Bodrum’da arkeolojik sit alanına hafriyat izni verildi

Bodrum’da arkeolojik sit alanına hafriyat izni verildi
Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum’da arkeolojik sit alanına hafriyat izni verdiği alanda koruma altında olan iki anıt mezar ve tarihi kalıntılar bulunuyor.

İki anıt mezarın ve tarihi kalıntıların bulunduğu arkeolojik sit alanına Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat yıkıntı atıklarının toplanması amacıyla ‘geçici depolama izni’ verildi. İzin verilen alanın yanı başında tarım arazileri bulunuyor. Bölge halkı arazilerinin zarar göreceği endişesiyle durumdan rahatsız. Bodrum Kent Konseyi hukuksal süreci başlatacağını belirtti.

‘Hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıkları depolama geri kazanım tesisi depolama izin belgesi’ başlığıyla hazırlanan iznin süresi ise bir yıl olarak belirlendi. Duvar’da yer alan haberde arazinin arkeolojik sit özelliği ve anıt mezarların bulunduğu bilgisi belgede de belirtildi: "Çalışmalar sırasında çevresinde bulunan tarım arazilerine zarar vermemesi için çevrenin kapatılması,  gürültü ve görüntü kirliliği ile toz emisyonlarının azalmasına yönelik tedbirlerin alınması alanın çevresinde bulunan dere yataklarına herhangi bir müdahalede bulunmaması, bu derelerin akışına engel olunmaması, pasa malzemelerinin dere yataklarına akışı engelleyici tedbirlerin alınması, söz konusu parseller içerisinde koruma altında olan iki adet anıtsal yapı (mezar kalıntısı) bulunduğu ve alan içerisinde yapılacak her türlü uygulama öncesinde Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınması…"

İZİN BELGESİYLE TESİSİN İŞLETMESİNİ ALAN ŞİRKET BAKAN ERSOY’A YAKIN

BOTAM Yapı Grubu tarafından işletilecek tesisin geçerlilik süresi ise bir yıl. Haberde alınan bilgilere göre, belediyelerin bu tür tesislere sürekli yetki verme izni bulunmuyor. Belediyeler de ‘geçici’ ifadesini kullanarak bu durumu aşıyor. İzin belgesiyle tesisin işletmesini alan BOTAM Yapı Grubu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a yakınlığıyla biliniyor. Bakan Ersoy’un Bodrum’daki otelleri başta olmak üzere Türkiye’nin değişik şehirlerinde bulunan tüm otellerinin yapım ve yenileme işleri BOTAM Yapı Grubu tarafından yürütülüyor. Bakan Ersoy’un Torba Voyage ve Türkbükü’nde bulunan otellerinin yapım ve yenileme işlerini de daha önce bu grup yapmıştı.

Şu an yenileme çalışması devam eden Türkbükü’ndeki otelin inşaat atıkları da izin verilen alanda depolanıyor. Söz konusu arsanın sahibi Göltürkbükü eski Belde Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar. Kaynar, 2019 yerel seçimlerinde Demokrat Parti (DP) Bodrum Belediye Başkan adayı olmuştu.

‘ÇEVRE VE DOĞAYA ZARAR VERECEK UYGULAMALARA SON VERİLSİN’

Arkeolojik sit alanına verilen izni değerlendiren yazar ve hukukçu Mehmet Çilsal, durumun sorunlu olduğunu söyledi. Söz konusu parselin arkeolojik sit alanı özelliğinde olduğunu belirten Çilsal, "Bu izin belgesinden de anlaşılacağı üzere Bodrum ranta kurban ediliyor. Tepeler, dağlar inşaat atıklarıyla doldu. Söz konusu alan da bunlardan bir tanesi. Burada verilen izin sorun teşkil ediyor. Arkeolojik sit alanı özelliği var. Bu yüzden bu alana herhangi bir işlemin yapılmaması lazım. Bunlar Bodrum’un doğasına zarar verecek uygulamalar. Bodrum her gün biraz daha kaybediyor. Tüm çevre ve doğaya zarar verecek uygulamalara son verilsin" dedi.

KENT KONSEYİ HUKUKSAL SÜRECİ BAŞLATACAK

Bodrum Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir de arazinin 'mutlak korunacak alanlar' statüsünde olduğunu söyledi. Ruhsatın hukuksuz olduğunu belirten Demir, "Arsa sahibi eski belediye başkanı Halil İbrahim Kaynar’dır. Daha önce de akıl dışı projeleri vardı. Bu alan doğal ve kültür varlıkları nedeniyle koruma alında olan bir yer. Turizm Bakanlığı tarafından kiraya veriliyor. BOTAM Yapı Grubu, bu alanı ilk olarak kum eleme ve moloz parçalama alanı olarak kullanıyor. Zaten yıllardır bu yapı var, yani kaçak çalıştı yıllarca. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden izin almayı başarmışlar. Asıl amaçları, bu alanı taş ocağına çevirmek. Bodrum Kent Konseyi Çevre Ekoloji Meclisi olarak bu hukuksuz ruhsata karşı duracağız. Gerekli hukuksal süreci başlatacağımızı ilan ediyorum" diye konuştu.

Öne Çıkanlar