Eğitim ve sağlık bütçesinde kesintiye tepki gösteren protestocular, parlamentoyu ateşe verdi

Eğitim ve sağlık bütçesinde kesintiye tepki gösteren protestocular, parlamentoyu ateşe verdi
Guatemala’da binlerce öğrenci, işçi sendikaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, hükümetinin 2021 bütçesinde eğitim ve sağlık harcamalarında kesintiye gitmesini protesto etti.

Guatemala'da binlerce kişi, Alejandro Giammattei hükümetinin 2021 bütçesinde eğitim ve sağlık harcamalarında kesintiye gitmesi kararını protesto etti. Protesto, 'şu ana kadarki hükümet karşıtı en büyük eylem' olarak kayıtlara geçti.

Binlerce öğrenci, işçi sendikaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, başkent Guatemala'daki Ulusal Kültür Sarayı'nın bulunduğu alanda toplandı. Ellerinde Guatemala bayrakları bulunan göstericiler, "Alejandro Giammattei istifa" sloganları attı.

PARLAMENTO BİNASINI ATEŞE VERDİLER

Euronews’in aktardığı habere göre sakin başlayan protestoların şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine polis, kalabalığı dağıtmak için biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Eylemcilerden bazılarının camları kırıp kongre binasına girerek binayı ateşe verdiği aktarıldı.

POLİS MÜDAHALESİ SONRASI ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Polisin kongre binasına giren grupları çıkarmak için göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği olaylarda çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

DEVLET BAŞKANI GİAMMATTEİ: BUNUN BEDELİNİ ÖDEYECEKLER

Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Twitter'dan yaptığı açıklamada, herkesin yasalara göre gösteri ve toplanma hakkı olduğunu belirterek, "Kamu mallarına ve özel mülkiyete zarar verilmesine müsaade edemeyiz. Yasalarca belirtilmiş kuralların dışına çıkanlar bunun bedelini ödeyecektir" ifadelerini kullandı.

Guatemala Kongresi'nde hafta içinde yapılan oylamada "2021 Ulusal Bütçesi" 114 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti.

Öne Çıkanlar