Egzersiz özgür olmalı

Egzersiz özgür olmalı
Vücudunuzu hareket ettirebiliyorsanız, egzersiz yapabilirsiniz

YAŞAM - Egzersiz, teorik olarak özgür olmalıdır. Vücudunuzu hareket ettirebiliyorsanız, egzersiz yapabilirsiniz. İster koşarak, ister dans ederek ya da yüzerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu desteği saplamanız mümkün.

Ancak bir de endüstriyel spor var ki Türkiye’de de gün geçtikçe daha yaygınlaştığı gözlenmekte.

Yaklaşık 500 bin kişinin gittiği tahmin edilen spor salonlarına (Fitness Center) yatırımlar arttı. Geçtiğimiz yıl 400 milyon dolarlık cicroya ulaşan bu salonlar yabancı markaların Türkiye pazarına girmesiyle hızlı bir büyüme yakaladı. Yabancı markaların yatırımlarını arttırdığı Türkiye, adeta hedef pazar oldu. Bugün 400 milyon dolarlık ciroya ulaşan spor salonları, yılda 500 bine yakın üye çekiyor.

Spor salonu üyelikleri ucuz değil, ancak özellikle büyük şehirlerde yıllık yada farklı periyotlarla düzenli olarak fitness hizmetlerinden faydalanan yaklaşık 500 bin kişi mevcut. 80 milyonluk bir ülkenin nüfusunda bu rakam çok yüksek görülmese de spor endüstrisi için oldukça çekici geliyor. Spor salonlarında daha çok yıllık üyelikler tercih ediliyor. Düzenli takip oranı düşük olan yıllık kayıtlarda, üyeler bir süre sonra spordan uzaklaşıyorlar. 

Türkiye’de AVM lerle birlikte spor salonlarında da artış görülürken, bilinçli tüketicinin henüz yeterince gelişmediği gözlenmekte. 
Günümüzde ortalama bir spor salonunun yatırım tutarı 1.5 milyon Euro civarında. 

Spor salonlarının içerisinde kullanılan ürünler gelişirken, alanlar da büyüyor. Birçok üye spor salonunda yüzme havuzu arıyor. Ayrıca Spa ve sauna gibi etkenler de öne çıkıyor. Bugün Türkiye’de 6-7 tane uluslararası marka bulunuyor. Türkiye’de pazarın büyüklüğü 400 milyon dolar. Ancak bu rakam Amerika pazarında 23.5 milyar dolar. Türkiye’nin sağlıklı spor tüketicisi oluşturmakta daha çok yolu var gibi görülüyor. 

Her koşulda evinizde sokakta işyerinizde yaptığınız ufak hareketler ve yürüyüşlerle egzersiz yapabilirsiniz. Endüstriyel spordan daha etkili olabilecek bu yöntemle kendinizi toparlamanız sağlıklı bir bedene sahip olmanız mümkün... 

Öne Çıkanlar