Diyarbakır'da Bursa Valiliğinin yasak kararı uygulandı: Açıklama sonrası 11 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır'da Bursa Valiliğinin yasak kararı uygulandı: Açıklama sonrası 11 kişi gözaltına alındı
Diyarbakır’da konuşan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kürtlerin barış istediğini söyleyerek, iktidar ve muhalefet partilerine seslendi. Açıklama sonrası gözaltılar oldu.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), MED TUHAD-FED öncülüğünde başlatılan "Büyük Gemlik Yürüyüşü" öncesi Diyarbakır’da basın açıklaması yapıldı. Duyurusu yapılan açıklamanın adresi ise HDP Bağlar İlçe binasıydı.

BELEDİYEYE AİT ARAÇLAR İLÇE BİNASI ÖNÜNE ÇEKİLDİ

Açıklama öncesi HDP Bağlar İlçe binasının etrafı polis tarafından sarıldı. İlçe binasına çıkan tüm tollar trafiğe kapatıldı, bina girişine kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait yolcu taşıma otobüsleri çekilerek giriş kapatıldı. İlçe binasına giriş ve çıkışlara izin vermeyen polis, bina etrafına ve girişine çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırdı. Binanın önünde sivillerin geçmesi ve yurttaşların beklemesine izin verilmedi.

BURSA VALİLİĞİNİN YASAK KARARI DİYARBAKIR’DA UYGULANDI

Açıklama için HDP ilçe binasına gelen HDP Milletvekilleri Nuran İmir, Kemal Bülbül, Alican Önlü, Nusrettin Maçin, İmam Taşçıer ve Feleknaz Uca ile kitlenin bir araya gelmesine izin verilmedi. Toplanmak isteyen kalabalık ayrı ayrı noktalarda çembere alınarak bir araya gelmeleri engellendi. Milletvekillerin açıklama yapılmasına engel çıkarılmasına tepki gösterilirken, polis sadece milletvekillerin açıklama yapabileceğini bildirdi. Polis genel açıklama yapılmasına ilişkin yasak kararının ise Bursa Valiliğinin almış olduğu eylem ve etkinlik yasağı olarak gösterdi. Uzun süren müzakereler sonuç vermeyince HDP milletvekilleri ve HDP’li yöneticiler açıklama yaptı.

 BÜLBÜL: TÜRKİYE GENELİNDE TECRİD UYGULANIYOR

Açıklamayı yapan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül,  polisin engeline sert tepki gösterdi. 20 yılı aşkın süredir insanlığa karşı sistematik suç işlenerek tecrit uygulandığını ifade eden Bülbül, Türkiye’nin her yerinin İmralı’ya dönüştürüldüğünü söyledi. Abdullah Öcalan ile yapılacak bir görüşmenin demokrasiye, barışa hizmet edeceğini belirten Bülbül, "Biz parti olarak defalarca açıklama yaptık. Ne ilgili savcılıklar, ne Adalet Bakanlığı ne de hükümet bu açıklamaları dikkate almadı. Görüşmeyi engelleyerek sistematik suç işlemeye devam ediyor" dedi.

İKTİDAR VE MUHALEFETE ÇAĞRI

Diyarbakır, Van, İstanbul başta olmak üzere alanlarda toplanmalarının nedenin barış için olduğunu ifade eden Bülbül, Öcalan’ın da barış istediğini söyleyerek 2013 yılında yürütülen barış görüşmelerini örnek gösterdi: "2013-2015 arasında yapılan açıklamalarda bütün dünya buna şahit oldu. Gerginlik isteyen hükümettir. İşi geren AKP-MHP koalisyonudur. Bu gün sayın Cumhurbaşkanı Van’da. Bakın her sıkılan, her politik olarak bunalan koşa koşa ya Diyarbakır’a geliyor, ya Dersim’e geliyor, ya da Van’a geliyor. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öğleden sonra Sayın Davutoğlu burada olacakmış. Sayın Meral Akşener, Sayın Ali Babacan, HDP olarak tek tek hepinize çağrıda bulunuyoruz. Demokrasiyi istiyorsanız gelin Diyarbakır’da demokrasinin, eşitliğin, özgürlüğün kongresini yapalım. Dalavere yapmayın. Yalan söylemeyin. Kürt halkını hedef göstermeyin. Sınır ötesi operasyon yapıp ‘teörirzm’ var diye yalanla insanları uyutmayın" dedi.

"KÜRTLER BARIŞ İSTİYOR"

Konuşmasında iktidara ve polisin uygulamasına sert tepki gösteren Bülbül, Kürtlerin geçmişten bu güne hep barış istediğini söyledi. Bülbül, "Dağkapı meydanında Şark Islahat Planı gereği idam ettiğiniz Şeyh Said’den, Elazığ Buğday Pazarında idam ettiğiniz Pir Seyit Rıza’dan, Diyarbakır zindanında katlettiğiniz Mazlum Doğan, Kemal Pir’lerden bu yana herkes barış, eşitlik ve adalet istiyor. Ey Türkiye halkı, Kürtler barış istiyor. Ama bu engelleniyor. Bu engellenemeyecek. Barışı sağlayacağız" dedi. Polisin engellemelerine tepki gösteren Bülbül, "Suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

BAĞLAR ARA SOKAKLARDA YÜRÜYÜŞ

Basın açıklamasının ardından açıklamanın yapılacağı ilçe binasına gelişlerine izin vermeyen kitle, ara sokaklarda sloganlarla yürüyüşe geçti. Çevrede bulunanların alkışlarla destek veren grup, Bağlar emek caddesine kadar yürüdü. Burada grubun önünü kesen çevik kuvvet ve milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.

11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ara sokakta yapılan yürüyüşe yetişemeyen polis, özellikle yürüyüş yapanları gözaltına almak istedi. Milletvekilleri ise buna tepki gösterdi. Yer yer gerginliğin yaşandığı alanda polis  durduğu grubun etrafını kalkanlarla kapattı. Basının görüntü almasını engellemek için kalkanları yukarıya kaldırdı. Ardından  gruba sert müdahale eden  polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların sayısının 11 kişi olduğu belirtildi. 

Öne Çıkanlar