Avrupa Covid-19 salgınında yeni dalgayı yaşıyor

Avrupa Covid-19 salgınında yeni dalgayı yaşıyor
Covid-19 vaka sayılarında rekor sayılara ulaşan Avrupa ülkeleri dördüncü salgını yaşıyor.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi ve Almanya'daki Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre; Slovenya son bir hafta iççerisinde 100 bin kişide görülen vaka sayısı(insidans) sıralamasında 3 bin 300'kişi ile ilk sırada yer alıyor. İnsidans oranının bin 72 olduğudu Avusturya'da ise 20 günlük sokağa çıkma kısıtlaması kararı alındı. 20 günlük süre içerisinde,  market ve eczane gibi zorunlu ihtiyaç için alışveriş yerlerinin dışında her yer kapandı ve okullarda uzaktan eğitime geçildi. 

Almanya’daki en üst düzey sağlık kurumu Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler. yeterli  aşılanma sayısına ulaşılmaması ve temasların azaltılmaması halinde beşinci dalganın kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu. Wieler, vakaların arttığı eyaletlerde insanlar arasındaki temasın kısıtlanması için kapanmaya geçilmesi gerektiğini de vurguladı. Son 24 saatte 30 bin 643 yeni vakanın tespit edildiği Almanya'da, yedi günlük insidans verisi 372,7'den 386,5’a yükseldi.

Almanya'da yaşanan dördüncü dalga sebebiyle, Koronavirüs önelemleri de artırılmaya başlandı. Gelecek çarşamba günü yürürlüğe girecek yeni önlemler "3G" kuralları olarak tanımlanıyor. Alınan yeni önleme göre; sadece aşı olanların, hastalığı atlatanların veya test sonucu negatif olanların iş yerlerine giderek çalışmasına izin verilecek. Aşı olmamakta ısrar edenlerse işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılabilecek. Otobüs ve trenlerde de "3G" kuralı geçerli olacak ve aşısız olanlar bu taşıtları kullanamayacak. Yaşlı yurtları, hastaneler, bakımevleri ve anaokullarında çalışanların, iş yerlerine gelmeden önce test yaptırmaları zorunlu olacak.

VOA Türkçe'den Cem Dalaman'ın haberine göre; Sağlık uzamanları, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve en kısa sürede daha sert tedbirler alınması gerektiğini belirtiyor. 

Nüfusunun yaklaşık yüzde 68'inin aşılarını tamamlamış durumda olduğu Almanya, aşılamada, Corona virüsü salgınının ilk zamanlarında virüsten en çok etkilenen İtalya ve İspanya gibi ülkelerin oldukça gerisinde. Uzmanlar, şu anda yeniden ivme kazanan aşılanma sürecinin, vaka sayılarına en erken Ocak ayında yansıyacağını ve ülkenin önünde zor bir Noel dönemi olduğunu vurguluyor.

 

Öne Çıkanlar