CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu: Cumhur İttifakı adayımızı belirleyemez, adayımız genel başkanımız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu: Cumhur İttifakı adayımızı belirleyemez, adayımız genel başkanımız
Kuşoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı için ‘İktidar her gün bu konuyu tartıştırıyor. Amacı karşısına çıkacak ittifakın adayını belirlemek. Buna fırsat vermeyiz’ dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, TBMM’deki makamında başta ekonomi, seçimler, cumhurbaşkanı adayı ve HDP’li Sezai Temelli’nin Kürt sorununun çözümü konusundaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP’li Kuşoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı için "İktidar her gün bu konuyu tartıştırıyor. Amacı karşısına çıkacak ittifakın adayını belirlemek. Onlar bizim adayımızı belirlemek istiyor. Buna fırsat vermeyiz" diye belirtirken, HDP’li Sezai Temelli’nin Kürt sorununda çözümde İmralı’yı işaret etmesini de değerlendirdi.

Milliyet’ten Mehtap Gökdemir’e açıklamalarda bulunan Kuşoğlu’nun gündeme ilişkin açıklamaları şöyle:

‘FAHİŞ FİYATLARIN ÇÖZÜMÜ ÜRETİM SÜRECİNDE’

Aynı zamanda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu ve Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi olann Kuşoğlu, halkın boğuştuğu fahiş fiyatlara ilişkin "Fahiş fiyat dediği sonuçla ilgili olarak bir şeyler düzeltilecekse onu üretim süreci içerisinde aramak lazım. Yanlışlık burada. Fiyatı düşürmeye çalışıyorlar. Bu son derece yanlış bir iş. Üretim miktarına, arzın ne kadar karşılandığı talep tarafından bunlara bakılmıyor. Fiyat istikrar komiteleriyle, dış müdahalelerle falan hiç yapılabilecek bir şey değil" şeklinde konuştu.

‘AMELİYAT YAPIP YENİ BİR EKONOMİ MİMARİSİ İNŞA EDİLMELİ’

Ekonominin artık 'ağrı kesicilerle' idare edilecek yönü kalmadığını ve ameliyat gerekli olduğunu ifade eden Kuşoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı: 

‘Bu sorunları gördük, hemen bunları giderelim’ öyle bir şey yok. Bu sihirli bir dokunuşla olabilecek bir şey değil. Ameliyat gerektiriyor. Aspirin tedbirlerle yürütülmeyecek kadar önemli bir konu bu. Sonuçta üretim sürecini üretim mimarisini, ekonomik mimariyi değiştirmeyi gerektiriyor. Çünkü finans sisteminden en basit girdi maliyetlerine kadar her şeyi değiştirmenizi, irdelemenizi gerektiriyor. Bu ekonomik bir mimari değişikliği demek. Seçimden önce gerçek anlamda bir ameliyat yapıp yeni bir ekonomi mimarisi inşa edemezsiniz. Sonuçta ameliyat adı üzerinde incitir de. Hastanın bir süre yatırılmasını, ayakta olmamasını gerektirir."

‘CHP’NİN AMELİYATI EN AZ 3 YIL SÜRER’

Kuşoğlu "Sizin ameliyatınız ne kadar sürer?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"En az 3 yıl sürer. Özellikle tarımda, sağlıkta, eğitimde ve enerji konusunda devletlerin devrede olması lazım. Yani üretim sürecinde devletlerin de kamunun da olması gerekiyor. Ayrıca devletler özel sektörün girmediği alanlarda da muhakkak olması lazım. Biz, bu iktidar zamanında bütün kuruluşlarımızı özelleştirdik. Hemen her şeyimizi sattık. En az 3 yıllık bir ekonomik program öngörüyoruz. Devlet yapısı çok fazla tahrip olmuş vaziyette."

‘HEDEFİMİZ; SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK’

"Biz parti olarak tabii ki Genel Başkanımızı aday olarak görmek isteriz. Genel Başkanımızın buraya aday olmasını tabii ki isteriz ama bizim öncelikli hedefimiz sistemi değiştirmek. Böyle bir sistem Türk tarihinde yok. 2 bin yıllık Türk tarihinde daima birinci adamın yanında ikinci adam var. Meclisler var daima. Yani padişah, sadrazam; hakan, veziriazam; Cumhurbaşkanı, başbakan muhakkak olmuş."

‘GENEL BAŞKANIMIZ ADAYIMIZDIR’

"Genel başkanımızın doğal olarak oraya aday olmasını istiyoruz ama öncelik biz de sistemin değişmesidir. Millet İttifakı da öncelikle bunu istiyor. Bu sistemi değiştirebilecek güvenilir, devleti bilen, güvenilebilir birisi Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Genel Başkanımız günü geldiğinde ister kendisi olur -tabii ki partinin yetkili kurullarına danışacak partinin adayı ister kendisi olur- ister daha önce olduğu gibi bir başkasını aday gösterir."

‘CUMHUR İTTİFAKI ADAYIMIZI BELİRLEMEYE ÇALIŞIYOR, FIRSAT VERMEYİZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu, ortak aday sorusuna işe şöyle cevap verdi:

"İttifakın adayı tek bir aday olur mu, ilk aşamada, sonra mı olur, ortak aday olur mu, herkes kendi adayını mı… O ayrı bir konu. Ama bizim partimizin adayı genel başkanımızdır şu an. Bu süreci yürütecek kişi de genel başkanımızdır. Günü geldiğinde de karar verilmesi gereken gün geldiğinde de o kararı o verecektir. Biz şimdiden bir başkasını aday göstersek zaten parti olamayız. Aday belirleme gücünü de elimizde tutamayız. Dikkat ederseniz iktidar hemen her gün televizyonlarda bu konuyu tartıştırıyor. Amacı karşısına çıkacak ittifakın adayını belirlemek. Onlar bizim adayımızı belirlemek istiyor. Biz buna fırsat vermeyiz.

Kuşoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ittifak açıklamasına ilişkin "Şu anda resmi olarak bir ittifak yok, ama bir koalisyon var, bir birliktelik anlayışı var" değerlendirmesinde bulundu.

İTTİFAK GENİŞLER Mİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı, "İttifak genişler mi?" sorusunu da şöyle yorumladı:

"Şu anda bakarsanız aşağı yukarı genişlemiş vaziyette hatta Cumhur İttifakı’ndaki o iki partinin dışındaki o tarafa yakın görünen partiler bile aslında şu anda Millet İttifakı’na yakın görünüyor. Genişleyeceği kesin."

HDP’Lİ TEMELLİ’NİN ‘ÇÖZÜMÜN ADRESİ İMRALI’ AÇIKLAMASI

Kuşoğlu, HDP eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin Kürt sorununda çözümün adresinin İmralı olduğunu söylemesine ilişkin de şunları kaydetti: "Sezai Bey’in ‘İmralı’nın da dikkate alınması’ açıklaması çok talihsiz bir açıklama oldu. Zannediyorum iktidarla olan şu andaki görüşmeleri, İmralı görüşmeleri ya da Kandil görüşmeleri buna sebep oldu. Öyle bir cesareti oradan buldu. ‘Hazır görüşüyoruz, ben de bu mesajı vereyim’ dedi, şu anda iktidar maalesef İmralı’yla da Kandil’le de görüşmeler yapıyor. Bunun anlamı odur. Bu çok yanlıştır, tabii kişisel olduğunu söyleyecek."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar