Besta'da korucular eliyle asırlık ağaçların kıyımı sürüyor

Besta'da korucular eliyle asırlık ağaçların kıyımı sürüyor
Şırnak ve Siirt arasında bulunan Besta Bölgesinde korucuların eliyle asırlık ağaçların kıyımı sürüyor.

Şırnak ve Siirt kentleri arasında bulunan Besta Bölgesinde aylardır başlayan ağaç kıyımı sürüyor. Yaz aylarının başlamasıyla başta Mêrg û Mar alanı olmak üzere birçok alanda çıkarılan yangınlar nedeniyle on binlerce ağaç küle döndü. Geniş bir bölgeyi kapsayan Besta’nın Sêrê Rê alanında ise asırlık palamut ağaçları korucular eliyle kesiliyor. 2021 yazından beri bölgede yüz binlerce ağaç kesilip yakılırken, hiçbir müdahalede bulunulmaması dikkati çekiyor. 

TRAKTÖRLERLE TAŞINIYOR

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Besta’nın Sêrê Rê alanına dolmuşlarla götürülen korucular, bölgede bulunan asırlık palamut ağaçlarını kesiyor. TIR’ların gidemediği alanlarda kesilen ağaçlar tomruk haline getirilip traktörlere yükleniliyor ve oradan başka bir alana taşınarak toplanıyor. Ardından da TIR’lara yüklenilip farklı kentlere götürülüyor. Bölgede rutin bir hal alan ağaç kıyımı kesintisiz devam ediyor. 

 ‘TIRAŞLAMA’ AÇIKLAMASI YAPILMIŞTI

Haziran’da, Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Cudi Dağı’ndaki ağaçların kesilmesine ilişkin "tıraşlama" açıklaması yapılmıştı. Müdürlük, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü ve Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında Şırnak ili genelinde ormanlık alanların "rehabilite edilmesi", "tıraşlanma" ve "seyreltme" çalışmalarının belli bir plan dahilinde yerine getirildiğini ileri sürmüştü. 

Öne Çıkanlar