Merkez Bankası, adı var kendi yok menkul kıymet tesisini kaldırdı

Merkez Bankası, adı var kendi yok menkul kıymet tesisini kaldırdı
Merkez Bankası, menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi tamamen sonlandırdı. Ayrıca kredi büyümesini sınırlayıcı zorunlu karşılık uygulamasında da değişikliğe gidildi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, para politikasında bugün iki değişikliği hayata geçirdi.

İlk olarak, bankalar için uygulamada zaten sadece ismi kalan menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükkten kaldırıldı. Konuya ilişkin olarak bankadan yapılan duyuruda şöyle denildi:

"6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda, menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır."

Söz konusu adımın, 'makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirme' politikası çerçevesinde atıldığı ifade deldi.

ZORUNLU KARŞILIKTA DEĞİŞİKLİK

Merkez Bankası ayrıca zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan 'Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'de şöyle denildi:

"Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre kredilerin bilanço büyüklüklerine oranına bağlı bir gösterge çerçevesinde belirlenen seviyenin altında olan bankalara ve finansman şirketlerine bu madde hükümleri uygulanmaz." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar