Almanya'dan içinde Gülen hareketinin de yer aldığı projeye 30 milyon euro destek

Almanya'dan içinde Gülen hareketinin de yer aldığı projeye 30 milyon euro destek
Gülen Cemaati'nin de yer aldığı çok dinli projenin temel atma töreni bugün Berlin’de yapıldı. Federal Hükümet 20, Berlin Hükümeti ise 10 milyon euro ile projeyi destekliyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Yahudi, Hristiyan ve Müslüman cemaatlerinin aynı çatı altında ibadethanelerinin ve eğitim yerlerinin olacağı ve aynı zamanda farklı görüşten insanların bir araya geleceği bir buluşma merkezine de sahip olacak "Bir Ev" (House of One) adlı proje binasının temel atma töreni bugün yapıldı. 47 milyon euro toplam bütçe öngörülen projeye Federal Alman Hükümeti 20 milyon, Berlin Eyalet Hükümeti de 10 milyon euro ile destek veriyor. Toplanan özel bağış ve yardımların da 10 milyonu bulduğu bildirildi. Kalan yaklaşık sekiz milyonun da toplanacak bağışlarla tamamlanması hedefleniyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Berlin'deki Aziz Petri ve Aziz Marien cemaatlerinin girişimi ile ortaya çıkan projede Berlin Yahudi Cemaati ile haham eğitimi veren Abraham Geiger Koleji de yer alıyor. Müslüman tarafı temsilen ise projede Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Forum Dialog adlı dernek bulunuyor. Bu sebepten dolayı projeye Türkiye'den sert eleştiriler geliyor.

Berlin'de bugün düzenlenen temel atma törenine Federal Meclis Başkanı, Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) üyesi Wolfgang Schäuble ile Berlin Eyalet Başbakanı, Sosyal Demokrat Parti'li (SPD) Michael Müller de katıldı. Kübik tarzda olacak ve orta bölümü göğe 40 metre yükselecek binanın 2024/2025 yıllarında tamamlanması bekleniyor.

DİTİB VE İSLAM FEDERASYONU PROJEYE SICAK BAKMADI

House of One adlı proje fikri, 2007 yılında Berlin'deki Petri Meydanı'nda yapılan kazılar sonrasında oluştu. Proje, Alexander ile Postdam Meydanları arasında bulunan Berlin'in en tarihi yerlerinden birinde hayata geçiriliyor. Söz konusu bölgede sekiz asır boyunca var olan Petri Kilisesi İkinci Dünya Savaşı'nda ağır zarar görmüş ve savaştan sonra dönemin Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) tarafından yıkılmıştı. Enkazın kaldırılmasından sonra ortaya çıkan kalıntılar üzerine bölgedeki Aziz Petri ve Aziz Marien cemaatleri alanı yine dini amaçla kullanmaya karar vermiş, ancak bunun çok kültürlü ve dinli toplumsal gerçeği yansıtması hedefini gütmeye karar vermişti.

Berlin Yahudi Cemaati ile haham yetiştiren Abraham Geiger Koleji projeye destek verince inisiyatif Müslüman ortak bulmada zorluk yaşadı. Diyanet İşleri Türk islam Birliği (DİTİB) ile Berlin'de 26 cami derneğinin çatı kuruluşu olan İslam Federasyonu projeye sıcak bakmayınca Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Forum Dialog adlı dernek ile iş birliğine gidildi. Her üç dini grup, şiddeti reddeden bir kültürel mirası yaratma, karşılıklı saygıyı tesis etme ve misyonerci yani yayılmacı hedef gütmeme konusunda mutabakat yaptı.

Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen bir derneğin katılımcılardan olması başından itibaren projenin en çok eleştirilen noktalarının başında geldi. Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan yapılanmaya Almanya'da da tarikat benzeri, şeffaf olmayan bir örgütlenme olma suçlamaları yöneltiliyor. Bu nedenle de projenin Müslüman ülkelerden gelen göçmen kökenliler tarafından kabul görüp görmeyeceği merak konusu.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı perşembe günü bir açıklama yayınlayarak projeyi "Türkiye'nin ve Almanya'daki Türk ve Müslüman toplumunun bütün itirazlarına rağmen FETÖ terör örgütünün dahil edildiği bugün Berlin'de temeli atılan House of One projesi, üç dini bir araya getirmeye değil, ancak ayrıştırmaya ve bir terör örgütünün meşrulaştırılmasına ve desteklenmesine hizmet eder" diyerek eleştirdi.

Öne Çıkanlar