanımızın emekli maaşlarını, '66 liradan 10 bin liraya yükselttik' diye bir beyanatı var. Ben 66 lira aldığım dönemdeki emekli maaşımı istiyorum. Zira o günkü şartlarda ekonomik sıkıntı yaşamış olsak bile bugünkü şartlardan kat kat iyiydi. Cumhurbaşkanımız bize altın çağı yaşatacakmış, ben demir çağını istiyorum. Gelen gidene aratırmış misali ile eski günleri aramaya başladım. Emekliye maaş verilmiyor, emekliye sadaka veriliyor. Lütfen bizim onurumuzla oynamasın. Çocuklarımız bize muhtaç, biz çocuklarımıza muhtaç olduk. Yarın ne olacağımızı da bilmiyoruz. Biz 40 yıl görev yaptık, bu günleri rahat yaşamak için. Haklarımızı istiyoruz, sadaka istemiyoruz"

2.png
Hüseyin Bekman

'BU MAAŞLARLA GEÇİNMENİN MÜMKÜN OLMADIĞI ORTADA'

Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, 19 Mart'ta alanlarda olacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Araştırmalara göre açlık sınırı 22 bin 834 TL. Emeklilerin aldığı maaş 10 bin TL. Hatta dul ve yetim emekli maaşı 10 bin TL'nin çok altında. Yani 10 bin TL ve altında maaş alan emeklilerin sayısı 16 milyonun üçte ikisi. Geri kalan emekliler de yoksulluk sınırının beşte biri kadar maaş alıyor. Yani ortalama 12 ila 15 bir TL arası. Hal böyle olunca bu maaşlarla geçinmenin mümkün olmadığı ortada. Bu maaşlarla ne ev kirası ödenebiliyor ne de beslenme ihtiyaçları karşılanabiliyor. Ev kirasını çocuklarından, eşinden, dostundan karşılamaya çalışan birçok emekli arkadaşımız var. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak 19 Mart’ta Türkiye genelinde alanlarda olacağız”

whatsapp-gorsel-2024-03-15-saat-12-05-36-e3e4755c.jpg
Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin

Öne Çıkanlar