Eğitim Sen 3'Nolu Şube Başkanı: Okullar salgın koşullarına uygun halde değil

Eğitim Sen 3'Nolu Şube Başkanı: Okullar salgın koşullarına uygun halde değil
Koçak, 'Yüz yüze eğitime uzun süre ara verilmesine rağmen, yeni eğitim-öğretim yılı hazırlıkları hiçbir okulda yapılmadığını görmekteyiz' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Eğitim-Sen İstanbul 3'Nolu Şube, 55 okulda bulunan temsilcilerinden edindikleri bilgileri şube binalarında düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı. 

Sendikanın edindiği bilgiye göre; 15 okulda ikili eğitim yapıldığı, 18 okulda ortalama sınıf mevcutlarının 30 üzerinde olduğu, 5 okulda 40 üzerinde, 7 okulda hizmetli personelin olmadığını, birçoğunda da 800-850 öğrenciye 1 temizlik görevlisi düştüğü belirtildi. Yine binlerce öğretmen atama beklerken ücretli öğretmenlik gibi  emek sömürüsünün en ağır hali devam edildiği vurgulandı. 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Eğitim Sen 3'Nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak, pandemi sürecinde milyonlarca öğrencinin eğitime erişemediğini bu nedenle eğitimde fırsat eşitsizliğinin daha da derinleştiğine dikkat çekti. 

Koçak, yüz yüze eğitime geçilmeden önce Eğitim-Sen olarak bakanlığa çağrıda bulunduklarını ancak çağrılarına rağmen okullarda fiziki altyapı sorunlarının giderilmediği ve derslik sayısının ihtiyaç oranında arttırılmadığını söyledi. 

Koçak, "İl-ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri 'okullarda gerekli önlemleri aldık' ifadesini kullansa da, ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı okul tadilat ve inşaatlarının bitirilemediği görülmektedir" diyerek özellikle Sarıyer Alparslan Ortaokulu, Beyoğlu Dr.Tevfik Sağlam Ortaokulu ve birçok okulun 4 yılı aşkın bir süredir inşaatları bitirilmediği için öğrencilerin ikili eğitime mahkum edildiği söyledi. 

'MERDİVEN ARALIĞINDA EĞİTİM YAPILIYOR'

Koçak, 55 okulun koşullarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"İstanbul’un göbeğindeki ŞİŞLİ MTAL 10 yıla yakındır devam eden yıkım tartışmaları sonrası boşaltılan binalara bir çivi dahi çakılmazken, 4 yıldır merdiven aralıkları 2 metreyi geçmeyen prefabrik değil pandemi koşullarına hiçbir koşula uygun olmayan ortamda eğitim yapılmaya çalışılıyor .

Yüz yüze eğitime uzun süre ara verilmesine rağmen, ciddi bir eğitim planlamasıyla yeni eğitim ve öğretim yılı hazırlıklarının hiçbir okulda yapılmadığını görmekteyiz. Bu doğrultuda ilçemizde geçen yıldan kalan öğretmen açıkları kapatılmamış, yeni okullar, ek derslikler inşa edilmemiş, okullara yeterli yardımcı personel alınmamıştır. Şimdi soruyoruz: Okulları bu şartlarda mı hazırladınız?

'TEMİZLİK SORUNU OKUL YÖNETİCİLERİNE HAVALE EDİLMİŞ'

Milli Eğitim temizlik sorununu okul yöneticilerine havale etmeyi tercih etmiş, okullarda yardımcı personel ihtiyacı karşılanmamıştır. Okullarımızda seyreltilmiş sınıf uygulaması hayata geçirilmemiştir. Yeterli ek derslikler planlanmamış dolayısıyla eğitim kalabalık sınıflarda risk altında eğitim devam ettirilmektedir.

'MİLLİ EĞİTİME UYARIDA BULUNDUK'

Şubemiz milli eğitim yetkililerine uyarıda bulunarak birbirine yakın eğitim bölgelerinde bulunan basına da yansıyan öğrenci sayıları daha az olan imam hatip ortaokulları ve liselerinin birleştirilmesini, boşaltılan okulların akademik ortaokul ve liseler için kullanılmasını talep etmiş, ancak bu konuda hiçbir adım atılmamış çözüm-çözümsüzlük bu okular dışında aranmaya çalışılmıştır.

'SINIFLARDA ÖĞRENCİ SAYISI ARTIRILDI'

Ek derslik ihtiyacını gidermek bir yana, yüz yüze eğitime başlandığı dönemde de okullar 'depreme dayanıklılık güçlendirmesi' adı altında kapatılmış, kapatılan okullardaki öğrenciler farklı okullara dağıtılarak sınıf mevcutları daha da arttırılmıştır. İlkokul 1.sınıflarda 50 kişilik sınıflar dahi var.

'PENCERE SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLMEDİ'

Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sisteminin tüm sınıflarda hayata geçirilmesine dair herhangi bir çalışma söz konusu olmamıştır. Eğitim emekçilerinin sendikamızın pandemi koşullarında ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi, teneffüs sürelerinin havalandırma koşullarına uygun zaman planlanma taleplerimiz duymazlıktan gelinmiştir. Milli eğitim müdürlükleri sıralamış olduğumuz bu tedbirleri almayarak yüz yüze eğitimin devamını riske atmaktadır."

Sendikaya iletilen 55 okul bilgilerine göre; 15 okulda ikili eğitim yapıldığı,  18 okulda ortalama sınıf mevcutları 30 üzerinde olduğunu ifade eden Koçak, "5 okulda 40 üzerinde, yani normalde dahi olması gerekenin üstünde. 7 okulda hizmetli personel yok, birçoğunda da 800-850 öğrenciye 1 temizlik görevlisi düşüyor. Binlerce öğretmen atama beklerken okullarımızda ücretli öğretmenlik gibi  emek sömürüsünün en ağır hali devam etmektedir. Yine çocukların büyük kısmı toplu taşımalar ile okullara ulaşmaya çalışırken  bulaş ile yüz yüze kalıyor.

'KAYGILARIMIZ ARTIYOR'

Bizler okullarda hem eğitim emekçileri hem de öğrencilerin yüz yüze eğitimin devam etmesi taleplerini gördük, okulların kapatılmak zorunda kalması en istenilmeyen durum ancak tedbirlerin alınmaması kaygılarımızı büyütüyor.

TEDBİRLER HIZLA HATAYA GEÇİRİLMELİ'

Son günlerde Covid-19 pozitif ve karantinaya alınan sınıflar olduğu bilgiler edindikleri kadar belirten Koçak, "Tedbirler hızla hayata geçirilmez ise bu sayılar daha fazla yükselecektir. Eğitim-Sen olarak tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için tüm eğitim bileşenlerini ve kamuoyunu bu süreci daha fazla sorgulamaya, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi. 

Öne Çıkanlar