Dolar kuru yeniden yükselişte

Dolar kuru yeniden yükselişte
Merkez Bankası'nın sadeleştirme kararıyla gerileyen dolar yeniden yükselişe geçti.

Dün Merkez Bankası'nın sadeleştirme kararıyla 4.60'lardan 4.55'e gerileyen dolar/TL yeni güne düşüşle başladı. Kur erken saatlerde 4.56 seviyelerinde işlem görürken düşüşünü tersine çevirerek, yüzde 1.10 artışla 4.63'ün üzerine yükseldi. Erken saatlerde 5.31'de işlem gören euro 5.34'e, sterlin 6.08'den 6.12'ye yükseldi.

Lira bugün dolar karşısında en fazla düşen üçüncü para birimi oldu. 

Dolar endeksi de bugün yüzde 0.4 yüksek seyrederken euro da dolar karşısında %0.5'in üzerinde değer kaybediyor. 

Merkez Bankası, dün sadeleştirme hamlesiyle politika faizini yüzde 16,50'ye yükselteceğini, faiz koridorunun üst bandının da yüzde 18'e çıkacağını açıkladı. Uygulama 1 Haziran'da başlayacak. Uzmanlar, kararın Merkez Bankası'nın öngörülebilirliğini artırdığına dikkat çekerken bu adım piyasalarca da olumlu algılandı, düne 4.66 seviyelerinde başlayan kur 4.55'e geriledi. Borsa yüzde 3'ün üzerinde yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi de dün cuma kapanışa göre 57 baz puan düşüşle yüzde 14.11'e kadar geriledi.

Uzmanlar kurun bu adım sonrası kademeli olarak düşebileceğine dikkat çekiyor. 

BORSADA YÜZDE 1'DEN FAZLA KAYIP VAR

Borsa İstanbul, son iki işlem gününde TCMB para politikasındaki sadeleşme, TL’deki toparlanma ve petrol fiyatlarındaki düşüşle güçlü tepki yükselişi gerçekleştirirken, bugün kazançlarının bir kısmını geri veriyor.

Güne temettü ödemelerinin etkisiyle düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, bu eğilimini yurtdışı piyasalardaki negatif seyirle birlikte devam ettirerek günün ilk yarısını yüzde 1,38 düşüşle 105.055’den kapattı.

BIST 100’de bugün sadece EREGL hissesindeki temettü ödemesi endeks üzerinde 600 puan üzerinde negatif etki oluştururken, İtalya kaynaklı siyasi sorunlarla birlikte yurtdışı borsalardaki satıcılı seyrin de etkisiyle BIST ilk yarıyı satıcılı kapattı.

TEPKİ YÜKSELİŞİ YARIM KALABİLİR

İtalya’da hükümetin kurulmaması ve yaşanan siyasi kriz sonrası AB içindeki iki sorunlu ülke olan İtalya ve İspanya tahvillerinde bugünkü çok sert olmak üzere iki haftadır güçlü yükseliş eğilimi yaşanıyor. Ancak güvenli liman olarak görülen ABD ve Almanya tahvil faizlerinde ise aksine riskten kaçış nedeniyle oluşan taleple birlikte düşüşler görülüyor.

Başta Avrupa borsaları olmak üzere yurtdışı borsalarda güçlü satış baskısı yaşanırken, bir süredir sakin seyreden volatilite endeksi VIX endeksindeki yükseliş ABD hisse senetleri piyasasında endişe ve korkulunun yükselmeye başladığına işaret ediyor. Analistlere göre, bu gelişmeler kısa vadede global bir riskten kaçışın başlamış olabileceğine işaret ederken, BIST’teki tepki yükselişinin ve TL’deki toparlanmanın yarım kalabileceğine işaret ediyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar