Japonya'da bir devrin sonu: Enflasyon oldu, ücretler arttı, negatif faizden çıkıldı

Japonya'da bir devrin sonu: Enflasyon oldu, ücretler arttı, negatif faizden çıkıldı
Uzun süren dezenflasyon döneminden çıktığını varsayan Asya'nın ikinci büyük ekonomisi, 17 yıldır ilk kez faiz artırımına giderken negatif faiz politikasını terk etti.

Artı Gerçek - Pandemi ve Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle faizleri yükselten ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın artık ne zaman faiz indirimine gideceğinin tartışıldığı dönemde, Japonya, 17 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitti.

Onlarca yıldır enflasyon görme umutları besleyen Japonya'da 17 yıl aradan sonra ilk kez borçlanma maliyeti artırıldı. Tüketici fiyatlarının yükselmesini müteakip maaşların artmasının ardından, Japonya Merkez Bankası (BoJ), negatif faiz politikasını sona erdirdi.

2016 yılında durgun ekonomiyi canlandırmak amacıyla faiz oranını sıfırın altına düşüren BoJ, bugün politika faizinin yüzde -0.1'den yüzde 0-0.1 aralığına yükseltilmesi kararını açıkladı.

'PARA POLİTİKASINI ARTIK DİĞER MERKEZ BANKALARI GİBİ BELİRLEYECEĞİZ'

Basın toplantısı düzenleyen BoJ Başkanı Kazuo Ueda, son 11 yılda uyguladıkları alışılmadık politikaların görevlerini yerine getirdiğini, para politikasını artık diğer normal merkez bankaları gibi belirleyeceklerini ilan ederek "Politika faizleri, ekonomi ve fiyatların durumuna göre belirlenecek" dedi.

YAŞASIN ENFLASYON!

Ueda, yüzde 2'lik enflasyon hedefine istikrarlı şekilde ulaşmanın ufukta göründüğünü, faiz artırımı kararının enflasyon hedefine istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde ulaşılabileceğine dair artan güveni yansıttığını söyledi.

Faizlerin yükseltilmesinde Japonya'da ilkbahar toplu iş görüşmelerinin sonucunun önemli bir etken olduğunu dile getiren Ueda, büyük ücret artışları eğiliminin küçük firmalar arasında genişleyip genişlemeyeceğini yakından takip edeceklerini belirtti.

Japonya'daki KOBİ çalışanlarının daha yüksek reel ücretler alıp almayacağı belirsizliğini korurken, beklentiler önceki yıllara göre daha iyi yönde.

Son resmi rakamlar, fiyat artış hızı yavaşlasa da Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyonunun ocak ayında merkez bankasının yüzde 2'lik hedefini tutturduğunu gösterdi.

YÜZDE 5.28'LİK ÜCRET ARTIŞI, SON 33 YILIN EN BÜYÜĞÜ

BBC'ye konuşan danışmanlık firması EY-Parthenon'un uzmanı Nobuko Kobayashi, faiz oranları artırma kararının, büyük şirketlerin artan yaşam pahalılığıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için çalışanların ücretlerini artırmasından kaynaklandığını söyledi.

Bu ayın başlarında Japonya'nın en büyük şirketlerinin maaşlara yüzde 5.28 oranında zam yapmayı kabul etmesi, son 33 yılın en büyük ücret artışı oldu. Zira tüketici fiyatlarının çok yavaş artması ve hatta düşmesi nedeniyle ücretler 1990'ların sonlarından bu yana yatay seyrediyordu.

'ÜRETKENLİĞİ VE İÇ TALEBİ ARTIRMANIN EŞLİK ETMESİ LAZIM'

Ancak Kobayashi, enflasyonun geri dönüşünün ekonomi için hem iyi hem de kötü haber olabileceğini belirtti: "Japonya üretkenliği ve iç talebi canlandırabilirse iyi. Enflasyonun savaş ve tedarik zincirindeki aksaklıklar gibi dış etkenlerden etkilenmeye devam etmesi ise kötü."

Geleceğe bakıldığında, BoJ, "uyumlu finansal koşulların korunacağını" öngörerek şimdilik daha fazla faiz artışı olmayacağının sinyalini verdi.

NEGATİF FAİZ UYGULAYAN ÜLKE KALMADI

Japonya'da bir devrin kapanması, artık negatif faiz uygulayan ülke kalmadığı anlamına geliyor.

Yurttaşı bankaya para yatırmak için para ödemek zorunda bırakan negatif faiz oranları, daha önce birçok ülke tarafından parayı bankaya yatırmak yerine harcamaya teşvik etmenin bir yolu olarak kullanıldı.

GETİRİ EĞRİSİ KONTROLÜ DE NOKTALANDI

BoJ, negatif faizin yanısıra 10 yıllık Japon devlet tahvili (JGB) getirilerini yüzde 0 civarında tutmaya yönelik getiri eğrisi kontrolü (YCC) politikasını da terk etti. Artık riskli varlık alımlarını kısıtlayacak olan BoJ, borsada işlem gören fonları ve Japon gayrimenkul yatırım ortaklıklarını satın almayı bırakacak. (BBC, Nikkei Asia, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar