Endonezya’da dünyanın bilinen en eski mağara resimlerini bulundu

Endonezya’da dünyanın bilinen en eski mağara resimlerini bulundu
Bölgede en izole Endonezya yerlilerinden 'Bugis'ler’ yaşıyor.

Endonezya'nın Sulawesi adasında arkeologlar mağara duvarında keşfettikleri yaban domuzu resminin en az 45 bin 500 yaşında olduğunu söyledi. "Science Advances" adlı bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre keşif, bölgedeki en eski insan yerleşimlerine ışık tutuyor.

Avustralya Griffith Üniversitesi'nden Maxime Aubert, keşfin doktora öğrencisi Basran Burhan tarafından Endonezya’nın Sulawesi adasında 2017'de yılında yapıldığını söyledi.

Keşfin yapıldığı Leang Tedongnge mağarası, en yakın yerleşim birimden yaklaşık bir saatlik yürüme mesafesinde, dik kalker kayalıklarla çevrili uzak bir vadide yer alıyor.

Bölgede en izole Endonezya yerlilerinden "Bugis"ler’ yaşıyor.

Aubert, "Keşfedilen yaban domuzu resmi 136 x 54 santimetre ölçülerinde ve arka kısmının üzerinde iki el izi var ve bir hikâyenin parçası olarak sadece kısmen korunmuş diğer iki domuzla karşı karşıya getirilmiş gibi görünüyor" dedi.

Aubert, keşfin yaş tahinini uranyum izotop ölçüm yöntemiyle yaptıklarını açıkladı.

Aubert, "Bu, resmin 45 bin 500 yaşında olduğunu keşfettik ama çok daha eski olabilir çünkü kullandığımız tarihleme sadece üstündeki kalsitle tarihleniyor. Bunu yapan insanlar tamamen moderndi, tıpkı bizim gibiydiler, istedikleri herhangi bir resmi yapabilecek tüm kapasiteye ve araçlara sahiptiler" diye ekledi.

Daha önce en eski tarihli kaya sanatı resmi, aynı ekip tarafından Endonezya’nın Sulawesi bölgesinde bulunmuştu. Memelileri avlayan bir grup yarı insan, yarı hayvan figürü tasvir edilmiş ve en az 43 bin 900 yaşında olduğu tespit edilmişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar