Beyoğlu'nda trans kadınlara kulüp şiddeti: 'Karakolla anlaşmamız var' diyorlar

Beyoğlu'nda trans kadınlara kulüp şiddeti: 'Karakolla anlaşmamız var' diyorlar
İHD LGBTİ+ Komisyonu'na başvuran trans kadınlar, kulüp sahibi ve çalışanlarının fiziki ve sözlü şiddetine maruz kaldıklarını bildirdi.

Yağmur KAYA


+GERÇEK - İnsan Hakları Derneği’nde bir araya gelen trans kadınlar ve çeşitli insan hakları savunucuları Beyoğlu’nda trans kadınların maruz kaldığı cinsel ve fiziksel şiddette karşı basın toplantısı gerçekleştirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) LGBTİ+ Komisyonu’na başvuru yapan trans kadınlar, maruz kaldıkları çeşitli saldırıları ve bu saldırılara tanık olan kolluk kuvvetlerinin kayıtsızlıklarını belirtiler. Kadınlar, toplantıda, bu saldırıların dışardan olduğu kadar trans kadınları çalıştıran kulüp sahiplerinden de geldiğini belirtiler. 

Trans kadınlar, kulüp sahibi ve çalışanlarının kendilerine kurallar dayattığını ve bu kuralları uymadıklarında fiziki ve sözlü şiddete karşılaştıklarını hata kimi zaman cinsel saldırıya maruz kaldıklarını, ve paralarına el konulduğunu belirtiler. Trans kadınların sokakta ya da internet siteleri üzerinden çalışmak istediklerinde bu kişiler tarafından evlerinin basıldığını, tehdit ve şiddetle kulüpte çalışma dayatıldığını belirtiler. 

Toplantıda söz alan bir trans kadın, hem devlet, hem polis hem de kulüp çalışanları tarafından şiddete maruz kaldıklarını belirterek, geçtiğimiz günlerde bir trans kadının kulüp çalışanı tarafından kesici bir aletle saldırıya uğradığını anlattı. Bu saldırıya bir bekçinin tanıklık ettiğini ancak bekçinin gülerek kayıtsız kaldığını vurguladı. Kendilerine dönük sarıldıların son zamanlarda arttığını belirten trans kadın, kolluk kuvvetlerinin de teşvik edici rol oynadığını ifade etti.

BEKÇİLER CİNSİYETÇİ KÜFÜR DE EDİYOR

"Bir arkadaşımızdan zorla 300 bin lira para aldılar. Yani ne devlet arkamızda, ne de bizi koruyacak birileri var.." diyen trans kadın, özellikle bekçiler tarafından sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Bekçilerin, kendilerine cinsiyetçi küfürlerde de bulunduğunu aktaran trans kadın, "Kendi ülkemizde özgürce yaşamak istiyoruz" diye konuştu. 

''ONLARIN' BELİRLİ KURALLARI VAR!'

Bir başka trans kadın, büyük zorluklar yaşadıklarını ifade ederek, "İstediklerini yapmadığımız taktirde bizlere cinsel saldırıda bulunuyorlar" dedi. "Onlar" diye bahsettiği kulüp sahibi ve çalışanlarının belirli kuralları olduğunu ileri sürerek kendilerini cezalandırdıklarını söyleyen trans kadın, "kuralların" yerine getirilmediği zaman kendilerinden ya İstanbul'u terk etmeleri istendiğini ya da "para cezası" verildiğini söyledi. 

''KARAKOLLA ANLAŞMAMIZ VAR' ŞEKLİNDE BİR CEVAP ALDIK'

Trans kadın, bu kişilerin istediklerini yerine getirmediklerinde şiddete ve harekete maruz kaldıklarını anlattı. Şikayette bulunmak üzere karakola gitmelerine rağmen dikkate alınmadıklarını vurgulayan trans kadın, bu cezasızlığın failleri daha da cesaretlendirdiğini söyledi.

Trans kadın, bu kişilere 'Sizlerden şikayetçi olacağız' diye söylediklerinde 'Karakolla anlaşmamız var' yanıtı verdiklerini ve ‘Bize zaten bir şey olmaz’ rahatlığını yaşadıklarını ifade etti. Trans kadın, defalarca karakola giderek şikayette bulunmalarına rağmen  herhangi bir sonuç almadıklarını çünkü polis ve kulüp çalışanları arasında bir anlaşma olduğunu ileri sürdü.

KESKİN: HER HAFTA HARAÇ ALINIYOR

Avukat Eren Keskin, Bahriyeli Pub adlı kulüp çalışanlarının "Cadde parası" adıyla trans kadınlardan her hafta haraç aldığını belirti. 

Keskin, Trans kadınların, kulüp çalışanlar tarafından cinsel şiddete maruz kaldığını da vurguladı. Keskin, trans kadınlara yönelik gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Müvekkilleri koruma talebinde bulunduğunu belirten Keskin, mahkemelerden transfobik kararlar almamaları yönünde çağrıda bulundu. Keskin, sözlerini "gerek Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarının 123'üncü maddesinde ayrımcılık yasağı var; gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 14'üncü maddesi ayrımcılık yasağını düzenliyor. Son olarak Avrupa Konseyi'nden LGBTİ+ hakları için önemli karar çıktı" şeklinde sürdürdü. 

Yasalara rağmen hukukun gereken yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirten Keskin, hiç kimsenin 'cadde parası' adı altında başka birinden haraç istemeye hakkı olmadığını vurguladı. 

Trans kadınların cinsel ilişkiye zorlandığını aktaran Keskin, trans kadınlara yönelik yapılan saldırılara dair ellerinde belgeler olduğunu ve bu kişilerden saldırılarını derhal sonlandırmalarını vurguladı. 

'AYRIMCILIK YAPMAYIN, ŞİDDETİN ORTAĞI OLMAYIN'

Tüm bu saldırıların karakola yakın bir noktada yapıldığına dikkat çeken Keskin, polislere de yasalara uyması ve yasaları uygulamaları yönünde çağrıda bulunarak,  "Lütfen ayrımcılık yapmayın, şiddetin ortağı olmayın" dedi.

Öne Çıkanlar