ABD’de ‘ultra beyaz’ boya geliştirildi: Klimadan daha fazla soğutuyor

ABD’de ‘ultra beyaz’ boya geliştirildi: Klimadan daha fazla soğutuyor
Bilim insanları ultra beyaz boyanın enerji tasarrufuna ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacağını ifade etti.

ABD'nin Indiana eyaleti West Lafayette kentinde bulunan Purdue Üniversitesi'ndeki bilim insanları, "ultra beyaz" boya geliştirerek Güneş ışınlarını yüzde 98'den fazlasını yansıttığını açıkladı. Enerji tasarrufu ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacak ultra beyaz boyanın, hali hazırda kullanılan beyaz boyalardan çok daha fazla ışın yansıttığı ifade edildi.  

KLİMARLARDAN DAHA FAZLA SOĞUTUYOR

Purdue Üniversitesi’nden Prof. Xiulin Ruan, piyasada bulunan beyaz boyaların güneş ışığını yüzde 80 ila yüzde 90'ını yansıttığını ifade ederek "Bu büyük bir mesele, çünkü aldığınız her yüzde 1 yansıma, Güneş'ten gelen ısıdan metre kare başına 10 watt daha az ısı anlamına geliyor" dedi.

Profesör Ruan, "Dolayısıyla, boyamızı yaklaşık 93 m²'lik bir çatı alanını kaplamak için kullanırsanız, 10 kilovatlık bir soğutma gücü elde edebileceğinizi tahmin ediyoruz. Bu, çoğu evin kullandığı merkezi klimalardan daha güçlü" ifadelerini kaydetti.

'DÜNYA YÜZEYİNİN YÜZDE 1'İNİ BU BOYAYLA BOYARSAK...'

Yeni boya, fotoğraf kağıdı ve kozmetik yapımında da kullanılan baryum sülfat adlı bir bileşik içeriyor. Prof Ruan, "Tahmin ediyoruz ki bu boya ile Dünya yüzeyinin sadece yüzde 1'ini boyarsak - belki de kayalarla kaplı hiçbir insanın yaşamadığı bir alan- bu bile iklim değişikliği eğilimiyle mücadeleye yardımcı olabilir" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar