Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik Saraçhane'deydi: Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz

CHP lideri Özgür Özel, 1 Mayıs kutlamaları için Ekrem İmamoğlu ile birlikte İstanbul'da Saraçhane’ye gelerek açıklama yaptı. Özel, “1 Mayıs yasaklarının adı polis devletidir. Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Artı Gerçek - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 1 Mayıs'ın iktidar tarafından emekçilere yasaklanması nedeniyle Saraçhane'ye geldi.

Burada bir konuşma yapan Özel, iktidara ve güvenlik güçlerine seslendi. Özel, "1 Mayıs yasaklarının adı polis devletidir'. Taksim özgür olana kadar mücadeleye devam edeceğiz" vurgusu yaptı.

Ekrem İmamoğlu da, "Saraçhane, zorluklarla mücadelenin simgesi oldu. Bazen demokrasiye müdahalenin simgesi oldu, bazen özgürlüklere müdahalenin simgesi oldu. Bugün de emekçinin 1 Mayıs'ta Taksim'de olma arzusuna müdahaleye ses veren İstanbulluların simgesi oldu" dedi.

AYM'nin 'hak ihlali' kararını bir kez daha gösteren Özel, "Anayasa diyorsa ki AYM kararı herkes için bağlayıcıdır, meydan o halde emekçilerindir. Buna rağmen yasaklanırsa, anayasa düzeni, devlet düzeni ortadan kalkar. O yüzden bu yanlışa itiraz ediyoruz" dedi.

ekran-goruntusu-20240501-102206png-nl9rutwfl0-cfbuc07uzjw-001.webp

"Taksim bugün özgürleşmezse, yarın özgürleşir" diyen Özgür Özel, kolluk güçlerine, "Size verilen kanunsuz emirlerle onlara müdahale edip onların yaralanmasına, zor durumda kalmasına sebebiyet vermeyin" çağrısı yaptı.

CHP lideri Özel, İBB Başkanı İmamoğlu, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Türkan Elçi ve CHP İl Başkanı Özgür Çelik Saraçhane'deydi. CHP heyeti, sendikaların 1 Mayıs kararına uyacaklarını ifade etti.

Özel "Hep birlikte Taksim'e doğru, 1 Mayıs'ı bayram gibi kutlayacak bir anlayışla hareket edeceğiz" dedi. Özel, daha sonra yaptığı açıklamada sendikaların kararına göre yürüyüşe geçilip geçilmeyeceğine karar verileceğine işaret etti. Özel, daha sonra alandan ayrıldı.

'KABA KUVVETLE YAKLAŞAN BİR İKTİDAR GİTGİDE SONU YAKLAŞAN BİR İKTİDARDIR'

Özgür Özel şu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün hep birlikte Taksim'e doğru 1 Mayıs'ı bayram gibi kutlayacak bir anlayışla hareket edeceğiz. Bir ülkenin en dünyaca bilinen meydanında 1 Mayıs kutlanmıyorsa o ülkede demokrasi sorgulanır. Bir ülkenin herhangi bir noktasına güvenlik güçleri kullanılarak emekçiler ya da göstericiler sokulmuyorsa orada bir muktedirlikten, iktidardan değil tedirginlikten bahsetmek lazım. Kaba kuvvetle yaklaşan bir iktidar gitgide sonu yaklaşan bir iktidardır.

'TAKSİM TAM OLARAK ÖZGÜRLEŞENE DEK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Bugün yaşananlar demokrasi eksikliğini gösteriyor. Taksim hedefine doğru hareket ediliyor olması önemli bir kazanımdır. Önemli olan, bayrama halel getirecek, yaralanmaların olmadığı, polislerin de emekçilerin de üzülmediği bir gün olması için hep birlikte gayret gösteriyoruz. Bir gün Taksim tam olarak özgürleşene dek mücadelemizi sürdüreceğiz.

İçişleri Bakanının kişisel olarak iyi niyetli çabasını takdir etmekle birlikte üstündeki bir irade tüm uzlaşma ve müzakere imkanlarını ortadan kaldırıyor. İçişleri Bakanının kişisel gayreti tamam ama her aşamada bir tıkanma oluyor. Bu vakitten sonra İçişleri Bakanıyla yeni bir şey konuşmanın anlamı yok çünkü kendisi "Maalesef kabul edilmedi, maalesef uygun görülmedi" diye cevaplar veriyor."

İMAMOĞLU: ENİNDE SONUNDA TAKSİM'DE BİR BULUŞMAYA DÖNÜŞECEK

Ekrem İmamoğlu ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Son 5 yıldır Saraçhane hak arama noktasına dönüştü. Bugün de ne tesadüftür ve ne yazıktır ki 1 Mayıs ile ilgili bir hak arama buluşmasına dönüştü Saraçhane'deki buluşma. Saraçhane'de hak arama mücadelelerinin sonu her zaman başarıyla sonuçlandı, halkın isteği oldu. Muhtemelen bunun da sonu, eninde sonunda Taksim'de bir buluşmaya dönüşecek. Ama bugün ama seneye.

'5 YILDIR SARAÇHANE'DE HALK NE DİYORSA O OLUYOR'

Bu hak arama mücadelesini umuyorum ki bu sürece karar verenler iyi izlerler ve vicdanlarıyla, hukuka uygun davranmalarıyla bir an önce bu tür sertleşen, şehri kıskaç altına alanlar, böyle bir bayramı yok saymaya gayret eden anlayıştan vazgeçerler. Temennimiz o ama 5 yıldır Saraçhane'de halk ne diyorsa o oluyor. Muhtemelen bundan sonra da böyle bir yolculuk başlar."

İmamoğlu ve Özgür Özel ile Saraçhane'deki buluşamaya katılan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı konuşmada "Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz" mesajı verdi.

ozgur-ozel-ve-imamoglu-sarachane-de-573028.webp

Koramaz yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bugün 1 Mayıs emeğin bayramı, işçinin, emekçinin bayramı. Bu dünyadaki tüm güzellikleri, tüm değerleri yaratanların günü. Tüm halkımızın, işçi sınıfının 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum. Gönül isterdi ki; tüm dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi biz de 1 Mayıs'ı en büyük meydanlarda, 1 Mayıs ile özdeşleşmiş Taksim'de kutlayalım. Bu görkemli buluşmada tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Taksim'de halkımızla yan yana olalım.

Ne yazık ki her sene olduğu gibi yine baskıyla, yine yasaklarla karşı karşıyayız. Ama bilsinler ki bizler Taksim sevdamızdan, Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz. Nasıl emeğimizle ve emeğimizle yarattığımız her değere sahip çıktığımız gibi Taksim'e de sahip çıkmaya devam edeceğiz; bu ülkenin işçileri olarak, mühendisleri, mimarları olarak, üretenleri olarak. Onlar kalıcı değil, onlar gider, zorbalar gider. 1 Mayıs marşında da söylendiği gibi dünya zorbalara kalmaz. Bu ülke, bu ülkede çalışan üreten emekçi halklarındır. Onlar gider, halk kazanır."

'HEDEF TAKSİM MEYDANI'DIR'

Burada ikinci bir konuşma yapan Özgür Özel, "Hedef Taksim Meydanı'dır" dedi.

Özel şunları söyledi:

"Saraçhane Meydanı sembolleşmiş bir bayramdır. Saraçhane demokrasiye en geniş vurgunun yapıldığı yer. Devletin haber ajansını, televizyonunu, kaymakamını, valisini milletin karşısına dikildiğinde, milletle devlet karşı karşıya gelirse millet kazanır.

Elbette hedef Taksim Meydanı'dır. 1 Mayıs'ın sembol meydanı Taksim Meydanı'dır.

Milletle devlet karşı karşıya gelirse millet kazanır. 2012'de Taksim'i 1 Mayıs'a açıp bunu övünç meselesi yapanlar şimdi bu utancı yaşatıyorlar. AYM kararı herkes için bağlayıcıdır. AYM 'meydan emekçileridir' dedi. Bundan sonrası anayasayı çiğnemektir, suçtur. Anayasayı inkar etmektir. Günlerdir müzakere ediyoruz, Ekrem Başkanımız çok emek verdi. Ben İçişleri Bakanı ile 2 gün görüştüm ama bu yanlıştan vazgeçmediler. Sembolik olarak 1977 sendikasız işçiyle buraya geldik.

333jpg-eqiscv0ipemtxgk4yhfpsq.jpeg

'TAKSİM BUGÜN OLMAZSA YARIN ÖZGÜRLEŞİR'

12 Eylül darbesi, solu, sendikaları, siyaseti ezdi. Sendikalar anayasal hakkınızdır, sendikalarda örgütlenin. CHP iktidar olduğunda işçilerin sendikalaşması önünde hiçbir engel kalmayacak. Bariyerleri ortadan kaldıracak olan da işçilerin sendikalı olmasıdır. Bayramların bayram gibi kutlanacağı gündeler yakındır. Taksim bugün olmazsa yarın özgürleşir. Taksim emeğindir, emeğindir.

Size verilen kanunsuz emirlerle işçilerin yaralanmasına, zarar görmesine izin vermeyin. Buradaki herkes bu ülkenin evlatlarıdır, kardeştir. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın Türkiye ve dünya işçi sınıfının mücadelesi."

İmamoğlu da, "Saraçhane, zorluklarla mücadelenin simgesi oldu. Bazen demokrasiye müdahalenin simgesi oldu, bazen özgürlüklere müdahalenin simgesi oldu. Bugün de emekçinin 1 Mayıs'ta Taksim'de olma arzusuna müdahaleye ses veren İstanbulluların simgesi oldu" dedi.

Açıklamanın ardından Özel, İmamoğlu ve Özgür Çelik AYM kararı ile birlikte Saraçhane'de gazetecilere poz verdi. Özel, ardından alandan ayrıldı. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar