Avrupa'nın en eski insan fosili: Bu çene kemiği, 1 milyon 400 bin yıl önce yaşamış bir insana ait

Avrupa'nın en eski insan fosili: Bu çene kemiği, 1 milyon 400 bin yıl önce yaşamış bir insana ait
İspanya, Arapuerca Dağları’nda 30 Haziran’da bulunan insan çene kemiği fosili, bugüne kadar Avrupa kıtasında bulunan en eski insan fosili oldu.

Fotoğraf: Atapuerca Vakfı 


İspanya’da Arapuerca Dağları’nda yapılan kazılarda 30 Haziran 2022’de ele geçirilen ve bir insana ait çene kemiği olduğu belirlenen fosilin yaşı tespit edildi. Bulgulara göre kemiğin sahibinin, günümüzden 1,4 milyon yıl önce yaşadığı ortaya çıktı. Söz konusu fosil şimdiye kadar Avrupa’da keşfedilmiş en eski insan fosili olarak evrim tarihine geçti.

Webtekno'nun aktarımına göre, Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isimlerden Jose-Maria Bermudez de Castro, buldukları yeni çene kemiği üzerinde "tarihleme" çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Tarihleme çalışmaları sırasında, bulunan fosillerin yaşını doğrulamak için başta karbon testi olmak üzere pek çok yöntem uygulanıyor. 

DOĞRULANIRSA, TARİHİ BİR KEŞİF OLACAK

Bilimsel araştırmaların doğası gereği ulaşılan her bilgi, kesinliği kabul edilmeden önce farklı testlerle sınanıyor. Eğer 1,4 milyon yıllık bir fosilin gerçekten de bu yaşa sahip olduğu belirlenirse araştırmacılar, bunun tarihi bir keşif olacağını söylüyorlar. Kesin sonuçlar 6 ila 8 ay sonra açıklanacak, eğer bilimsel yöntemlerle de doğrulanırsa keşif tarihi bir nitelik kazanacak.

Homo (insan) sapiens (zeki), yani "zeki insan" adıyla anılan bir türüz ve onbinlerce yıldır, bizim dışımızda başka bir insan türü yeryüzünde yaşamadı. Türümüze ilişkin en eski kanıtlar sadece 200 bin yıl öncesine dayanırken bulunan çene kemiği fosili, bize dair en eski kanıttan bile 1,2 milyon yıl daha yaşlı. 

1,4 milyon yaşında olduğu belirtilen fosilden önceki en yaşlı Avrupalı insan fosili 2007 yılında keşfedilmiş ve 1,2 milyon yıl öncesine tarihlenmişti, ancak bu fosilin hangi insan türüne ait olduğu hâlâ tespit edilemedi. 

İspanya’da söz konusu keşfin yapıldığı Atapuerca, 2000 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor ve binlerce tarihöncesi fosilİ barındırdığı düşünülüyor.

Öne Çıkanlar