Diyarbakır Newroz'unda LGBTİ+'lara saldırıldığı beyan edildi, Amedspor taraftarı açıklama yaptı

Diyarbakır Newroz'unda LGBTİ+'lara saldırıldığı beyan edildi, Amedspor taraftarı açıklama yaptı
LGBTİ+'lar yayınladıkları bir ifşa metniyle Newroz alanında saldırıya maruz bırakıldıklarını beyan etti. Amedspor taraftar grubu da konuya ilişkin açıklama yaptı.

ARTI GERÇEK- Dün Diyarbakır'da yapılan Newroz kutlamalarına katılan LGBTİ+'lar açtıkları gökkuşağı bayrağının Amedspor taraftarları tarafından hedef alındığını beyan etti. LGBTİ+'lar tarafından yayınlanan ifşa metninde, "15 dakika boyunca sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldık" denirken, Amedspor taraftarı tarafından yapılan açıklamada, 'somut delil olmadığı' söylenildi. Amedspor, saldırı beyanında bulunan kişilere ulaşamadıklarını belirtti.

Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarının ardından LGBTİ+'lar tarafından yapılan bir ifşa metninde, saldırıya maruz bırakıldıkları beyan edildi. Velvele.net'e yapılan açıklamada, "Newroz kutlamaları sırasında sahneye yakın bir yerde gökkuşağı bayrağı açan bir grup LGBTİ+ olarak Amedspor Direniş Taraftar Grubu üyesi kalabalık bir grup tarafından yaklaşık 15 dakika boyunca sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldık. Bir trans kadın arkadaşımız linç edildi. Bir cis kadın arkadaşımız darp edildi" bilgisi paylaşıldı.

'ALANIN DIŞINA ÇIKMAK ZORUNDA BIRAKILDIK'

Açıklamada, gökkuşağı bayrağının açılmaması için fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kalındığı beyan edilerek, "Homofobik ve transfobik şiddetten hayatta kalanlar olarak Newroz alanının dışına çıkmak zorunda bırakıldık" denildi.

Yaşananlara ilişkin tertip komitesinin bir müdahalesi olmadığı belirtilen açıklamanın devamında şunlar yer aldı:

"Bu süreçte alandan sorumlu tertip komitesinin herhangi bir müdahalesi olmamakla birlikte program bitiminde alan boşalırken bir anonsla şiddet olayının kınanmış olduğunu daha sonra öğrendik. Bünyesinde 500 alan denetçisinin olduğu tertip komitesinin; Newroz alanında önleyici herhangi bir önlem almamış olması, olayı fark etmesine rağmen müdahale etmemiş olması, failleri ortaya çıkarmaması, hayatta kalanların maruz kaldıkları şiddet sonrası ihtiyaçlarını sormaması nedeniyle 2021 Amed Newroz Tertip Komitesini ve şiddetin faillerini bünyesinde barındıran Amedspor Direniş Taraftar Grubunu İFŞA ediyoruz."

AMEDSPOR BARİKAT: İLETİŞİM KURMAYA ÇALIŞTIK, HİÇBİR CEVAP ALAMADIK

LGBTİ+'ların şiddet beyanına ilişkin bir açıklama yapan Amedspor Barikat grubu ise söz konusu saldırıyı reddetti. Saldırı söylemlerini 'üzüntüyle' karşıladıklarını belirten Amedspor, "Olayı duyduğumuz andan itibaren araştırma yapıp olayın somut yönlerini bulmaya çalıştık saldırıya uğradığını iddia eden açıklama yapan sayfa ile iletişim kurmaya çalıştık lakin hiç bir cevap alamadık" dedi.

Amedspor taraftar grubundan yapılan açıklamada, "Barikat grubunun cinsiyetçiliğe karşı 8 yıldır verdiği mücadele ortadadır. Duruşumuz bellidir, nettir. Böyle bir saldırının olması bizleri üzer elbette ama tepkimizi de sert bir dille ortaya koyarız; olayın üstüne gideriz" ifadeleri kullanıldı.

'SOMUT DELİL YOK' SAVUNUSU

Şiddet beyanına ilişkin 'somut delil' bulunmadığının savunulduğu açıklamada, "Hiç bir somut delil sunmadan 'beyan esastır, delil sunmaya ihtiyaç duymuyoruz' tarzında yaklaşım sosyal medya üzerinden Amed halkını, Amedspor taraftarını suçlayıcı, aşağılayıcı bir dille hedef gösterenler ve onlara çanak tutan haber siteleri görüyoruz" denildi.

Türkiye liglerinde cinsiyetçiliği reddeden tek takım olduklarını söyleyen Amedspor'un açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Bizler faşizmin, ötekileştirmenin ne olduğunu doğduğu günden itibaren yaşayan insanlarız. Kuruluş felsefemizin ilkelerinde cinsiyetçi yaklaşımları reddetmek, buna karşı mücadele yürütmek vardır!

Saatlerdir bir çok girişimde bulunmamıza rağmen direk bizleri dinlemeden, saldırı yapan; ezberlediği 3-5 jargonla bizlere edebi, ahlaki ders vermeye çalışan, somut kanıtı olmayan bir olayın üzerinden büyük bir mağduriyet yaratılmış gibi sosyal medya platformlarından bizleri hedef alan herkesi sağduyulu olmaya çağırıyoruz.

Altını tekrar çiziyoruz bugün 'Amedspor taraftarları LGBTİ+'lara saldırdı' algısı yaratan haber siteleri ve o algıyı yaratıp gündeme getiren kişi veya kurumlarla iletişim kurmak, olayı onların ağzından duymak istedik. Bu yoldaşça yaklaşımımıza karşılık; sert uslup, saldırgan dil oldu. Bu kişilerin 'beyanımız esastır, kabul edeceksiniz' tarzında yaklaşımı bütün yoldaşlarımızı rahatsız etmiş bu açıklamaları yapma gereği doğmuştur.

Yaklaşım ve tarzlarına ötürü şiddet gördüğünü iddia eden kişilerin söylemleri bizlere samimi gelmemiştir. Barikat grubu ve dünyanın her yerinde mücadele yürüten binçli üyeleri hiç bir zaman şiddet yanlısı olmamıştır kesin bir dille şiddeti reddeden bizleriz bunun için büyük bir çaba ve öz veri gösteriyoruz. Nereden kime gelirse gelsin karşısında olacağımızı yineliyoruz

Amedspor taraftarı dünya tribünleri içinde en centilmen, küfürün olmadığı cinsiyet ayrımcılığının olmadığı istisna tribünlerden birisidir. Buna örnek olarak 8 yıldır bağımsız mücadele yürüten Mor Barikat varlığı ile söylemlerimizi kanıtlar niteliktedir. Bu algıyı hiç bir görüntü kanıt yokken yayan olayın özünü gerçekliğini araştırmadan yapmıştır. Amedspor taraftarlarını şiddet yanlısı göstermek kimsenin haddine değildir. Kesin bir dille reddediyoruz! Bizi hedef gösterenlere karşı yarın geniş kapsamlı açıklama yapılacaktır!"

Amedspor taraftar grubu, ifşa metninin yayınlandığı Velvele hesabına yazdıkları mesajı da paylaşarak, "Hiç bir dönüş olmadığı için bireysel hesaplara ulaştık bilgi almak istedik kişilerin tavırları saldırgan suçlayıcı ve aşağılayıcı olduğu için iletişimi kestik" notunı düştü.

Öne Çıkanlar