2023 Nobel Fizik Ödülü, attosaniye ışık darbeleri üreten bilim insanlarına verildi

2023 Nobel Fizik Ödülü "anların en kısasını" yakalayan ışık deneylerini gerçekleştiren bilim insanlarına verildi. Ödülün sahibi Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier adlı bilim insanları oldu.

Artı Gerçek - 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü "maddedeki elektron dinamiklerinin incelenmesi için zamanın en küçük birimi yani saniyenin bir kentilyonda biri olan attosaniye ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler" keşfeden bilim insanları Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Ödülü veren İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi yaptığı açıklamada "Ödül sahiplerinin deneyleri, attosaniye cinsinden ölçülebilecek kadar kısa ışık darbeleri üretti ve böylece bu darbelerin atom ve moleküllerin içindeki süreçlerin görüntülerini sağlamak için kullanılabileceğini gösterdi" dedi. Basın toplantısında Agostini, Krausz ve L'Huillier'in, elektronların hareket ettiği veya enerji değiştirdiği süreçleri ölçmek için kullanılabilecek kısa ışık darbeleri yaratmanın bir yolunu keşfettikleri vurgulandı.

Prof. Pierre Agostini ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi'nde görev yapıyor. Prof. Ferenc Krausz Almanya'daki Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü'nde, Prof. Anne L'Huillier ise İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde çalışıyor.

DÜN NOBEL TIP ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULMUŞTU

Fizik alanındaki ödüller, Dün Macar bilim insanı Katalin Kariko ve ABD'li meslektaşı Drew Weissman'ın Covid-19 aşılarının yolunu açan mRNA molekülü keşifleri nedeniyle 2023 Nobel Tıp Ödülü'nü tıp ödülünü kazanmalarının ardından bu hafta verilen ikinci Nobel oldu. Bu yıl 11 milyon İsveç kronuna (yaklaşık 1 milyon dolar- yaklaşık 27,5 milyar Türk Lirası) yükseltilen ödül, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından veriliyor. Dinamitin mucidi ve iş insanı Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine oluşturulan bilim, edebiyat ve barış alanlarındaki başarı ödülleri 1901'den bu yana veriliyor.

Geçtiğimiz yıl Nobel Fizik Ödülü'nü Alain Aspect, John Clauser ve Anton Zeilinger adlı bilim insanları iki parçacığın aralarındaki boşluktan bağımsız olarak birbirine bağlı olduğu kuantum dolanıklığı üzerine yaptıkları çalışmalarla ödülü kazandılar. Bu hafta Nobel kimya, edebiyat, barış ve ekonomi ödülleri de sahiplerini bulacak. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar