AYM'ye çağrı: Cizre’de yaşanan hak ihlalleri mahkum edilmeli

AYM'ye çağrı: Cizre’de yaşanan hak ihlalleri mahkum edilmeli
HDP'li Güler Tunç, Cizre'de bodrumlarda katledilenlere ilişkin AYM'deki duruşma öncesi 'AYM uluslararası yasaları esas alarak Cizre’de yaşanan hak ihlallerini mahkum etmelidir' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü, kentte 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı döneminde 2 ayrı bodrumda öldürülenlere ilişkin Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açılan davanın yarın görülecek ilk duruşmasına ilişkin açıklama yaptı. 

Parti binasında yapılan açıklama öncesi bina polis ve zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Polisin pandemi gerekçesiyle sokakta açıklama yapılmasını engellemesi üzerine eylem bahçeye taşındı. Açıklamayı okuyan İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, yasak sürecinde 300'e yakın kişinin yaşamını yitirdiğini çok sayıda kişinin de yaralandığını belirtti. Yasak süresince halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasının engellendiğini hatırlatan Tunç, yasağın 40'ıncı gününde yaralı insanların bodrumlara sığındıklarının kamuoyu tarafından duyulduğunu başlatılan çalışmalarla bu insanların sağ-salim çıkartılması için AİHM tarafından tedbir kararlarının alındığını söyledi. Tunç, "AİHM tarafından alınan tedbir kararlarına ve sivil toplum örgütlerinin girişimlerine rağmen bu insanlar katledildi" dedi.  

‘CİZRE'DEKİ SUÇLAR MEŞRULAŞTIRILDI'

Yaşananların çöktürme planı çerçevesinde geliştirildiğini belirten Tunç, "Çözüm masasını deviren AKP baskı, şiddet ve yasaklarla Kürt halkının sessini kısmaya çalıştı. Ancak Kürt halkı bu faşist iktidar karşısında diz çökmedi. Sonuna kadar direndi. Nitekim direnenlerin mirasını devir alan bizler bugün halen alanlardayız. AKP’nin işlediği suçların hesabını vermesi için elimizden geleni yapacağız. Cizre’de insanlık suçu işlendi. Buna dair onlarca belge ve rapor var. Sivil insanlar katledildi. Yedi yaşındaki çocuktan yetmiş yaşındaki insana kadar ölen herkesi terörize edildi. Yargı AKP korkusundan Cizre’deki suçları meşrulaştırdı. Bu kabul edilemez" diye ifade etti.   

AYM'YE ÇAĞRI

AYM’de görülecek davanın duruşmasını hatırlatan Tunç, şunları dile getirdi:  "Anayasa Mahkemesi'nin AKP’nin etkisi altında kalmaması için çağrıda bulunuyoruz. Anayasa Mahkemesi uluslararası yasaları esas alarak Cizre’de yaşanan hak ihlallerini mahkum etmelidir. Aksi taktirde yargının AKP’nin kontrolü altında olduğu tescillenir. Buradan tüm kamuoyuna da sesleniyoruz. Cizre’nin hukuk mücadelesine destek verin. Suçlular hesap versin."

‘HUKUKİ MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ' 

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise yasaktan sonra birçok ailenin AYM'ye başvurduğunu ancak bunların 180'inin reddedildiğini belirterek, "AYM bugün tarihi bir kararla yüz yüze. Adalet sağlanana kadar bizler bu davanın takipçisi olacağız" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar