Batman Cezaevi müdüründen tutuklulara tehdit

Batman Cezaevi müdüründen tutuklulara tehdit
Siirt Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAYDER) cezaevlerinde artarak devam eden baskılara karşı kendi binalarında basın açıklaması yaptı.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine değinen Siirt TUAYDER, Batman T Tipi Cezaevi müdürünün tutuklulara ‘ben elimden gelen her türlü işkence ve sıkıntıyı size dayatacağım, gerekirse kafanızı, kolunuzu, bacağınızı kırarım" dediğini aktardı.

Siirt Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAYDER) cezaevlerinde artarak devam eden baskılara karşı kendi binalarında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, tutuklu aileleri ve HDP Siirt İl Örgütü katıldı.

Burada konuşan TUAYDER yöneticisi Necmettin Yur, Türkiye'deki cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlallerinin sonlandırılması, ağırlaşan infaz koşullarının düzeltilmesi çağrısında bulunarak, "Türkiye hapishanelerinde uzun süredir hak ihlalleri yaşanmaktadır ve bu durum sürekli hale gelmiştir. Özellikle pandemi bahane edilerek çıkarılan 7242 sayılı infaz kanunu değişikliği ile TMK kapsamındaki tutsaklar bakımından infaz koşullan ağırlaştırılmış ve aleyhlerine bir durum yaratılmıştır. Pandemi koşullarının eklenmesi ile birlikte ihlaller giderek artmıştır. En olağan koşullarda bile sürekli yaşanan hak ihlalleri pandemi, sevk/sürgün neticesinde hukuken izah edilemez bir hal almıştır" diye konuştu.

ONUR KIRICI UYGULAMALAR

Tutuklular hakkında sürekli onur kırıcı dayatmaların yaşandığını kaydeden Yur, "Bu dayatmalar, ayakta sayım, hasta tutsakların hastaneye götürülmemesi, kitapların tutsaklara verilmemesi, havalandırmaların zamanında açılmaması, hastaneye götürülen tutsakların uzun süre hücrede tutulmaları, Kovid-19 hastalığına yakalanan bazı tutsaklara ayakta sayımın dayatılması bunun kabul edilmemesi neticesinde 25-30 kişilik gardiyan guruplarıyla baskın yapmak suretiyle hasta tutsakların ayakta sayım yapılmaya zorlanması vb. şeklindedir" dedi.

CEZAEVİ MÜDÜRÜNÜN TEHDİTLERİ

Yur konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bu durumun neticesinde tutsakların Batman T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi müdürü ile yaptığı görüşmelerde de müdürün faşist ve ırkçı tutumuyla karşı karşıya kalmışlardır. Cezaevi müdürü tutsaklara yönelik olarak ‘ben elimden gelen her türlü işkence ve sıkıntıyı size dayatacağım, gerekirse kafanızı, kolunuzu, bacağınızı kırarım. Sizler teröristsiniz her türlü işkenceyi hak ediyorsunuz. Bunları yapmak benim şehit asker ve polis ailelerine borcumdur’ şeklinde tehdit içeren faşist ve kin dolu tutumu söz konusudur. Bu durum ve faşist tutumlar gittikçe hak ihlallerine arttırmış ve toplumda da güvensizlik ortamı oluşturmuş ve toplumda ciddi kaygılara neden olmuştur." (MA)

 

Öne Çıkanlar