CHP’li Akın: Halkın 16 milyar lirası ‘ek maliyet’ diye yandaşa aktarıldı

CHP’li Akın: Halkın 16 milyar lirası ‘ek maliyet’ diye yandaşa aktarıldı
CHP’li Ahmet Akın, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında iktidara yakın firmalara ‘ek maliyet’ adı altında 2 milyar 186 milyon 895 bin 114 dolar aktarıldığını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AKP iktidarının Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle vatandaşın parasını yandaşa aktardığı bir gerçekle daha karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

"Ek maliyet artışı" denilerek öngörülememiş ya da öngörülmek istenmemiş maliyetler için yandaş firmalara fazladan ödeme yapıldığını belirten Akın, Hazine'nin resmi raporlarına yansıyan verilerine göre Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamındaki Kurtköy-Akyazı Kesimi projesi ile Kınalı-Odayeri Kesimi projesinde, iktidara yakınlığıyla bilinen firmalara "ek maliyet artışlarıyla" toplamda 2 milyar 186 milyon 895 bin 114 dolar aktarıldığını söyledi.

‘ALAN DA VEREN DE RAZI!’

Akın, "Yani bugünkü kura göre vatandaşın 16 milyar lirası yandaş iki firmaya aktarılmış. Bu yanlış uygulamanın düzeltilmesi gerekirken kimse elini taşın altına koymuyor. Çünkü alan da veren de bu duruma razı" diye konuştu.

Türkiye'nin en maliyetli otoyol projesi olan Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projesi olduğunu hatırlatan Akın, yüzde 20'nin üzerindeki maliyet artışlarına onayı Cumhurbaşkanlığının verdiğini vurguladı. "Kurtköy-Akyazı Kesimi projesinde yüzde 65,5; Kınalı-Odayeri Kesimi projesinde de yüzde 55,3 oranında ek maliyet artışı gerçekleşmiştir" diyen Akın, şöyle devam etti:

‘KÖİ’LER YANDAŞA PARA AKTARMANIN YÖNTEMİ HALİNE GELDİ’

"Yap İşlet Devret modeli, Kamu Özel İşbirliği modeli ne yazık ki AKP hükümetleri döneminde halkın parasını yandaşlara aktarmanın bir yöntemi haline dönüştürülmüştür. Bu yönetim anlayışı halkımızı daha çok fakirleştirmekte ülke kaynaklarını da eşit, adil ve hakça dağıtılmasına engel olmaktadır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar