Çavuşoğlu’na AİHM’in 'Demirtaş kararı' hatırlatması: Uygulanmadığı sürece AB ile ilişkiler düzelmeyecek

Çavuşoğlu’na AİHM’in 'Demirtaş kararı' hatırlatması: Uygulanmadığı sürece AB ile ilişkiler düzelmeyecek
Hatimoğulları, AİHM’in Demirtaş hakkında verdiği kararı anımsatarak, ‘Karar uygulanmadığı sürece AB ile ilişkilerin düzelmeyeceğini benden daha iyi biliyorsunuz’ dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararı anımsattı. Hatimoğulları, "Karar uygulanmadığı sürece AB ile ilişkilerin düzelmeyeceğini benden daha iyi biliyorsunuz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçesi görüşmeleri devam ediyor. Muhalefet parti gruplarının komisyon sözcüleri ve milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptığı sunum sonrası diplomasiye ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

- HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları

‘BÜYÜKELÇİ ATAMALARINDA AKP’LİLİK TESTİ YAPILIYOR’

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, "Yaşadığımız en büyük sorun büyükelçi atamalarındaki liyakatsizlik. Yapılan atamalarda bir AKP’lilik testi yapılması" dedi. Kadın büyükelçi sayısının yeterli olmadığını belirten Hatimoğulları, kadın büyükelçi sayısının artırılmasını istedi.

‘ERDOĞAN GÖRÜŞMELERİ BAŞ BAŞA YAPIYOR, NEDEN BAKANLIK VAR’

Hatimoğulları, "Dış siyasette karar mercii şahsım sistemi oluyor. Bunu da her alanda görüyoruz. Erdoğan en son Putin ile yaptığı görüşmede baş başa yapıyor. Bakanlık devre dışı kalıyor. Peki neden Dışişleri Bakanlığı var" diye sordu.

‘AB İLE İLİŞKİLER DÜZELMEYECEK’

AİHM’in, eski HDP’nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararı anımsatan Hatimoğulları, "Karar uygulanmadığı sürece AB ile ilişkilerin düzelmeyeceğini benden daha iyi biliyorsunuz" dedi.

‘SURİYE İLE SAVAŞ, OHAL İLANI VE ÜLKEYİ SEÇİME GÖTÜRMEME’

Suriye ve Irak tezkeresini değerlendiren Hatimoğulları, şöyle konuştu:

"Suriye’de 2011’den beri vekalet savaşı başladı. Türkiye, Orta Doğu’da belirleyici adımı attı. 910 kilometrelik sınırımızı tehlikeye atacak siyaset üretti. Mülteci kamplarında örgüt militanları kendilerine yaşam alanları buldu...

Suriye tezkeresi bir sene yerine iki sene uzatıldı. Erdoğan yasama yılı başladığında ‘dış siyasetimizde daha çok savaş, daha çok şiddet’ mesajı verdi. En kötü senaryo; Suriye devleti ile savaş ilanı, OHAL ilan etmek ve ülkeyi seçime götürmemek. Biraz daha iyi senaryo; Barış Pınarı Harekâtı gibi bir sınır ötesi operasyonuna ‘vatan millet Sakarya’ propagandası yaparak; yandaş medyayla sorunların hepsini bastırma." (ANKA)

Öne Çıkanlar