AB ülkeleri fosil yakıta dayalı elektrik planlarını üçte bir oranında azalttı

AB ülkeleri fosil yakıta dayalı elektrik planlarını üçte bir oranında azalttı
Savaşın tetiklediği gaz krizi ve pandemi gibi nedenler, Avrupa'nın fosil yakıttan yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırdı.

Düşünce kuruluşları Ember ve CREA‘nın yeni analizine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri fosil yakıtlardan elektrik üretimi planlarını üçte bir oranında azalttı.

Yakın zamanda açıklanan politikalara göre, 2030 yılında 595 TWh (terawatt saat) fosil yakıt kaynaklı elektrik üretimi gerçekleşecek ve bu sadece iki yıl önce yayınlanan 2030’da 867 TWh planlarına kıyasla keskin bir düşüş olacak.

Bu durum, Covid-19, hızla yükselen gaz fiyatları ve Rusya‘nın Ukrayna‘ya savaşının ülkelere daha temiz, daha ucuz ve daha güvenli kaynaklara doğru harekete geçme baskısı oluşturmasıyla ortaya çıkıyor.

FOSİL YAKITLAR YENİLENEBİLİR ENERJİYLE İKAME EDİLİYOR 

AB ulusal stratejileri, fosil yakıtları ikame etmek için elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklarda planlı bir artış olduğunu gösteriyor.

2019’da yayınlanan ulusal stratejiler, AB’de 2030 yılına gelindiğinde elektriğin yüzde 55’ini yenilenebilir kaynaklardan elde edecekken, bugünkü politikalara göre elektriğin yüzde 63’ü yenilenebilir kaynaklardan üretilecek.

İklim hedeflerinin daha da yükseltilmesi muhtemel: Yakın zamanda açıklanan AB komisyonu stratejisi REPowerEU, 2030 yılına kadar elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının yüzde 69 olmasını hedefliyor.

Ember‘de Kıdemli Enerji ve İklim Verileri Analisti Pawel Czyzak şöyle diyor:

"AB, hükümetlerin maliyetli fosil yakıtları terk etme konusunda ciddileşmesiyle birlikte enerji geçişi  hızlandı. Rüzgar ve güneş enerjisini daha hızlı artırmanın AB’nin birden fazla krizi atlatmasına yardımcı olabileceği konusunda bir fikir birliği var."

Ukrayna‘daki savaş ve doğal gaz krizine tepki olarak enerji geçişine yönelik iddialı hedefler hızla gelişti ve son iki yılda 19 Avrupa devleti, karbonsuzlaştırmayı hızlandıracak planlar yayınladı.

Rus fosil yakıtlarının en büyük ithalatçılarından bazıları şu anda iklim hedeflerinde en büyük sıçramaları gerçekleştiriyor: Almanya, 2030 yenilenebilir enerji hedefini %62’den %80’e yükseltti, Hollanda açık deniz rüzgar kapasitesini 2030’a kadar 21 GW’a çıkarmayı planlıyor ve Fransa, şu anda 14 GW olan güneş enerjisi kapasitesini 2050’de 100 GW’a çıkarmayı hedefliyor.

KARBONDAN ARINMA

Beş ülke ulaşım, sanayi ve ısınma gibi sektörleri daha fazla karbondan arındırmak için yeni politikalar açıkladı.

AB çapındaki REPowerEU stratejisi, artan enerji verimliliği ve maliyet, güvenlik ve iklim sorunlarının üstesinden gelmeyi amaçlayan ısıtma önlemleri ile bu sektörlerin karbondan arındırılmasını bir odak noktası haline getiriyor.

CREA Analisti Erika Uusivuori, "Avrupa artık fosil yakıtların istikrasızlığa eşit olduğunu kabul ediyor" diyor:

"Mevcut enerji ortamının benzeri görülmemişti. Ancak fosil yakıt bağımlılığını azaltma hedefindeki bir sıçrama, ülkeleri daha güvenli bir patikaya sokuyor."

Öne Çıkanlar