Bülent Arınç istifa etti

Bülent Arınç istifa etti
Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Bülent Arınç, Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından istifa ettiğini duyurdu. Saray'a bağlı İletişim Başkanlığı da istifaya ilişkin açıklama yaptı.

"Cumhurbaşkanıyla bizzat görüşmeyi bekliyorum" diyen Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyeliğinden istifa etti.

Bülent Arınç, HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala'nın tahliye edilebileceği yönündeki açıklamaların ardından başlayan tartışma sonucunda Cumhurbaşkanlığı YİK görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Görüşlerini Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi olarak değil eski Meclis Başkanı olarak açıkladığını vurgulayan Arınç, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü ve istifasının 'uygun' bulunduğunu söyledi. Arınç, istifasını sosyal medya hesabından paylaştı.

Arınç mektubunda, "Bir televizyon kanalında yaptığım konuşmalar, kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olduğundan aşağıdaki açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim.

Konuşmamın ana ekseni, yargıda yapılacak reform konusuydu. Bir hukukçu olarak bu konudaki görüşlerimi açıkladım. Ömrüm boyunca hukukun üstünlüğünü ve adalet kavramını savunan birisi olarak yine aynı görüşlerimi dile getirdim. Gazeteci arkadaşımız program esnasında soru sorarken isim zikrettiğinde, "İsimler üzerinden tartışmayalım" diye altını çizmeme rağmen evrensel hukuk, adalet ve yargının sorunları üzerine dile getirdiğim fikirlerimin bu isimlerin gölgesinde kalmasından ve meselenin özünün kaçırılmasından üzüntü duyduğumu belirmeliyim.

Tartışmalar öylesine yanlış yere götürüldü ki, beni Yasin Börü'nün katilleriyle, 15 Temmuz şehitlerimizin katilleri FETÖ ile yan yana gösterme gafletine kadar gitti. Asla bu ithamları kabul etmiyorum ve reddediyorum." dedi.

Arınç'ın istifa mektubu şöyle:

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DA PAYLAŞTI

Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifasını yaklaşık 27 saat sonra duyuran Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İletişim Başkanlığı bu kez hızlı davrandı.

Arınç'ın istifasını dakikalar sonra duyuran İletişim Başkanlığı, "Sayın Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliği görevinden ayrılmayı talep etmiş, Sayın Arınç'ın talebi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edilmiştir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Bülent Arınç, katıldığı bir televizyon porgramında HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ve iş insanı Osman Kavala'nın tahliye edilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuşmuştu:

"Demirtaş 3-4 yıldır tutuklu. Tutukluluk cezaya dönüşmemeli. Demirtaş ile bizim 1-2 görüşmemiz oldu. Cezaevlerinde isyanlar, açlık grevleri olmuştu. Selahattin Demirtaş’ı anlamak için onun yazdığı kitap var Devran isminde. Lütfen alıp onu okuyun. Ben Corona süreci içinde bunu okudum. Belki Selahattin Demirtaş hakkındaki kanaatinizi değiştirmeyeceksiniz ama Kürtler ve Kürtlerin yaşadığı travmalar üzerine değişimler olacak. Yargıçlar özgürlükçü düşünsünler.

Osman Kavala 2017’den beri 3 buçuk yıldan beri tutuklu. Hemen hemen her olayla ilgili iddianameleri getiriyorlar. Ben de bunu okudum. Halen tutuklu kalmasına hayret ediyorum. 30 yıllık ceza avukatıyım. Bu iddianameleri okuduğumda çocuk bile yazmaz bu iddianameleri dedim."

Erdoğan, Arınç'ın söz konusu açıklamalarına, "Kavala'larla hiçbir zaman bir arada olamayız" şeklinde yanıt vermiş ve şöyle demişti:

"Yasin Börü'lerimizin ölümüne neden olanlar, Kobani katliamının failleri, Tayyip Erdoğan ve dava arkadaşları tarafından asla savunulamaz. Bizim ne dediğimiz, nerede durduğumuz, nereye gittiğimiz bellidir ve istikametimizde en küçük bir değişiklik yoktur. Gezi olaylarının finansörü olanlarla, Kavala'larla hiçbir zaman bir arada olamayız" vurgusu yaptı.

Tartışmaların ardından bir açıklama yapan Arınç, Erdoğan'ın konuşmasının kendisini rencide ettiğini belirtmiş ve istifa edebileceğinin sinyalini vermişti. Arınç şöyle konuşmuştu:

"Ben duygusal bir insanım. Dünkü konuşma beni çok rencide etti. Sayın Cumhurbaşkanı çok ağır bir konuşma yaptı. İstifa ettiğim yönünde bazı söylentiler çıkmış ama şu an için bu doğru değil. Ben başkaları gibi Twitter’dan, Instagram’dan istifa etmem. Oluşan durumla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı ile bizzat görüşmeyi bekliyorum. Sn. Cumhurbaşkanı bugün İstanbul’daymış. Programı yoğun. Dolayısıyla bugün görüşemedim. Sanırım yarın Ankara’da olacak ve görüşebiliriz diye düşünüyorum. Kendisiyle görüştükten sonra gereken neyse onu yapacağım. Gelişen şartlar altında o konuşmayı yapmaya neden ihtiyaç duyduğunu kendisinden dinlemek isterim. Kendisinden dinledikten sonra, 'O konuşmanın muhatabı bendim. Bu durumda buyurun istifa mektubumu' diyebilirim.

     

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin Meclis'te düzenlenen Grup Toplantısı'nda Arınç'ın ifadelerini hedef almış, "Bu şahsın iki suçlunun serbest bırakılmasını istemesi suçluyu övmektir, suça iştiraktir, ihanete yataklıktır" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar