Nisandaki 'yarılanma' öncesi Bitcoin'den yeni atak: Hızla yükseliyor

Nisandaki 'yarılanma' öncesi Bitcoin'den yeni atak: Hızla yükseliyor
Güne 67 bin 157 dolardan başlayan kripto para birimi Bitcoin akşam üzeri 69 bin 261dolara yükseldi. Bitcoin'de son dönemdeki ataklarda, ETF onayının yanısıra nisanda gerçekleşecek yarılanma (halving) etkisi önemli rol oynuyor.

Artı Gerçek - Kripto para birimlerinde son aylardaki yüksek dalgalanmalar devam ediyor. Geçen yıl 16 bin dolar seviyelerine kadar düştükten sonra 2023 Ekim ayından itibaren artışa Bitcoin, bu yıl 71 bin dolarla tarihi zirvesini gördü.

Bu sabaha ise 67 bin 157 dolardan başlayan Bitcoin, ilerleyen saatlerde hızlı bir atağa geçti. Bitcoin saat 17.28'de 69 bin 261dolara yükseldi. Aynı saatlerde Ethereum ise 3 bin 547 dolar satış fiyatına ulaştı.

Kripto para birimlerindeki dalgalanmada ise diğer sebeplerin yanısıra iki temel faktör rol oynuyor.

Birincisi; ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), 11 farklı spot Bitcoin ETF başvurusunu 11 Ocak'ta onaylaması sonrası başlayan ivmelenme. Son artışla birlikte Bitcoin'in yılbaşından bu yana kaydettiği prim yüzde 67 oldu.

ETF NEDİR?

Spot Bitcoin ETF'i, Bitcoin'in piyasasındaki anlık fiyat değişikliklerinden faydalanılmasını sağlayan bir borsa yatırım fonu. Spot Bitcoin ETF'leri, yatırımcılara Bitcoin'e fiziksel olarak sahip olmadan, piyasadaki fiyat hareketlerini izleyerek yatırım yapma imkanı sağlıyor.

HALVING ETKİSİ

Bitcoin'deki yükselişte etkili olan bir diğer temel etken ise nisanda gerçekleşmesi beklenen yarılanma (halving) etkisi.

Her 4 yılda bir yarılanma dönemine giren Bitcoin, blok yüksekliğine bağlı olarak halving gerçekleştiriyor. Bitcoin'de son olarak 1 Mayıs 2020 tarihinde halving gerçekleşmişti.

Bitcoin yarılanması blok yüksekliğine bağlı olduğundan, kesin bir tarih vermek mümkün değil fakat her 200 bin blokta bir gerçekleştiğinden, bir sonraki Bitcoin yarılanmasının blok yüksekliğinin 840 bine ulaşacağı öngörülüyor.

Üçüncü olarak da, önge gelen merkez bankalarının bu yıl faiz indirimlerine gideceği sinyali vermesi, Bitcoin'i destekleyici bir sonuç doğuruyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar