CHP’li Özel: Bir çöküş rejimi içindeyiz

CHP’li Özel: Bir çöküş rejimi içindeyiz
Bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bir ihtiras, bir çöküş rejimi içindeyiz. Devleti çöküşe gönderen bir rejimin içindeyiz” dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları; Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği bütçe ve kesin hesabı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Yatırım Ofisi Başkanlığının Sayıştay raporları görüşülmeye başlandı.

Komisyonda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumu ardından muhalefet partileri söz aldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 3 Kasım 2002’de gelen AKP’nin sahadaki yansımalara bakıldığında getirdiği son bütçeyi tartıştıklarını söyledi. Özel, "Ülkenin içinde bulunduğu kriz, tahribat bunları doğrular nitelikte. Bir ihtiras, bir çöküş rejimi içindeyiz. Bir devleti çöküşe gönderen bir rejimin içindeyiz. Bugün geldiğimiz noktada bir kişi kendini hem yasamanın hem yürütmenin hem de yargının başı olarak görüyor ve öyle davranıyor" dedi.

4 YILDA 4 KEZ DEĞİŞTİ

Dünya’da Merkez Bankası’nın başkanlarının bağımsız olacağı ve Türkiye’de de 5 yılda bir değiştirileceği ana kabul ve kanun maddesi olmasına karşın son dört yılda 4 kez değiştirildiğini hatırlatan Özel, "Bir tek kişi yasama organının hangi kanun teklifini hangi sırayla görüşeceğine, komisyon başkanlarının kim olacağı, Meclis Başkanı’nın kim olacağına karar veriyor. Hatta Meclis grubunun seçeceği Grup başkanvekilini o seçimden bir hafta önce yaptığı kurultay ilan edip, basına geçebiliyor. Bir tek kişi o ülkede kimin hapse gireceğine, kimin çıkacağına karar veriyor. Ama bir tek farklı bir şey var. Kimin hapse gireceğine bizim dünya liderimiz, kimin çıkacağına dünyanın diğer liderleri karar veriyor" diye belirtti.

DEMOKRASİNİN HALİNİ AÇIKLADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "Bu can bu bedende durdukça Brunson oradan çıkamaz" sözlerini hatırlatan Özel, "Ver papazı, al papazı. Bir tek telefonla rahip Brunson kendini uçakta bulabiliyor. Darbeyi planlayan Büyük Ada’dakiler, darbe plancıları yargılanacak, gün yüzü göremeyecek, Deniz Yücel çıkamaz derken Merkel’den gelen bir telefonla çıkabiliyor. Bugün davası görülecek Kavala, salondaki herkes onu ayakta beraat kararını dinlerken, birileri onun beraat ettirmeye çalıştı deyip; tutukluluk halinin devamı için 7 saat usulsüz tutularak, yeni bir iddianameyle tutuklayabiliyor. Birileri bunun adına demokrasi diyor. Demokrasi bütçesi açıklanıyor diye takiyye yapmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

128 MİLYAR DOLAR

Bir fikrin ilk kez doktrin olarak vaaz edildiğine şahitlik ettiklerini ifade eden Özel, "Dünyadaki tüm  sebeptir, enflasyon sonuçtur’ diyor. O günden beri suni olarak düşürülen faiz otomatikman enflasyonun altında kalıyor. Enflasyonun altındaki faizin negatif faiz olduğunu en az ben en çok siz biliyorsunuz. Suni düşüş faizi yükselen dolar demek, yerel seçimlerde ‘İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder’ haklı korkusu sağ alt köşe Türkiye’nin karnesidir. Dolar çıkarsa büyükşehirler gider. Hadi Damat Efendi ‘sat rezervleri tut doları’ bu hayal bu inat 128 milyar dolar dedemizin, anamızın, babamızın alın terini çarçur etti. Ama o dolar o rezervler satılırken Merkez Bankası, bankalara ihale ile ne kadar, hangi tarih ve saatte sattığı belli iken; iki dizli protokolle kamu bankalarına rezerv satma izni veriliyor. Kim ve kimlere yapıldığı sır tutuluyor" dedi.

‘UTANÇ VESİKALARI’

Milletvekillerinin kanun teklifi sunacağı bir rejim sistemi getirildiğine dair savunmalar yapıldığını hatırlatan Özel, şunları söyledi: "Milletvekillerinin kanun tekliflerine attığı imzanın Anayasa’nın arkasından dolaşmak suretiyle saraydan gelen teklifleri sahiplenme imzası olduğu, bugün fiilen kanun teklifleri karşısında soru-cevap yapılamadığı çünkü sorulara cevap verecek muhatabın salonda bulunmadığı, mevcut muhatapların muaza imza sahibi olduğunu bütün meclis biliyor. Soru önergesinin cevapları da ayrıca berbat. Orada birinci değil en berbatısınız. İlgili kanun maddesini hatırlatmalar, gereği yapılıyor, içerik olarak utanç vesikalar olarak tutanaklara geçiyor.

ATANMIŞLAR SİYASETİ

Sayın Fuat Oktay, bilirsiniz ki müsteşara kadar olan memurlar siyaset yapamazdı. Bakan yardımcılarınız sizden, bizden siyasi. Sizin de siyasi olmamanız gerekir. Eğer siyasiyseniz, sandıktan çıkaydınız. Bir kalemin ucundan döküldüyseniz o zaman devlet adına görev yapacak milletin vekilleriyle polemik yapmayacaksınız. Fuat Bey, AFAD Başkanı olarak da atandınız. Müsteşarlıkta yaptınız o dönemlerde sesinizi duymadık. İktidar tarafından bütün atanmışlar, iktidar tarafındaki seçilmişlerden daha çok siyaset peşinde. Sistem iktidar partisinin milletvekiline siyaseti sınırlarken, iktidar partisinin atanmışlarına siyaset yapma, göze girme, iftira, hakaret üzerinden sürdürerek iyi sicil alma gibi yanlış, kabul edilemez kanıya dönmüş durumda.

ALTUN ÇOKLU MAAŞIN EN ÖNEMLİ FİGÜRLERİNDEN

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, atandığındaki tanımı belli. İlk atandığında kendisine verilen araç Passat araç verilirken, en sayılı pahalı Mercedeslerinden biri geldi. Biz yasama Meclisi olarak statüsündeki değişikliğini bilmiyoruz. Bu gücü nerden aldı? Anıtkabiri yasaklayan, gazetecileri fişleyen çok maaşlı sistemin en önemli figürlerinden bir tanesinin sizin iktidarınızı en ciddi yıpratan şahsiyetlerden biri haline geldiğini iktidardaki vekillerde farkında ama sorgulamak aklınıza bile gelmiyor. Dünyada liderler mütevazi araç ve evlerde ise halk zengin, dünyada liderler saraylarda ise halk sürünüyor."

AKP’LİLER KARŞI ÇIKTI

AKP’li milletvekili İsmail Güneş, "ayar verilmeye" çalışıldığını söyleyerek, tepki gösterdi. AKP’li milletvekilleri Özel’in sunumuna tepki gösterdi.

Araya giren Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, herkesin fikirlerini, eleştirilerini dile getirebileceğini söyledi.

1 MİLYAR 858 MİLYON ÖDENEK KULLANILDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 38 bin 500 kişiyle davalık olduğunu sözlerine ekleyen Özel, "Milletiyle davalı, kavgalı olmasının sebebi bir partinin genel başkanı olmasıdır. Sabah aynı kalemle vali, öğleden sonra il başkanı, sabah aynı kalemle kaymakam ve öğleden sonra ilçe başkanı atıyor olmasından başka bir şey değildir. Yarattığınız canavar 2003 yılında 98 milyon örtülü ödeneğe ihtiyaç duyuyorken, bugün 1 milyar 858 milyon TL örtülü ödenek kullandıysa bunda bir iş vardır. Vatandaşa bunun hesabını vermelisiniz. Sunum da ekosistem, ekosistem… Beş tane canavarın semirdiği, her şeyi yalayıp, yuttuğu bir sisteme ekosistem denmez bu olsa olsa egosantrik bir sistemdir. Egoist bir yaklaşımın etrafındaki kişileri zengin etmekten başka bir şey değildir" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar