HSBC'den Türkiye için seçim ve enflasyon öngörüsü

HSBC'den Türkiye için seçim ve enflasyon öngörüsü
İngiltere merkezli banka HSBC, Türkiye için enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4'e çıkardı. Banka, yerel seçimlerinden sonra ekonomi politikalarında ise değişiklik beklemediğini belirtti.

Artı Gerçek - HSBC Orta-Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika Ekonomisti Melis Metiner, Türkiye ekonomisine ilişkin rapor hazırladı.

Rapora göre, seçimlerden sonra politikada büyük bir değişiklik öngörmeyen HSBC Türkiye ile ilgili makro ekonomik tahminlerinde değişikliğe gitti.

HSBC, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4 seviyesine yükseltti. 2025 enflasyon beklentisi yüzde 29 seviyesinde kaldı.

Türkiye ekonomisi için 2024 ve 2025 büyüme tahminlerini ise yüzde 2,5 ve 3,5'ten 3,1 ve 3,6'ya revize etti.

Raporda, 31 Mart'taki yerel seçimden sonra büyük bir politika değişikliği beklenmediği belirtildi. Gösterge faiz oranının bu yıl yüzde 45'te sabit kalmasını bekleyen HSBC, "Baz senaryomuzun etrafındaki riskler hala daha fazla artışa meyilli. Enflasyon tahminlerimiz göz önüne alındığında, faiz indirimi için yalnızca 25 ilk çeyrekten itibaren alan görüyoruz" denildi.

SEÇİM ETKİSİ NE OLUR?

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin şu değerlendirme yapıldı:

"Türkiye 31 Mart'ta yerel seçimlere gidiyor. Üç büyük şehir (İstanbul, Ankara ve İzmir) şu anda ana muhalefet partisi CHP tarafından kontrol edilmektedir. Son anketler İstanbul'da AKP ile CHP arasında yakın bir yarışa işaret ederken, Ankara ve İzmir'de muhalefet adayları önde görünüyor.

Bize sıkça yöneltilen sorulardan biri, yerel seçimlerde AKP'nin güçlü çıkmasının, politika yapıcılara yüksek enflasyon ve büyük iç ve dış açıklarla mücadele etmek için daha iddialı bir ekonomik istikrar programı uygulama alanı açıp açmayacağıdır. Daha fazla faiz artırımı ve daha sıkı bir mali duruş ihtiyacına katılmakla birlikte, Türk politika yapıcıların son yorumları, makro dengesizliklerin bir süre daha devam etmesi anlamına gelse bile, bir numaralı önceliklerinin ekonomiyi yumuşak bir zemine oturtmak olduğunu gösteriyor. Büyümenin iyi bir şekilde desteklenmesinin seçimler bittikten sonra da önemli bir husus olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Bu raporda makro çerçevemizde küçük revizyonlar yapıyoruz, ancak birikmiş dengesizlikler için uzun bir ayarlama dönemi öngörmeye devam ediyoruz. Erken gevşeme veya daha geleneksel olmayan politika önlemlerine kısmi bir dönüş, son dönemdeki kazanımların bir kısmını riske atacaktır.

2024-2025 yıllarında tahmini GSYH'nin yaklaşık yüzde 2,5'ine karşılık gelen ortalama 30 milyar dolar cari açık görmeye devam ediyoruz. Geçen yılki politika değişikliğinden sonra finansman mevcudiyetinde belirgin bir iyileşme olsa da, riskler devam etmektedir.

Bu yıl daha küçük bir mali açık bekliyoruz (GSYH'nin yüzde 6,5'ine karşılık daha önce yüzde 7,1). Bununla birlikte, yerel seçimlerden sonra vergi artışları, harcama kısıtlaması veya her ikisi yoluyla önemli bir mali konsolidasyon görmeyi beklemiyoruz."

Öne Çıkanlar