AB 2035’e kadar fosil yakıtlı araçları yasaklayabilir

AB 2035’e kadar fosil yakıtlı araçları yasaklayabilir
AB parlamenterleri, 2035’ten itibaren yeni fosil yakıtlı arabalara yönelik yasağı destekliyor.

Avrupa Parlamentosu’nun çevre komitesindeki parlamenterleri, AB’nin 2035’ten itibaren yeni benzinli ve dizel otomobil satışlarını yasaklama planını desteklerken, bu 10 yıl içinde otomobillerden kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltmaya yönelik daha zorlu hedeflere yönelik tekliflere ise karşı oy kullandı.

Komite, 27 ülkenin oluşturduğu blokta yeni fosil yakıtla çalışan araçların satılmasını imkansız hale getirecek öneriyi destekledi.

HEDEF 2050'YE KADAR SIFIR EMİSYON

Avrupa Komisyonu, yeni arabaların yollarda 10 ila 15 yıl kalmasına izin veren, temelde geçen Temmuz ayında daha büyük bir iklim değişikliği politikaları paketinin parçası olan hedefler önerdi. Bu zamanlama, 2035 yılının kirletici araba satışlarının durdurulabileceği en son tarih olduğu anlamına geliyor. Burada önemli nokta belirlenecek hedeflerin blok ülkelerinin 2050 yılına kadar tüm sektörlerde net sıfır emisyona sahip olma planını tehlikeye atmaması.

Komite, bazı parlamenterlerin Komisyon’un otomobillerden kaynaklanan CO2 emisyonlarında 2021 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar %55’lik bir azalmaya yönelik hedef önerisini desteklemedi.

OTOMOBİL SEKTÖRÜNDE İNOVASYON YATIRIMLARI TEŞVİK EDİLİYOR

Avrupa Parlamentosu’ndan Jan Huitema, "CO2 standartlarıyla otomobil endüstrisi için netlik yaratıyor ve otomobil üreticileri için inovasyon yatırımlarını teşvik ediyoruz" derken, elektrikli araçların piyasaya daha ucuz sürülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Önümüzdeki aylarda tüm Avrupa Parlamentosu otomobillere ait CO2 önerilerini oylayacak ve bunun ardından parlamenterler ile AB ülkeleri nihai kuralları müzakere edecek.

AB, sıfır emisyonlu elektrikli araçlara geçişi hızlandırarak, son yıllarda artan ulaşımdan kaynaklanan emisyonlarla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Volkswagen de dahil olmak üzere firmalar, 2035 yılına kadar Avrupa’da içten yanmalı motorlu araba satışını durdurma planlarını halihazırda duyurmuşlardı. Bazı endüstri grupları ise belirli bir teknolojinin yasaklanmasına karşı uyarıda bulundu. Daha iddialı hedeflerin, ancak politikacıların büyük bir şarj istasyonu altyapısının yaygınlaştırılmasını desteklemesi durumunda karşılanabileceğini söyledi.

Öne Çıkanlar