Deniz'i tanıyanlar anlattı: Çok naif bir insandı, çok sakin, hep güler yüzlüydü

Deniz'i tanıyanlar anlattı: Çok naif bir insandı, çok sakin, hep güler yüzlüydü
'Bizim yok yere her gün evimiz basılıyordu. Ters kelepçe yapılıp yerlere yatırılıp gözaltına alınıyoruz. Ama katliam yapan birine kelepçe bile takmadılar.'

Onur Gencer isimli saldırganın HDP İzmir İl Binası'na düzenlediği silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ı tanıyanlar,

9 çocuklu Mardinli bir ailenin en büyük çocuğu olan Deniz Poyraz, çocuk yaşlarında asker ve polis şiddetiyle tanıştı. Henüz çocukken anne ve babası gözaltına alınan daha sonra babası tutuklanan Poyraz'ın daha sonra üç kardeşi de tutuklanmıştı.

Poyraz, perşembe günü HDP İzmir İl Binası'na dönük saldırıda Onur Gencer isimli saldırgan tarafından katledildi. Suriye'de TSK envanterine kayıtlı silahlarla poz veren ve SADAT'tan eğitim aldığı yönünde iddialar bulunan Gencer, yalnızca 24 saatlik gözaltı süresinin ardından tutuklandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, saldırıdan 2 gün sonra kısa bir kınama konuşması yaparken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırının üzerinden 4 gün geçmesine rağmen herhangi bir açıklamada bulunmadı. 

DENİZ'İ TANIYANLAR ANLATTI

Deniz Poyraz'ı tanıyanlar ise binaet'ten Ruken Tuncel'e konuştu. Poyraz'ın kuzeni Gamze Deniz, "Deniz, çok naif bir insandı, çok sakin, hep güler yüzlüydü. Varlığı huzur verirdi. Hep sakin sakin konuşurdu, hep arabulucuydu, hep sorun çözendi. Kimseyi incitmezdi" dedi.

'SANKİ HER AN KAĞIDAN GİRECEK GİBİ'

Gamze Deniz, Poyraz'ı şu sözlerle anlattı:

"Ailesine çok düşkündü, çok da aktifti, bu nedenle uzun yıllar aklından hiç evlilik geçmedi. Şimdilerde kendisi gibi güzel bir insan vardı hayatında, evleneceklerdi. Hatta önümüzdeki cuma günü istemeye geleceklerdi. Planlar yapıyorduk, hazırlıklarımız vardı, yüzükler bile alınmıştı. Gelinliğini kendisi hazırlamayı düşünüyordu. Bunları konuşup düşünürken şu an onun taziyesini kabul ediyoruz. Şaşkınız, sanki bir yere gitti gelecekmiş, sanki her an kapıdan girecekmiş gibi... Hâlâ inanmıyoruz. 

Teyzem elinden ameliyat olmuştu, Deniz annnesine kıyamadı ve o gün kendisi gitti. Bulaşık, temizlik için gitmişti. Zaten hep oradaydılar. O gün toplantı olacaktı. Toplantı iptal oldu, o anda üç kişi daha varmış. Onlar çıktıktan hemen sonra saldırgan geliyor. Kahvaltı yapıyormuş Deniz.

Polis karakolunun olduğu, karşısında polislerin çadır açtığı bir yerde saldırgan elinde çantayla, uzun namlulu bir silahla geliyor ve katliam yapıyor. Silah küçük bir silah değil, gizlenecek bir silah değil. Kapıyı silahla ateş ederek açıyor. Deniz'i de bacaklarından, başından vurmuş, etrafa ateş etmiş. 35 mermi vardı içeride. Kanlar içinde yerde bükülüp yatarken elinde çatalı vardı. Gözleri açıktı.

'İÇERDE ÇATIŞMA VAR, ÇELİK YELEK BEKLİYORUZ'

Kapıya benzin döküp kapıyı yakmış, yerdeki paspasları toplamış Deniz'in yanına bırakmıştı. Onlara da benzin dökmüştü. Deniz'e ateş ettikten sonra yakmak istemiş. Bunların hepsini yapıyor, 35 el ateş ediyor ama polisler hiçbir şey yapmıyor. Kapıda silah sesini duyup içeri girmek isteyen insanlara da engel oluyorlar. 'İçeride çatışma var, çelik yelek bekliyoruz' diyorlar.  "Deniz sadece barış istedi..."

Öylece beklediler, katil elini kolunu sallayarak aşağı indi, kelepçe yok bir şey yok. 'Adın ne abicim, nerede oturuyorsun' diyerek koluna girip götürdüler.

'NASIL GÖRMEDİLER? BU KİŞİ SEÇİLDİ VE GÖNDERİLDİ'

Bizim yok yere her gün evimiz basılıyordu. Ters kelepçe yapılıp yerlere yatırılıp gözaltına alınıyoruz. Ama katliam yapan birine kelepçe bile takmadılar. Orada 40 kişi de olabilirdi, 40 kişi de ölebilirdi. Ama Deniz'im 40 insanın kahramanı oldu, bunu kimse unutmasın. Orada o kadar polis var ve bu adamı nasıl görmediler? Elinde çantayla nasıl görmüyorlar? Bu kişi seçildi ve gönderildi.

Deniz asla Kürt Türk ayrımı yapmazdı. Deniz sadece barış istedi. Hep halkların kardeşliğini, kardeş olmasını savundu. Şimdi bizi, Deniz'i terörist ilan edenler utansın. Deniz'i sevmeyen hiç kimse yoktu.

Çok temiz kalpli, hep güler yüzlüydü. Keman çalardı, resime başlamıştı. Sanatla ilgilenmeyi çok severdi."

'SOKAK EYLEMLERİNDE, SEÇİMLERDE, HER YERDE DENİZ OLURDU'

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise Poyraz için, "İzmir İl dediğiniz zaman akla Deniz gelirdi. Deniz'siz bir İzmir il düşünemiyorum. Sokak eylemlerinde, seçimlerde her yerde Deniz olurdu. Kadın çalışmalarında özellikle yer alırdı. Barış Anneleriyle hep beraberdi" ifadelerini kullandı.

"Deniz partinin çok aktif üyelerinden biriydi" diyen Kemalbay, şunları söyledi:

"Hep ifade edildi ama hep gülen yüzünü görürdünüz, dişleri hep görünürdü Deniz'in. Çok özveriliydi Deniz, kültürünü dilini yaşatmaya çalışırken diğer kültürler halklarla da birlikte yürüyen bir insandı. Kadın mücadelesi önceliğiydi. Barış Annelerini çok önemserdi, barışı dileyen bunun için mücadele eden bir kadındı Deniz."

'ANNESİ HAMİLEYKEN BİLE GÖZALTINA ALINIP İŞKENCE GÖRDÜ'

Poyraz'ı çocukluğundan itibaren tanıyan HDP Konak İlçe Eş Başkanı Hayat İzgi ise, şunları kaydetti:

"Deniz çok temiz bir insandı, çok iyi niyetliydi. Aile olarak parti çalışmaları içindeydiler. Anne babası çok gözaltına alındı. Annesi hamileyken bile gözaltına alınıp işkence gördü. 4 kardeşi cezaevindeydi, biri geçen yıl çıktı. 3 kardeşi de hâlâ cezaevinde, biri müebbet aldı. Deniz'le beraber çok çalışma yürüttük birlikte bir hafta gözaltında kaldık. Küçük minyon olduğu için 18'ini doldurmadı diye biliyordum, 'bırakın, yaşı tutmuyor' dedim. İtiraz etti, 'Ben 18'i geçtim' dedi. Öyle söyleyince 'Seni bırakırlardı neden öyle dedin' diyerek kızdım. Deniz sakin ama çok dirayetliydi, kucaklayan bir yanı vardı. Her eylemde Deniz mutlaka olurdu."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar