Alevi örgütlerinden ortak tepki: Azmettiren ve örgütleyenleri ortaya çıkar

Alevi örgütlerinden ortak tepki: Azmettiren ve örgütleyenleri ortaya çıkar
Alevi kurumları ortak açıklamada, 'Saldırıların arka planını, örgütleyicisini ve azmettiricisini derhal açığa çıkarın. Aksi taktirde zan altında kalmaktan kurtulamazsınız' diye seslendi.

Ankara’da Muharrem Orucu’nun ilk gününde farklı mahallelerde bulunan Ana Fatma Cemevi, Şah-ı Merdan Cemevi, Gökçebel Köy Derneği ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na dün eş zamanlı olarak gerçekleştirilen saldırıya birçok kentte tepki gösterildi. Alevi kurumlarının öncülüğünde saldırıların gerçekleştiği saatte eş zamanlı olarak ortak açıklama gerçekleştirildi. 

İZMİR

İzmir'de bulunan Alevi örgütleri, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama gerçekleştirdi. Sık sık "Karanlığa teslim olmayacağız", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganlarının atıldığı açıklamaya, kentteki siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. 

Açıklamayı yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Merkez yöneticisi Gülbahar Kaplan, "Bilsinler ki, bizi demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız. Çünkü biz, baskıya zorbalığa ve her türlü şiddet politikalarına boğun eğmeyiz. Savaş çığırtkanlığına ve her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer alırız. Biz Aleviler, tarih boyunca her türlü provokatör tertibinin karşısında ve bize yönelik her saldırıya rağmen 72 millete bir nazarla bakmaya devam ettik. Hakları kendi içinde kutuplaştıran, ötekileştiren, çatıştıran, gerilimden ve şiddetten beslenen politikaların karşısında durduk ve durmaya da devam edeceğiz" dedi. 

Hükümeti açıktan uyardıklarını ve göreve çağırdıklarını söyleyen Kaplan, şöyle dedi: "Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; cemevlerini tanımayan ve Anayasal statüye kavuşturmayan, Alevileri her türlü insanlık dışı asimilasyon politikasına tabi tutan, hakir gören aşağılayan yaklaşımlarınız bu saldırılara zemin hazırlamaktadır. Bu saldırıların arka planını örgütleyicisini ve azmettiricisini derhal açığa çıkarın. Aksi taktirde zan altında kalmaktan kurtulamazsınız. Kınama ve geçmiş olsun ile geçiştirilecek bir durum değildir. İçişleri Bakanlığı daha birkaç gün önce yayınladığı genelgede cemevlerine yakın olacaklarını boş bırakmayacaklarını ilan etmişken daha Muharrem’in  birinci gününde bu olayların olması bizim açımızdan düşündürücüdür." 

ADANA 

Adana Alevi Platformu, saldırılara Heykelli Park'ta yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. Platform adına açıklamayı yapan Sevim Alkan, 2023 Genel Seçimleri öncesi kaos ve çatışmadan beslenmek isteyen karanlık güçlerin harekete geçmesine zemin hazırlayan iktidarın şiddet dilinin farkında olduklarını söyledi. Bu saldırıların daha büyük ve acı bir sonuca varmaması için başta demokrasi güçleri olmak üzere herkese görev düştüğünü belirten Alkan, halkı kurumlarına ve cemevlerine sahip çıkıp, provokasyona karşı uyanık olmaya çağırdı.

Ceyhan Cemevi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ceyhan Şube Başkanı Bahadır Odabaşı da, Muharrem Ayı’nda provokatörlerin yine işbaşında olduğunu belirterek, baskı, şiddet ve zorbalığa boğun eğmeyeceklerini vurguladı. 

DİYARBAKIR

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi-Cemevi, Bağlar'da ki cemevi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Bestaş, HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Emek Partisi (EMEP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı yapan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı, halkı provokasyonlara karşı duyarlı olmaya çağırarak, faillerin ortaya çıkarılması için mücadele edeceklerini belirtti.

Daha sonra konuşan HDP’li Meral Danış Beştaş, toplumu birbirine düşürenlerin kaybedeceğini belirterek, "Bir kişiyi gözaltına alarak olayı geçiştirmeyi kabul etmiyoruz. Bu saldırıları düzenleyen sadece bir provokatör olamaz. Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmeyen iktidar bunun sorumlusudur. Diğer bütün farklı diller, inançlar gibi hepimizin eşit hakları vardır. Birlikteliği savunan, bunun için mücadele eden bir partiyiz. HDP aynı zamanda Alevi partisidir, diğer inançların partisidir" diye belirtti.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yıllardır "camilere saldırdılar" söylemini hatırlatan Beştaş, cemevlerine yapılan saldırılara değinerek, sorumluların açığa çıkarılması gerektiğini vurguladı. 

DERSİM

Dersim’de de Demokratik Alevi Derneği (DAD) öncülüğünde Sanat Sokağı’nda açıklama yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı açıklamada, "Cemevimize dokunma" dövizi taşındı. Açıklamayı DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu yaptı. 

Hozat Cemevi de, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bilinmelidir ki, ne canlarımıza kıyarak ne de kutsallarımıza saldırarak bizleri bitiremediniz ve asla da bitiremeyeceksiniz. Çünkü bizler, Kerbela’dan bugüne haksızlığın karşısında ne boyun eğdik ne de sustuk. En son Ankara’da içinde bulunduğumuz matem günlerinde cemevlerimize yapılan saldırı ülke demokrasisi ve yönetimi adına bir rezalettir" denildi. 

ANKARA 

Ankara’da da Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF ), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD),  Tuzluçayır Meydanı'nda bir araya geldi. "Saldırılar bizi yıldıramaz provokasyonları püskürteceğiz" şiarıyla yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Murat Çepni, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Levent Gök ve Ali Haydar Hakverdi ile çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi ve yurttaş katıldı. 

"Faşizme karşı omuz omuza" ve "AKP halka hesap verecek" sloganlarının atıldığı açıklamada, "Asimilasyon ve katliam tehditlerine boyun eğmeyeceğiz", "Devletin Alevisi olmayacağız" dövizleri taşındı. 

Katılımcı örgütleri adına konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Mustafa Aslan, baskıya ve zulme boyun eğmeyeceklerini söyledi. Demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden dikkat çeken Aslan, "Ülkemizi kana bulamak için, tetikçileri ve güdümlü katilleri kullanan derin devlet güçlerini, Koçgiri, Dersim, Maraş , Çorum, Gazi, Gezi, 10 Ekim'den ve Suruç’tan ve onlarca benzer katliamdan biliyoruz" dedi. Alevilerin  tarih boyunca hiçbir halkın onurunu incitecek kalkışmada bulunmadığına değinen Aslan, "Dün bu ülkenin başkentinde 4 ayrı yerde Alevilerin ibadethanelerine ve mekanlarına yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının tüm yönleriyle açığa çıkarılması için kararlılıkla mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar