İbrahim Ekinci

İbrahim Ekinci

Destek verilseydi işçi Fedai intihar eder miydi?

Erdal Şenözpak, Nuri Çengeloğlu, Murat Gümüş, Fedai Kuşçu, Ayhan Işık, Şeyhmus Tufan, Reşat Keskin, Ahmet Tarı, Samet Özer, Ünal Çetinkaya… Ekonomik sıkıntılarla intihar eden yurttaşlarımız.

Onlarca intihar haberi aldık. Ecevit zamanı; "Başbakanlık önünde kasa atan esnaf" görüntüsü üzerinde tepinenlerin tepesine intihar etmiş yurttaşlarımızın cansız bedenleri yağıyor. Milletin parasıyla, vergisiyle bu kıyamet zamanda yoksullara, sıkıntıya düşenlere yetişmek yerine, AKP’nin vahşi kapitalizmi, Trakya’yı yarmaya, İkizdere’yi oymaya odaklanıyor.

Önceki gün de Muğla Milas’tan çiftçi Fahrettin Aktaş’ın haberi geldi. İki çocuk babası çiftçi intihar etti. "Borcum çok, traktörümü de satın borçlarımı ödeyin, bu onursuzluğa dayanamam" notu bırakmış.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, TBMM’ye artan intihar olaylarına ilişkin araştırma önergesi verirken (Tabi ki AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi!) yaptığı konuşmada şöyle demişti: "Son üç ayda ilim Kayseri’de intihar eden kişi sayısı 22. Son bir haftada Kocaeli’nde yedi günde 7 intihar olayı gerçekleşmiş. Siz aksini iddia etseniz de intihar vakaları günbegün artıyor." Bir başka vekil Gamze Taşcıer’in açıklamasını gördüm. 81 ilde çıkan haberleri taramışlar. Durum şöyle: 2021 yılı ocak ayında 94, şubatta 99, martta da 112 kişi intihar etmiş. Nisan ayında bu rakam 129’a yükselmiş. İntihar olayları her zaman olur. Başka nedenlerle de olur ama şu dört aylık tablodaki artış dikkat çekiyor.

İzmir’de, iş yeri kirası ve banka borçlarını ödeyemeyen iki çocuk babası 50 yaşındaki Erdal Şenözpak, kapalı olan kahvehanesinde intihar etti. Yine İzmir Karabağlar’da kahvehane işleten 59 yaşında eski muhtar Nuri Çengeloğlu ekonomik sıkıntılara dayanamayarak evinde intihar etti. Kahve işletenler, bu salgın döneminde büyük sıkıntı yaşayan esnaf grupları içinde. Vatandaşın vergisini hortumcu müteahhitlere akıtmak yerine birçok ülkedeki gibi, esnafın, işyerlerinin ciro kayıpları karşılansaydı bu intiharlar olur muydu?

Mersin’in Mut ilçesinde yaklaşık 10 yıldır kiraladığı küçük bir dükkanda kokoreççilik yapan 48 yaşındaki, bir çocuk babası Murat Gümüş, evinin önünde kendisini iple asarak yaşamına son verdi. Son sosyal medya paylaşımı sayfada. Derdiyle ilgilenilseydi Murat Gümüş intihar eder miydi?

Tekirdağ’da Kovid-19'a yakalanan Fedai Kuşçu isimli işçi, bu süreçte çalışamadığı için ücretini alamadı. Etrafına borçlandı. Cebindeki 12 TL'yi eşine bırakarak yaşamına son verdi. 50 küsur milyon ödeyip üç Mercedes daha almak yerine Fedai Kuşçu’ya bir lastik parası kadar destek verilseydi intihar eder miydi?

- Gaziantep’te 24 yaşındaki kuaför Ayhan Işık dükkanında kendisini iple astı.

- Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda yer hizmetleri personeli olarak çalışan 30 yaşındaki Alper D., maddi sıkıntılar yüzünden intihar etti. (Yeniçağ – 6 Nisan)

- Diyarbakır – Kayapınar’da 22 yaşındaki Şeyhmus Tufan, yaşadığı evde ölü bulundu. Tufan, ekonomik nedenlerden dolayı bir süredir psikolojik sorunlar yaşıyordu. (3 Mayıs / Güneydoğu Ekspres)

- 3 Şubat 2021’de, Uşak’ta maddi sıkıntı nedeniyle bunalıma giren Reşat Keskin intihar etti. Keskin’in 2 çocuğu vardı. (İndigo Dergisi)

- 11 Ocak 2021, Kayseri’de market işleten genç adam maddi sıkıntılardan dolayı intihar etti. (Anadolu Gazetesi)

- 28 yaşındaki Kartepe Belediyesi CHP Meclis Üyesi Tugay Adak’ın ardından Gölcük’te 26 yaşındaki Ahmet Tarı (işten çıkarılmıştı), Gebze’de 32 yaşındaki Samet Özer ve inşaat işçisi Ünal Çetinkaya intihara sürüklendi. 25 yaşındaydı. Sosyal medya hesabında; "Son zamanlarda maddi sorunlardan dolayı neler yaptığımı bilmiyordum. Kadınlara lütfen saygı gösterin. Hoşça kalın" diye yazmış. (Evrensel)

- 6 Ocak 2021’de Mersin’in Tarsus’ta çocuklarına tablet alamayan ve kredi borçlarını ödeyemeyen 42 yaşındaki Orhan Erten intihar etti. (Günboyu Gazetesi)

- Geçimini müzik yaparak sağlayan müzisyen bağlama sanatçısı Duran Ay intihar etti.

- Yine İzmir’de çeşitli mekanlarda perküsyon çalarak geçimini sağlayan genç müzisyen Mehmet Mert El, geçim sıkıntısı nedeniyle intihar etti. Mert El, pandemi yasakları nedeniyle mekanlar kapalı olduğu için 1 yıldır işsizdi.

- Osmaniye’de yaşayan müzisyen Yusuf Karayiğit, geçim sıkıntısı nedeniyle canına kıydı. Müzik – Sen, çok daha fazla sayıda intihar olduğundan söz ediyor. Yandaşlara üçer – beşer maaş dağıtmak yerine, 100 – 200 bin lira maaş vermek yerine, kapanmada bu müzisyenleri ayakta tutacak kadar destekte bulunulsaydı intihar ederler miydi?

- Urfa’da 2 gün içinde 4 intihar vakası yaşandı. 1 kadın ve 3 genç yaşamlarına son verdi. Karaköprü, Eyyubiye ve Suruç ilçelerinde son zamanlarda artan intihar vakaları endişe verici boyuta ulaştı." (Rüdav)

- 10 Şubat’ta Zeytinburnu’nda yaşayan Elvan ve Enver Demir çifti, 1,5 yaşlarında bir çocuklarını ablasına bırakıp, yaşamlarına son verdi. Geçim sıkıntısı nedeniyle intihar ettikleri belirtilen çiftin cenazesi Batman’a gönderildi. (Gazeteler)

-  İktidar, her zamanki gibi, pandemi yasaklarının içine fırsatçı İslamcı, laiklik karşıtı yasaklar sokuşturulmakla meşgulken Bolu’da tekel bayisi Cengiz Uslu, gece saatlerinde evinde intihar etti.

Yollara kamyon dolusu ürün döken çiftçi görüntülerini, sokağa hal kasaları, çay makineleri fırlatan esnaf görüntülerini veya intihar listesi gösterip… "Esnaf kasa atsa iyi, tepenize ceset yağıyor. Ne diyeceksiniz peki?" diye sormak… Hala bir parça tutarlılık, gerçeğe bir parça saygı beklentisini ima eder ki artık hiç gerçekçi değil.

Tablo bizim için ağır, AKP için değil.

Yazar Ayşe Çavdar yazmıştı: "Bu toplum sağduyusunu aklını, vicdanını kiraya verenlerin yarattığı çürümeyi bertaraf etmek ve aklını, vicdanını, sağduyusunu korumak için öyle büyük bir mücadele veriyor ki!"

Bugünün haberi: Bakanlık görevinden alınan Zehra Zümrüt Selçuk, Kardemir yönetimine atandı! Aile bakanlığından sonra demir çelik sektörünü yönetecek!

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Ekinci Arşivi