AB’nin doğalgaz faturası her geçen yıl yükselecek

AB’nin doğalgaz faturası her geçen yıl yükselecek
AB’nin doğalgaz planları 2030’da Komisyonun beklediğinden 250 milyar euro daha fazlaya mâl olabilir. REPowerEU politikasının toplam maliyeti yalnızca 47 milyar euro azaltacak.

Yüksek gaz fiyatları nedeniyle 2030’da AB’nin enerji faturasına 250 milyar euro daha eklenebilir. Ember ve Global Witness tarafından yapılan yeni analize göre, Avrupa Komisyonu’nun gaz kullanımını azaltmaya yönelik REPowerEU politikası kapsamındaki teklifleri, Komisyonun orijinal tahminlerinin üzerinde 203 milyar euroluk bir artış görecek.

2030'DA 42 MİLYAR EURO DAHA FAZLA HARCANACAK

Analiz, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan orijinal maliyet tahminleriyle karşılaştırılarak, gaz talebi için farklı senaryolar altında AB gaz ithalatının ve üretiminin maliyetini hesapladı. AB’nin "Fit for 55″politika paketi kapsamında planlanan gaz kullanım seviyeleri, mevcut piyasa gaz fiyatı tahminlerine göre 2030’da doğalgaz için en az 42 milyar euro daha fazla harcanacağını gösteriyor, ancak bugünkü yüksek fiyatlar devam ederse bu, 250 milyar euro gibi şaşırtıcı bir rakama yükseliyor.

Avrupa Komisyonu’nun REPowerEU stratejisi kıtanın Rus gazı ithalatını azaltmayı amaçlarken, hâlâ gaza o kadar bağımlı ki, Avrupa tahmini 2030 fiyatlarında bugünün gaz fiyatlarıyla 203 milyar euroluk bir fatura artışına maruz kalacak.

RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE İHTİYAÇ VAR

Bunun yerine, 2030 için ortak STK enerji senaryosunda olduğu gibi rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiyi ve enerji tasarrufunu AB’nin enerji stratejisinin kalbine yerleştirmek, 2030 yılında enerji harcamasını tahmini fiyatlarla en az 21 milyar euro, ya da bugünün fiyatıyla 123 milyar euro tasarruf sağlayarak önemli ölçüde azaltabilir.

Ember’in Kıdemli Analisti Sarah Brown, fosil gaz üzerinde kumar oynamanın, kaybedilen bir bahis olduğunu söylerken, "Yüksek ve değişken gaz fiyatları kalıcı olacak ve AB’ye çok pahalıya mâl olacak. Para, tüm Avrupalılara istikrarlı, temiz ve uygun fiyatlı enerji getirebilecek bir geçişe harcansa çok daha iyi olur" dedi.

HEDEF FOSİL YAKITLARI BIRAKMAK

Analiz, doğalgaz fiyatındaki minimum değişikliklerin bile büyük maliyet etkileri olduğunu gösteriyor. Her 1 €/MWh ek gaz kullanımı, AB’ye 3 milyar euroluk bir faturaya denk geliyor. Mart ayında tek bir günde 2030 fiyatı 2,34€/MWh artarak ekonomik riskin ölçeğini ve gerçekliğini vurguladı.

Ember ve Global Witness, AB’yi yenilenebilir enerji ve enerji tasarruflarını artırarak tüm fosil yakıtlardan temiz geçişi hızlandırmaya çağırıyor. Bu, AB’nin 2030 yenilenebilir enerji hedefini en az %50’ye ve enerji tasarrufu hedefini %45’e çıkarmayı içermeli.

Öne Çıkanlar