Dünya Basınında Bugün | Avrupa Süper Ligi: Prens William da topa girdi

Dünya Basınında Bugün | Avrupa Süper Ligi: Prens William da topa girdi
Batı basınından 10 gazeteden öne çıkan haberler...

İnan KETENCİLER


İngiltere basını Avrupa'nın 12 büyük futbol kulübünün ABD bankası JP Morgan'ın fonlamasıyla UEFA organizasyonuna karşı giriştiği "Avrupa Süper Ligi" projesine geniş yer ayırdı.

The Guardian ve Independent Başbakan Boris Johnson'ın inisiyatife sert tepki gösterdiğini vurgulayarak "İngiltere hükümetinin Avrupa Süper Ligi'ni önlemek için elinden geleni yapacağını" yazdı. Times gazetesi aynı zamanda Aynı zamanda İngiltere Futbol Birliği Başkanı olan Prens William'ın, taraftarların Avrupa Süper Ligi'ne ilişkin endişesini paylaştığını ve ligin futbola zarar verme riski taşıdığını söylediğini aktardı.

ABD basınındaysa bitme aşamasına gelen George Floyd davası geniş yer buldu. Siyah Amerikalı George Floyd'u öldürmekle suçlanan eski polis memuru Derek Chauvin'in üç hafta süren davasında pazartesi günü hem iddia makamı hem de savunma kapanış konuşmalarını yaptı. Ardından Hennepin İlçesi Bölge Hakimi Peter Cahill’in son talimatlarını ilettiği jüri karara varmak için değerlendirmelerine başladı. Savcılar davanın kapanış konuşmasında, George Floyd’un ölüm anı videosunu bir kez daha izletirken, jüri üyelerine ‘‘Gördüklerinize inanın’’ mesajını verdi.

ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: FEDEX KATLİAMI ZANLISI SİLAHI NASIL ALDI?

New York Times gazetesi, FedEx şirketinin tesisinde silahlı saldırı düzenleyerek 8 kişinin ölümüne neden olan eski FedEx çalışanı 19 yaşındaki Brandon Scott Hole'la ilgili savcının düzenlediği basın toplantısını ön plana çıkardı. 

Marion İlçe Savcısı Ryan Mears, 2020 Mart'ında ailesinin "intihar eğilimi olduğu" yönündeki şikayeti üzerine "Kırmızı Bayrak Kanunu" çerçevesinde Brandon Scott Hole'un pompalı tüfeğine polislerce el konduğunu, ancak Hole'un daha sonra tekrar silahlandığını söyledi.

New York Times, Indianapolis'te geçerli olan Kırmızı Bayrak (Red Flag) Kanunu'na ithafen 'Red Tape' (Formalite) ifadesini de başlığa taşıyarak "Red Flag' Law And Red Tape In Indianapolis" (Indianapolis'te Kızıl Bayrak Kanunu ve formalite) başlığını kullandı.

Gazete ayrıca George Floyd davasında sona gelindiğini ve jürinin karar vermek üzere bir otele kapandığını yazdı. New York Times Minneapolis'te tansiyonun yüksek olduğunu belirtti.

Gazete ayrıca su yoluyla ABD'ye göç eden bir ailenin fotoğrafına geniş yer ayırarak "Karanlık Geçişler, Puslu Hayatlar" başlığını kullandı.

WASHINGTON POST: FLOYD DAVASINDA SONA GELİNDİ

Washington Post, karar aşamasına gelen George Floyd cinayeti davasını bugünkü manşetine taşıdı. 

Siyah Amerikalı George Floyd'u öldürmekle suçlanan eski polis memuru Derek Chauvin'in üç hafta süren davasında pazartesi günü hem iddia makamı hem de savunma kapanış konuşmalarını yaptı. Ardından Hennepin İlçesi Bölge Hakimi Peter Cahill’in son talimatlarını ilettiği jüri karara varmak için değerlendirmelerine başladı.

Savcılar davanın kapanış konuşmasında, George Floyd’un ölüm anı videosunu bir kez daha izletirken, jüri üyelerine ‘‘Gördüklerinize inanın’’ mesajını verdi.

Her ne kadar Floyd davasında jürinin vereceği karar Amerikan polisinin siyahlara yaklaşımına yönelik bir değerlendirme gibi görünse de davanın son saatlerinde savcı Steve Schleicher jürinin sistemi değil, yalnızca bir kişiyi yargıladığını söyledi.

‘‘Schleicher, bu polislik değildi, bu cinayetti’’ derken Minneapolis Polis Teşkilatı’nın sloganını tekrarladı: ‘‘Cesaretle korumak ve merhametle hizmet etmek.’’

Gazete ayrıca George Floyd erkek kardeşi Philonise Floyd'un cinayetin ardından yaşadıklarına yer ayırdı. Philonise Floyd'un hikayesi: "Hala Öğreniyorum" başlığını kullanan Washington Post, kardeş Floyd için "Genç erkek kardeş aile reisine ve ırksal adalet aktivistine dönüştü" dedi.

WSJ: PANDEMİNİN MERKEZİ GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE KAYDI

"Aşılama çalışmaları duraklarken en fakir ülkeler geride kaldı" manşetiyle çıkan Wall Street Journal'in haberinde "En fakir ülkeleri Covid-19'a karşı aşılama çabaları yavaşladı ve pek çok kişinin Coronavirus'e karşı savunmasını zayıflattığı gibi pandeminin ağırlığını gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaydırdı" dendi.

Haberde "Dünya Sağlık Örgütü ve zengin ülkelerin desteklediği, 92 düşük ve orta gelirli ülkeye ücretsiz aşı sağlama girişimi, geçtiğimiz günlerde mayıs ayı sonuna kadar göndermeyi planladığı aşı sayısını azalttı. Covax adı verilen bu girişim, yaklaşık 240 milyon doz yerine 145 milyon doz verecek çünkü ana tedarikçisi olan Hindistan, kendi vakalarında artışla savaşırken aşı ihracatını büyük ölçüde durdurdu" ifadelerine yer verildi.

FINANCIAL TIMES: SÜPER LİG TAKIMLARI 200 İLA 300 MİLYON EURO ALACAK

ABD merkezli JP Morgan Bankası tarafından desteklenen ve Avrupa'nın önde gelen 12 futbol kulübü tarafından kurulduğu açıklanan Avrupa Süper Ligi Financial Times'ın bugünkü manşetinde yer aldı. 

Gazetenin haberinde kulüplere "hoş geldin" parası olarak 200 ila 300 milyon euro arasında ödeme yapılacağı belirtildi. 

Haberde politikacıların ve taraftarların karara tepki gösterdiği ve UEFA'nın da yasal yaptırım uyarısında bulunduğu vurgulandı.

Süper Lig'in  kurucu 12 takımı İngiliz Premier Ligi'nden Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham; İspanya La Liga'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid; İtalya Seria A'dan Milan, Inter Milan ve Juventus'u kapsıyor.

THE GUARDIAN'DA PROTESTO FOTOĞRAFI: ARSENAL'İMİZİ GERİ VERİN

The Guardian gazetesi Avrupa'nın en büyük kulüplerinden 12'sinin UEFA organizasyonundan ayrılarak ABD destekli Avrupa Süper Ligi'ne katılma kararını manşetine taşıdı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın konuyla ilgili açıklamalarına Başbakan'ın ikamet adresi olan Downing Sokağı 10 Numara'ya atıfla yer veren gazete "10 Numara futboldan kopma planına yönelik eleştirilere katıldı" başlığını attı.

Gazete ayrıca bir Arsenal taraftarının Emirates Stadyumu önünde "Arsenal'imizi geri verin" yazılı bir pankartla yaptığı protestoya geniş bir fotoğrafla yer verdi.

PRENS DE TOPA GİRDİ

Times gazetesi de Avrupa Süper Ligi'ne gösterilen tepkilere manşetinde yer verdi. İngiltere Prensi William'ın tepkisine yer veren gazete "Futbol Süper Ligi'ne verilen tepkilere Prens de katıldı" manşetini attı.

İngiltere'de kraliyet tahtının ikinci adayı olan Cambridge Dükü Prens William, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, en alt seviyeden en üste kadar tüm futbol topluluğunun, rekabet ve adalet değerlerinin her zamankinden daha fazla korunması gerektiğini kaydetti.

Aynı zamanda İngiltere Futbol Birliği (FA) Başkanı da olan Prens William, taraftarların Avrupa Süper Ligi'ne ilişkin endişesini paylaştığını ve ligin futbola zarar verme riski taşıdığını söyledi.

INDEPENDENT: HÜKÜMET KULÜPLERİ UYARDI

Independent gazetesi sayfasının üst bölümünde sona yaklaşan George Floyd davasına yer verdi. Gazete George Floyd'un kardeşi Terrence Floyd'un "Davada verilecek kararın bir umut belirtisi olabileceği" mesajını aktardı.

Independent'ın manşetindeyse Avrupa Süper Ligi'ne yönelik tepkiler yer aldı. Gazete İngiltere hükümetinin ülkenin 6 büyük kulübünü kararı durdurmak için "elinden geleni yapacağı" yönünde uyardığını yazdı.

LIBERATION'DAN MACRON'A: KÜÇÜK NICOLAS

Emmanuel Macron'un güvenlikçi söylemlerini eleştiren Libération gazetesi Fransa Cumhurbaşkanı için ülkenin eski lideri Nicolas Sarkozy'ye atıfla "Küçük Nicolas" yakıştırması yaptı. 

Gazete "Polis, hapishane, uyuşturucu: Sarkozy söylemini benimseyen Emmanuel Macron, sağa yönelik ön kampanyasını başlatıyor" dedi.

Gazete ayrıca Avrupa Süper Ligi girişimine geniş yer vererek "Zenginler ayrı oynamak istiyor" başlığını attı.

LE MONDE: FRANSA AŞI ENDÜSTRİSİNDE GERİDE KALDI

Le Monde gazetesi manşetinde Covid-19'a yer vererek "Aşılar: Fransız endüstrsi geride kaldı" başlığını attı.

Haberde, "Fransa, diğer ülkeler tarafından yapılan aşıların üretimini başlattı, ancak Sanofi ve Pasteur Enstitüsü'nün başarısızlığından sonra kendi aşılarını ortaya çıkarmak için mücadele ediyor. Adayı ümit verici görünen Nantes merkezli biyoteknoloji Valneva, daha fazla sipariş veren Birleşik Krallık'a dönmeyi tercih etti. Sağlık endüstrisine ilişkin uyarılarla karşı karşıya kalan Paris, bölgedeki temel ilaçların üretimini yeniden yerleştirmek için bir plan başlattı" dendi.

DIE WELT: BÜYÜK KOALİSYON UZLAŞTI

Alman Die Welt gazetesi de "Hükümet, vatandaşların akşamları biraz daha dışarıda kalmasına izin vermek istiyor" başlığını attı.

Haberde "Büyük koalisyon üzerinde çok tartışılan enfeksiyon yasası ile ilgili uzlaşmaya vardı. Sokağa çıkma yasağı 22'den itibaren başlayacak. Indısanz sayısı 165 olan yerlerde okullar kapalı kalacak" dendi.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar