'Tanzim satış çadırı martta da kof çıktı'

'Tanzim satış çadırı martta da kof çıktı'
İktidarın enflasyonu aşağı çekmek için devreye aldığı tanzim satışın mart enflasyonuna etkisi olmadığını belirten uzmanlar, gıda enflasyonundaki artışa dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı enflasyon verilerine göre, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) 2019 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,03, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,71 artış gerçekleşti.

En yüksek artış yüzde 3,48 ile sağlık ve yüzde 2,44 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşanırken enflasyon verisinin detaylarına bakıldığında en fazla fiyat artışının yüzde 43,81 ile çarliston biberde yaşandığı görülüyor. Sivri biber yüzde 36,04 ile ikinci sırada yer alırken, patlıcan yüzde 19,94, karnabahar da yüzde 19,19 ile en yüksek artış gösteren gıda maddeleri arasında yer aldı.

GEÇEN EKİM AYINDA ZİRVEYİ GÖRMÜŞTÜ

Yıllık en fazla artış yüzde 29,77 ile yine gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.

Yıllık enflasyon son 15 yılın rekor seviyesini ekim ayında yüzde 25,24 ile görmüş, kasım ve aralık aylarında da düşüş göstererek yılı yüzde 20,30 seviyesinde tamamlamıştı.

Piyasalarda seçim sonuçlarının netleşmesi ile beraber Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın daha önce duyurduğu 8 Nisan haftasında ekonomide atılacak adımları içeren yol haritasını açıklamasını bekliyor.

Öte yandan, enflasyon verisinin ardından dolarda yukarı doğru bir hareketlenme var.

Mart ayı enflasyon verisini değerlendiren uzmanlar ise, iktidar tarafından enflasyonu aşağı çekmek için bir yöntem olarak gösterilen tanzim satış uygulamasının enflasyon üzerinde hiçbir olumlu etkisi olmadığını, hatta meyve sebze fiyatlarında yükselişin görüldüğüne dikkat çekiyor.

TANZİM SATIŞLARA RAĞMEN MEYVE SEBZE FİYATLARI ARTTI

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Tanzim satış çadırları martta da kof çıktı. Biber, patlıcan, domates, patates fiyatları hızla tırmanmaya devam etti. Martta yüzde 16'lık ilaç fiyatlarından dolayı en çok sağlık fiyatları (yüzde 3.8) arttı.
Onu, yine gıda aylık yüzde 2,4 artış ile izledi ve yıllığı yüzde 30'a yakın. Gıda enflasyonu yapışkan özellikte.
Sorun, yapısal. Hayvancılık ve tarımdaki çöküş gıda enflasyonu katılaştırdı. Tanzim satış çadırlarına rağmen taze sebze meyve aylık martta yüzde 9, yıllık yüzde 71 arttı. 2018 Mart ayında yıllık artış yüzde 4'ün altındaydı" değerlendirmesi yaptı.

EKONOMİ YÖNETİMİ ŞİMDİYE GÖRDÜĞÜMÜZÜN EN BAŞARISIZI

Uğur Gürses de, yine tanzim satışlara dikkat çekerek, "Tanzim satış tezgahlarının en yaygın olduğu mart ayında taze ve meyve fiyat artışı yüzde 9. (ilk üç ayda yüzde 44). Semptomlara şal örterek, bankalara sopayla faiz düşürterek enflasyonu düşüreceğini sanan ekonomi yönetimi herhalde şimdiye dek gördüğümüzün en başarısızı" ifadelerini kullandı.

Cüneyt Akman, "Ayrıca ekleyelim gıda fiyatları mart ayında % 2,44 artmış. Üzülme dar gelirli vatandaşım; sen de ıspanak alacağına git tenis topu al. Böylece enflasyon seni de etkilemez!" dedi.

Atilla Yeşilada, "TÜFE beklentiyi aştı, gıda enflasyonu yolunu şaştı, TCMB faiz indirir diyenler mayıştı" değerlendirmesi yaptı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ORTALAMASINDAN ALTI KAT FAZLA ENFLASYONLA YAŞIYORUZ

Özcan Kadıoğlu da, Türkiye'de enflasyonun yüksekliğini farklı ülke gruplarıyla kıyaslayarak, "Türkiye’de kırılgan ülke ekonomilerin altı katı enflasyon ile yaşıyoruz. Gelişmekte olan ülkeler ortalamasından altı kat daha yüksek enflasyon ile yaşıyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar