Özgür Özel’e gaz sıkmayın. Yarın Erdoğan ile görüşecek

Bu 1 Mayıs bizlere çok şey anlatacak. Erdoğan’ın ve muhalefetin yola nasıl devam edeceğini merak edenler, CHP heyetinin polis copuyla sınavını bekliyor.

Özgür Özel’in Erdoğan’a yapacağı ziyaret büyük bir sürpriz olmazsa 2 Mayıs Perşembe günü gerçekleşecek. İlginç bir tarih. Sizlerin bu satırları okuduğunuz saatlerde ülkece 1 Mayıs gerginliklerini yaşıyor olacağız.

1 Mayıs’ta Taksim Meydanı eylemlere kapatıldı. Polis, sabah 04.00’ten itibaren şehri felce uğratacak. Metro, tramvay, metrobüs ve deniz ulaşımına kadar pek çok toplu taşıma seferi iptal edilecek. Ana caddeler, sokaklar polis bariyerleriyle kapatılacak. Kısacası bildiğimiz ceberrut devlet şiddetine şahit olacağız. AKP, sözünü dinlemeyen emekçilere gününü göstermek için tüm hazırlıklarını tamamlandı.

Erdoğan açısından zor bir dönemeç. Yerel seçimlerde Van halkının iradesini korumak için sokağa çıkması, seçim yenilgisi yaşayan AKP içinde büyük sorunlara, kamuoyuna yansıyan tartışmalara yol açmıştı. Şimdi başta yeni anayasa konusu olmak üzere muhalefet ile görüşme kanallarına ihtiyaç duyan Erdoğan sokağı muhalefete açmaya hazır mı gerçekten? Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizinden geçiyoruz. Açlık, sefalet, yolsuzluk ve yoksulluk bu denli zirve yapmışken, Kılıçdaroğlu’ndan farklı olarak kitlelere sokağı adres gösteren Özgür Özel’e müsamaha gösterilebilir mi sahiden?

Göreceğiz…

CHP ise kararlı. Genel Başkan Özgür Özel, milletvekilleri ve parti yönetimi ile Saraçhane’de bir araya gelecek. Buradan Taksim’e kitlesel olarak yürüyüş düzenlenecek. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, X hesabından yaptığı paylaşımda çok net bir çağrı yaptı:

“1 Mayıs’ta Taksim’e! Emeği, adaleti, sömürüden arınmış düzeni savunmak için hep birlikte Taksim’e yürüyoruz. 1 Mayıs Çarşamba Toplanma alanı: Saraçhane Saat: 10.00”

İstanbul’daki CHP örgütleri kitlesel olarak 1 Mayıs için Saraçhane’ye akın edecek. Saraçhane siyasi lügatımıza yeni eklenen bir adres. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, genel başkanı ve kadrolarının önünde polis ile burun buruna gelecek. Özgür Özel ve beraberindeki CHP’liler Taksim’e çıkabilecek mi göreceğiz. Polisin gözyaşartıcı gaz ve cop ile CHP heyetine saldırma ihtimali de yabana atılacak gibi değil.

Peki Özgür Bey sokaklarda gaz yemiş, arkadaşları darp edilmiş, yerlerde sürüklenmiş olursa yine de Erdoğan ile görüşecek mi?

Kafası, kolu sarılı bir heyet ile külliyeye çıkacak mı?

Memleketin normalleşme ihtiyacı, siyasette diyalog, siyaset üstü sorunlarda ortaklaşma falan derken Özgür Bey’i toplantıya sağ sağlim yetiştirmenin yolunu arıyoruz.

Bu 1 Mayıs bizlere çok şey anlatacak. Erdoğan’ın ve muhalefetin yola nasıl devam edeceğini merak edenler, CHP heyetinin polis copuyla sınavını bekliyor.


Hayko Bağdat: 1976 yılında Rum bir anne ve Ermeni bir babanın dördüncü çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. Esayan ve Mkhitaryan Ermeni okullarında eğitim aldıktan sonra, 1994’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü‘ne başladı. Babasının beklenmedik vefatı sebebiyle eğitimini tamamlayamadı. 2002 yılında Yaşam Radyo’da Türkiye’de ilk azınlık sorunlarını gündeme taşıyan “Sözde Kalanlar” programı ile gazeteciliğe başlayan Bağdat, Türkiye’nin önemli basın organlarından gazetecilik, köşe yazarlığı ve yorumculuk yaptı. 2007 yılında katledilen gazeteci Hrant Dink’in ardından kurulan ve adalet arayışını sürdüren “Hrant’ın Arkadaşları” ekibinin kurucuları arasında yer alan Bağdat’ın “Türkiye’de Ermeni ve öteki olmayı” anlatan ilk kitabı ‘Salyangoz’ 2014’te, ikinci kitabı ‘Gollik’ 2015 yılında, üçüncü kitabı ‘Kurtuluş Ҫok Bozuldu’ ise 2016 yılında okurlarıyla buluştu. Kitabından esinlenerek kurguladığı tek kişilik gösterisi Salyangoz, 2016’de Türkiye’nin bir çok şehrinde seyirci ile buluştuktan sonra, tüm dünyaya yayılan turneleri ile beğeni topladı. 2017’de Almanya’ya taşınan Bağdat, Berlin’de gazeteciliğe ve üretmeye devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hayko Bağdat Arşivi