Çavuşoğlu'ndan ABD'ye: Yaptırımlardan korkacak olsak harekatı başlatmazdık

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye: Yaptırımlardan korkacak olsak harekatı başlatmazdık
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, DW Türkçe'ye hem ABD'nin gündeme aldığı ekonomik yaptırımları hem de Avrupa'dan yükselen yaptırım kararlarını değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyine yapılan askeri harekat ve ABD'nin yaptırımlarına dair açıklamalarda bulundu.

"Deutsche Welle Türkçe"ye konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, hiçbir ülkenin Türkiye ekonomisini felakete uğratma gücünün olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Burada önemli olan, müttefikimizin terör örgütünün yanında olmamasıdır. Türkiye ekonomisi de geçmişten bu yana çok şoklar yaşadı. Tarihimizde, derin şeyler, ama hepsinden daha güçlenerek çıktık biz. Ve şu anda da hiçbir ülkenin ya da ülkelerin Türkiye ekonomisini öyle kitleme, kapama, felakete uğratma gücü de yok ve biz toplum olarak da, Türkiye olarak da zaten aldığımız tedbirlerle, son saldırılar karşısında hepsi de zararlı çıktı.

'MÜZAKERE YAPMAYIZ'

ABD'den gelen arabuluculuk açıklamalarına da, olası bir önerinin kabul edilmeyeceğini belirten Çavuşoğlu, "Biz teröristlerle ara buluculuk yapmayız, müzakere yapmayız. Ama Amerika'nın yapabileceği en iyi şey, buradan söz verdiği gibi YPG'lileri çıkartmak olurdu. Ve bunun için hala geç kalmış sayılmazlar" dedi.

'AB İÇİNDE BAZI ÜLKELER TERÖRE DESTEK VERİYOR'

Çavuşoğlu, AB ülkelerinin harekata ilişkin ifadelerini de değerlendirdi ve "AB içinde bazı ülkeler, özellikle de Fransa bu terör örgütüne destek veriyor. Ama bu terör örgütüyle beraber Suriye'nin bu bölgesini bölmek ve onlara sözde bir devlet yaratmak amacı güdüyorlardı. Şimdi biz bu planı bozduk. Şimdi bu büyük bir plan, planı bozunca tabii çok rahatsız oldular. Tabii Avrupa içinde, AB içinde bir dayanışma var. Türkiye şimdi Rum kesimi gibi Yunanistan gibi, kategorik olarak Türkiye'ye karşı olanlar var. Ama diğer ülkeler, tabii konsensusu bozmamak için, bozmaya çalışanlara baskı yapıyorlar, görüyoruz. Ama özellikle Fransa gibi ülkelerin başını çektiği bir burada bölme harekatı vardı. Bu, büyük plan bozulduğu için tepki göstermeleri de normal. Çünkü bu teröristleri Elysee Sarayı'nda ağırlayan Macron, ben değilim" ifadelerini kullandı.

'BUYRUN SİZ BAKIN BUNLARA' DEME HAKKIMIZ VAR'

Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa'ya yönelik 'Bu tavırlarını sürdürürlerse mültecilere Avrupa kapılarını açarız" açıklamasının hatırlatılarak "böyle bir şey olur mu?" sorusuna Bakan, "Şimdi insanlar evine dönecek, Avrupa Birliği, evine dönmek isteyen insanlara diyor ki; ‘ben yardım etmeyeceğim'. O zaman da Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye diyor ki, ve son derece haklı bir şekilde söylüyoruz ki; ‘oraya dönmelerini istemiyorsan, ben bunları 8-9 senedir burada ülkemde misafir ediyorum, bunların yüzde 90'ı da Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. O zaman buyurun siz bakın bunlara' da demek hakkımız var bizim artık" şeklinde cevapladı.

'DAEŞ İLE SAVAŞAN TEK ÜLKE BİZİZ'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in IŞID'li tutukluları gündemi getirmesi ve 'Türkiye'nin ne kadar sahip çıkabileceğine, bir güvenlik kaygısı olup olmayacağından emin değilim‘ şeklindeki açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Çavuşoğlu'nun yanıtı şöyle oldu: "IŞİD; DAEŞ işin doğrusu herkesin sorumluluğundadır. Bu terör örgütü ile mücadele tek bir ülkenin sorumluluğu altında değildir. Biz Türkiye olarak herkesten daha fazla mücadele ettik. Ve göğüs göğüse askerlerinin çarpıştığı, savaştığı; yani DAEŞ ile savaşan tek ülke biziz. Göğüs göğüse. Suriye‘de sadece 3 binden fazla DAEŞ'liyi etkisiz hale getirdik bin civarında da Irak‘ta etkisiz hale getirdik."

'30 - 40 KM DERİNLİĞİN DIŞINDAKİ DAEŞLİLERDEN SORUMLU DEĞİLİZ'

"Şimdi nasıl Fırat Kalkanı Bölgesi'nde bunları kontrol altında tuttuysak, burada da kontrol altında tutarız. Biz dün Dışişleri Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız İstihbaratımız, Milli Savunma Bakanlığımız ortak bir çalışma grubumuz var. Yani Türkse bunlar, yani Türk vatandaşı ise içinde varsa onları tabii ki hemen getiririz. Diğer ülke vatandaşları ise ülkelerine göndermek için girişimde bulunuz. Almazlarsa orada tutarız. Yargılama mekanizması zaten diğer yerde de var yani burada ya bunların hesap verebilmesi için de gerekli adımların hepsi atılır, serbest bırakılması mümkün değil ama şimdi güvenli bölgenin 30 kilometre 40 kilometre dışındaki, bizim hiç oralarda olmadığımız yerlerdeki DAEŞ'lilerden de sorumlu biz değiliz ancak buralara gelirlerse o zaman sorumlu biz oluruz."

Öne Çıkanlar