Bakan Karaismailoğlu'na Osmangazi Köprüsü tepkisi: "5 buçuk milyar dolar ödeme yapılmış"

Bakan Karaismailoğlu'na Osmangazi Köprüsü tepkisi: "5 buçuk milyar dolar ödeme yapılmış"
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmangazi Köprüsü için “Devletin cebinden 1 kuruş çıkmayacak” demişti. Ancak iktisatçı Uğur Emek'e göre köprü için 5,5 milyar dolar ödeme yapıldı.

AKP iktidarı tarafından "yap-işlet-devret" modeliyle inşası tamamlanan Osmangazi Köprüsü hakkındaki tartışmalar devam ediyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun Twitter hesabından yaprığı paylaşıma İktisat profesörü Uğur Emek tepki gösterdi, köprüsü için yapılan ödemenin açıklananın aksine 5,5 milyar dolara çıktığını ve 2035 yılına kadar da ödeme yapılmaya devam edeceğini söyledi. 

Bakan Karaismailoğlu yaptığı paylaşımda "2016 yılında açılan köprünün yapım maliyetinin 1,5 milyar dolar olduğunu", "açılmasından bu yana köprüden 55,5 milyon aracın geçtiğini" ve "köprünün ekonomiye katkısının 9,5 milyr dolar olduğunu söyledi. Bakan ayrıca Ağustos'un ilk haftasında köprüden geçen araç sayılarını da paylaştı.

Bakan Karaismailoğlu'nun paylaşımına yanıt veren Başkent Üniversitesi'nden İktisat profesörü Prof.Dr. Uğur Emek tepki gösterdi. 

İKTİSATÇI EMEK: GARANTİ KARŞILANMA ORANI YÜZDE 62 OLMUŞ

Bakanın açıkladığı verileri hesaplayan Emek "Sözleşmeye göre açıldığı günden bu yana 88,8 milyon araç garantisi verildi. Garantinin karşılanma oranı yüzde 62 olmuş. Karşılanmayan kısım için bütçeden 1,3 milyar dolar ödeme yapılmış. Geçen araçlar da 2,1 milyar dolar ödemiş. Ödenen önden yüklemeli gelir garantisi 2,1 milyar dolar idi. Bu süre zarfında maliyeti 1,5 milyar dolar olan Osmangazi Köprüsüne 5,5 milyar dolar ödeme yapılmış. Neredeyse 4 kat. 2035 yılına kadar da ödeme yapılacak. Hayırlı uğurlu olsun. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmangazi Köprüsü’nü işaret ederek "Devletin cebinden 1 kuruş çıkmayacak" demişti.

Öne Çıkanlar