Dolar 6,70'e geriledi: 13 Nisan'dan bu yana en düşük seviyede

Dolar 6,70'e geriledi: 13 Nisan'dan bu yana en düşük seviyede
Dolar, Ramazan Bayramı öncesi bulunduğu 6,80 seviyesinden uluslararası işlemlerin devam ettiği bugün 6,70'e kadar çekildi. Piyasalar yarın tekrar açılacak, gündem swap anlaşmaları...

ARTI GERÇEK - Dolar kuru, Ramazan Bayramı öncesi bulunduğu 6,80 seviyesinden uluslararası işlemlerin devam ettiği bugün 6,70 seviyesine kadar çekildi. Dolar kuru, bayram tatilinin başladığı cuma günü 6,81 TL seviyesinde bulunuyordu.

Piyasalar, dört günlük aranın ardından yarın tekrar açılacak. Gündem ise swap anlaşmaları olacak.

DOLAR 13 NİSAN'DAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEYİ GÖRDÜ

Dolar/TL, ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve buna bağlı olarak risk iştahındaki artışın etkisi ile 13 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bayram dolayısıyla piyasaların kapalı olması işlem hacmini sınırladı.

Japonya'nın ülke çapında OHAL uygulamasını kaldırması ve diğer bazı ülkelerin de coronavirusün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaları kaldırma yönünde adım atmaları küresel riskten kaçınma eğilimini zayıflattı. Bunun sonucu kademeli olarak düşen dolar/TL, kaybını yüzde 1,5'in üzerine çıkararak 6,70 seviyesine geriledi. Kur böylelikle 13 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.

TEDBİRLERİ KALDIRMAYA YÖNELİK AÇIKLAMALAR ETKİLİ OLDU

Dolar, küresel piyasalarda da çeşitli ekonomilerin, Covid-19'un yayılmasındaki yavaşlamayla birlikte, bu virüsü önleme amaçlı tedbirleri kaldırmaya yönelik adımlarının risk iştahını iyileştirmesi sonucu, G-10 ülkelerinin paralarının tümü karşısında değer kaybetti.

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü düştü ve önceki günkü kayıplarını sürdürdü. ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti ve bunun sonucu 10 yıl vadeli tahvilin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 0.69 seviyesine tırmandı.

Japonya ülke çapında OHAL uygulamasını sonlandırdığını duyururken, İngiltere'de hükümet haziran ayında kısıtlamaları kaldırmaya başlamayı planlıyor, Almanya'da da yeni vaka sayısı düştü.

Euro, dolar karşısında son dört günde ilk kez değer kazandı.

Dün yatay bir gün geçiren petrol piyasasında bugün yükseliş sürüyor. Brent petrolün varili yüzde 2'lik artışla 36 doların üzerine çıktı. ABD tipi ham petrolün varili 35 dolara yaklaşıyor. Petrol fiyatlarında normalleşme adımları sonrasında artan talep etkili oluyor.

GÖZLER YİNE SWAP GÖRÜŞMELERİNDE OLACAK

Coronavirus salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de ciddi yavaşlamaya neden olurken, kısa dönemli döviz ihtiyaçlarını karşılamak için Ankara'nın yabancı ülkelerle swap anlaşması arayışları devam ediyor.

Bayram öncesindeki haftada 20 Mayıs'ta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir açıklama yaparak, Katar Merkez Bankası ile arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşmasının yenilendiğini duyurmuştu.

TCMB, söz konusu anlaşmanın tutarının 5 milyar ABD doları karşılığı Türk Lirası ve Katar Riyali'nden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildiğini belirtmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar