Selde can kaybı 27'ye yükseldi: 'Kıyıya vurmuş cesetler var'

Selde can kaybı 27'ye yükseldi: 'Kıyıya vurmuş cesetler var'
Selin büyük yıkıma yol açtığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinden olduğu belirtilen görüntülerde, 'Kıyıya vurmuş cesetler var' denilerek, 5 kişinin cenazesinin suda olduğu paylaşıldı.

ARTI GERÇEK-Karadeniz’de etkili olan şiddetli yağışlar sonrası meydana gelen selde can kaybı artıyor. Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta 11 Ağustos’ta başlaya aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sele ilişkin son durumu açıklayan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), "Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir" bilgisini paylaştı.

Karadeniz’de 11 Ağustos’ta başlayan şiddetli yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana geldi. Bartın'ın Ulus ilçesi, Kastamonu'nun Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop'un Ayancık ilçeleri selden etkilendi.

Selden etkilenen bölgelere ilişkin son durumu açıklayan AFAD "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir. Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya başlamıştır" denildi.

BARTIN’DA KAYIP OLAN 1 YURTTAŞ ARANIYOR

AFAD açıklamasında ayrıca "Bartın İli Ulus Akörensöküler Köyü’nde kaybolan bir vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürülmektedir. Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt İlçeleri’nde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettirilmektedir" bilgisini geçti.

‘KIYIYA VURMUŞ CESETLER VAR’

Yol TV’nin Twitter hesabından ise sel felaketinin vurduğu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinden olduğu belirtilen bir video yayınlandı. Videoda bir kadının ağlayarak "Hep kıyıya vurmuş cesetler var şu an. Sadece benim saydığım 5 tane, daha kim bilir kaç tane var. Hepsinin kafası kolu bacağı gözüküyor. Deniz dolu, daha bakılmadı buraya" dediği duyuluyor.


GAZETECİLER SEL BÖLGESİNDEKİ DURUMU AKTARDI

Öte yandan gazeteciler de Kastamonu’nun Bozkurt ilçesini vuran sele ilişkin paylaşımlarda bulundu.

Gazeteci Evrim Kepenek "Bozkurt yokoldu" etiketiyle yaptığı paylaşımda giriş katı su altında kalan bir binanın fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı.


Bozkurt’un selin ağır bilançosuna rağmen hala afet bölgesi ilan edilmemesine ve yandaş medyadaki sansüre tepki gösteren gazeteci Melis Alphan ise "İnsanların evleri, iş yerleri, her şeyleri gitti, ölü sayısı muamma. Rezil medya hiçbir şey göstermiyor. #Bozkurt hala afet bölgesi ilan edilmedi" ifadelerini kullandı.

KIZILAY’DAN AÇIKLAMA: AFETİN BOYUTLARI ÇOK BÜYÜK, 72 SAAT KRİTİK

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da sel sonrası büyük zarar gören Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine ilişkin yaptığı açıklamada üç günün kritik olduğunu ifade etti.

Kınık, "Kastamonu Bozkurt’ta tahliye ve arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Afetin boyutları çok büyük. İlçeye ulaşım sıkıntılı. Lütfen sivil araçlar yolları boşaltsın, iş makinalarına ve ambulanslara geçiş kolaylığı sağlasınlar. 72 saat kritik lütfen duyarlı olalım" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu​ da arama ve kurtarma çalışmalarını bölgeden takip ediyor.​

Arama-kurtarma çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) helikopterleri de destek veriyor. TSK’dan yapılan açıklamada altı helikopterin 304 kişiyi kurtardığı belirtildi. Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

METEOROLOJİDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ölçümlerine göre, selden etkilenen bölgelere son 24 saatte mevsim normallerinin çok üstünde yağış düştü. Kastamonu’nun Küre ilçesinde metrekareye 198 kilogram, Pınarbaşı ilçesinde metrekareye 167 kilogram yağış düşerken Sinop Ayancık’ta kaydedilen yağış miktarı metrekare başına 240,5 kilogram oldu.

‘NEHİR YATAKLARI ÇEVRESİNDEKİ YAPILAŞMAYI ÖNÜMÜZDEKİ İKİ YÜZ YILI GÖZETEREK PLANLAMAMIZ ŞART’

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaşanan onca sel felaketine rağmen Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum sağlama ve yapılaşma konusunda yeterli adımları atmadığını söyledi.

Profesör Kadıoğlu, "İklim değişikliği her zaman konuşuluyor ama buna nasıl uyum sağlayacağımız konusunda hiçbir çaba yok. Taşkın sahalarındaki nehir yatakları çevresindeki yapılaşmayı önümüzdeki iki yüz yılı gözeterek yeniden planlamamız şart. Bundan sonra da Karadeniz Bölgesi’nde dağ sağanaklarıyla karşı karşıya kalacağız. Havzanın suyu mutlaka denize ulaşmak zorunda. Nasıl önlem alacağız? Öncelikle dere yatağına ev yapmamak gerek. Köprülerin seviyesi yükseltilmeli. Dere yatağı çevresine nasıl ve ne şekilde ev yapılabileceği bir yönetmelikle belirlenmeli. Riskler mutlaka azaltılmalı" dedi.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar