Araştırma: Amazon arama motorlarında haksız rekabet yapıyor

Araştırma: Amazon arama motorlarında haksız rekabet yapıyor
Teknoloji sitesi The Markup tarafından gerçekleştirilen bir çalışma sonucunda, Amazon’un kendi markalarını üst sıralara yerleştirdiği ortaya çıktı.

The Markup tarafından yapılan bir çalışmada, ABD merkezli e-ticaret devi olan ve dünyanın en büyük beş şirketi arasında yer alan Amazon’un, arama sonuçlarında haksız rekabet yaptığı ileri sürülüyor.

1994 yılında milyarder Jeff Bezos tarafından kurulan ve dünyanın en büyük beş şirketi arasında yer alan Amazon’un ismi, haksız rekabet iddialarında geçiyor.

Teknoloji sitesi The Markup tarafından gerçekleştirilen bir çalışma sonucunda, Amazon’un kendi markalarını üst sıralara yerleştirdiği belirlendi. Araştırma ekibi 3 bin 492 popüler ürün aramasının bir listesini oluşturdu ve bu arama sonuçlarının ilk sayfasını analiz ettiler.

Ürünlerin, daha yüksek puanda olan rakip ürünlerin de üstünde yer alması ayrıca dikkat çekti. Arama sonuçlarının %60'ında Amazon'un ilk sırayı bir reklam verene sattığı kısımda, listenin sponsorlu olduğunu belirten net bir etiket eklendi. Kalan %40'lık kısım için Amazon ilk sırayı kendi ürünlerinin ve seçkin markalarının yarısına, diğer yarısını ise rakiplerine verdi.

Bu araştırma sonucu Amazon’un haksız rekabet yaptığını ortaya koyarken, Amazon tarafından yapılan açıklama ise sonuçlarla kıyaslandığında pek inandırıcı gelmiyor.

Amazon sözcüsü yaptığı açıklamada, mağazanın kendi markalı ürünlerini arama sonuçlarında kayırmadığını belirterek, "Müşteriye gösterilen ürünün türü ve miktarı, müşterinin sorusu ve müşterinin masaüstünde, mobil tarayıcıda veya uygulamamızda alışveriş yapıp yapmadığı gibi birçok faktöre bağlı" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar