Enflasyonla mücadele öncelikle ciddiyet gerektirir

Birer slayt farkla 2022 enflasyon oranının yüzde 78.6 olduğunu yazıyorsunuz, hemen arkasından da 2022 tahmininin yüzde 9.8 olduğu yazıyor, bunu ancak dış mihraklar becerebilir bence.

Enflasyonla mücadele ciddiyet gerektirir.

Tabii, enflasyonu düşürmek istiyorsanız.

Ama, istemek de yetmez, ciddiyet gerektiriyor.

Sadece enflasyonla mücadele de değil, devletin ama tek işi kamu hizmeti üretmek olan gerçek bir devletin her işi ciddiyet gerektirir.

Aşağıda siz okurlara bir örnek sunacağım, hem de ekonominin en tepesinden, devletin ciddiyeti konusunda bu örnekten kalkarak siz okurlar karar verin lütfen.

Maliye Bakanlığı düzenli olarak iki sunum yayınlıyor.

Birincisi ekonomi sunumu, ikincisi ise borç göstergelerine ilişkin bir sunum.

Ekonomiyle ilgilenen herkesin göz atmasında yarar olan sunumlar bunlar.

Ancak, maalesef genel bir devlet ciddiyetsizliği bu sunumlara da yansımış gibi duruyor.

Ekonomi sunumları her pazartesi yenileniyor, bu yazıyı da 1 Ağustos Pazartesi öğle saatlerinde yazıyorum, yenisi henüz konmamıştı, muhtemelen gün içinde yenileme yapılacaktır.

Elimizde bu saat itibariyle 25 Temmuz günü Hazine ve Maliye Bakanlığı sitesine konmuş olan Ekonomi sunumu var.

Bu sunumlar Power Point slaytları biçiminde siteye konuyorlar, izlenmesi de daha kolay.

25 Temmuz günkü yani daha bir hafta önceki Ekonomi sunumunda 40. ve 41. slaytlar ilginç.

40. slayt 1995-2001 enflasyon ortalamasının %71.6, 2002-2021 (Erdoğan yönetimi) arası enflasyon ortalamasının yüzde 12.6 ama 2022 senesinde enflasyonun yüzde 78.6 olduğunu görüyoruz.

Bu tablodan çıkarılacak dersler var.

Erdoğan iktidara çok yüksek bir enflasyon ortamında geliyor, başka bir ifade ile de çok yüksek bir enflasyonist süreç 2002’de Meclis’teki tüm partileri silip süpürüyor, sadece AKP ve CHP Meclis’e girebiliyorlar.

Özellikle 2010’a kadarki başarılı ekonomi politikaları ve AB süreci ile enflasyonla mücadelede büyük mesafe alınıyor ve AKP de arka arkaya seçimler kazanıyor.

Ancak, 2022 senesinde enflasyon yine yüzde 78.6; buradan benim anladığım 2002’de iktidar partilerinin başına gelenler ilk genel seçimlerde AKP ve MHP’nin başına gelecek.

Bekleyelim ve görelim.

Gelelim meselenin ciddiyet boyutuna.

Bir slayt sonra yani 41. slaytta 2022, 2023 ve 2024 senelerine ilişkin enflasyon tahminleri mevcut.

Bu enflasyon tahminleri sırasıyla şöyle:

2022: %9.8

2023: %8.1

2024: %7.6

Kaynak da Eylül 2021 tarihli Orta Vadeli Program.

OVP 6 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayınlandı, daha bir sene, hatta on bir ay bile tam olmadı yayınlanalı başka bir ifade ile ama bugün artık ortada böyle bir program falan kalmamış vaziyette.

Enflasyon misli görülmemiş bir biçimde yükselmiş durumda, daha Haziran 2022’de başlangıç ödeneklerine yakın bir ek bütçe geçirilmiş Meclis’ten, yani ortada bir program falan yok artık.

Madem ortada böyle bir OVP artık yok, neden bu komik, ridikül enflasyon tahminlerini hala Hazine ve Maliye Bakanlığının sitesinde tutuyorsunuz?

Yoksa, AKP’yi komik göstermek isteyen dış mihraklar mı var Bakanlığın bünyesinde?

Birer slayt farkla 2022 enflasyon oranının yüzde 78.6 olduğunu yazıyorsunuz, hemen arkasından da 2022 tahmininin yüzde 9.8 olduğu yazıyor, bunu ancak dış mihraklar becerebilir bence.

Merkez Bankası Başkanı, nam-ı diğer etkisiz eleman, İSO’da işadamlarını suçlayarak ülke dışında beş yüz milyar dolarları olduğunu söylüyor, hemen sonra da "bunun yüzde 90’ı yalan bile olsa elli milyar dolar kalır" diyebiliyor, düşünebiliyor musunuz böyle bir Merkez Bankası Başkanı.

Merkez Bankasının elinde her türlü döviz işleminin kaydı vardır, olmalıdır; ortaya beş yüz milyar dolar lafını atıyor, sonra elli milyara düşürüyor bahsi.

Ekonomi yönetimi öncelikle ciddiyet ister.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası böyle olursa, durum da budur diyebiliriz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eser Karakaş Arşivi