Erbil'de Türk diplomatlara saldırı

Erbil'de Türk diplomatlara saldırı
Bir restoranda, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu çalışanlarına yönelik yaşanan silahlı saldırıda diplomat Osman Köse ile iki Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşı hayatlarını kaybetti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de bir restoranda Türk diplomatlara silahlı saldırı düzenlendi. Yerel saatle 14.30 civarında düzenlenen saldırıda, konsolosluk çalışanı Osman Köse iki Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşı hayatını kaybetti.

Lüks bir restoranda gelişen saldırıda susturuculu silah kullanıldığı ve diplomatların doğrudan hedef alındığı belirtiliyor. Konsolosluk çalışanlarının taziyeden dönerken "Huqqabaz" adlı restorana uğradıkları belirtiliyor.

IRAK TELEVİZYON: BAŞKONSOLOS YARDIMCISI ÖLDÜ

Irak devlet televizyonu, yaşamını yitiren diplomatın Başkonsolos Yardımcısı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay'ın sağlık durumunun iyi olduğu, saldırı sırasında olay yerinde olmadığı aktarıldı. Olay yerine çok sayıda güvenlik güçleri sevk edilirken, olayın ardından kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil -Süleymaniye ve Erbil -Kerkük yolları ulaşıma kapatıldı.

Dream City bölgesindeki ‘Huqqabaz’ adlı restorand düzenlenen silahlı saldırıya dair konuşan restoran sahibinin aktardığına göre, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan bir kişi, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı.

Ebil Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada ise "Silahlı saldırıda 1 Türk diplomat ve 1 Irak vatandaşı hayatını kaybetti, 1 vatandaş yaralandı" bilgisi verildi. 

Reuters'a göre bir görgü tanığı, bir saldırganın, Türk diplomatların akşam yemeği yediği restorana girerek ateş açtığını ve daha sonra dışarıda kendisini bekleyen bir araçla kaçtığını söyledi.

Camları kırılan restoranın Türk konsolosluğuna 5 dakika mesafede, havaalanı yolunda olduğu bildirildi. 

ÖLENLERDEN İKİSİ KÜRDİSTAN BÖLGESİ VATANDAŞI

Saldırıda Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu çalışanı ile birlikte hayatını kaybeden kişilerin Nariman Osman ile Beşdar Ramazan olarak adlı Kürdistan Bölgesi vatandaşları olduğu öğrenildi. 

Beşdar Ramazan'ın saldırıda ağır yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi.

Rûdaw’ın aktardığına göre, hayatını kaybeden Nariman Osman, Kürt siyasetçi Azad Cundiyani’nin akrabalarından biri. Evli ve 3 çocuk babası Neriman Osman’ın Süleymaniye’nin Cundiyan bölgesinden olduğu ve şahsi işleri için bugün Erbil’e geldiği ve öğlen yemeği için tesadüfen restoranda bulunduğu öğrenildi.

IRAK DIŞİŞLERİ: KINIYORUZ

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es Sahhaf, yaptığı yazılı açıklamada, "Erbil'de bir Türk diplomatın hedef alındığı silahlı saldırıyı kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Olay yerinden uzaklaşan sivil kıyafetli silahlı kişinin henüz yakalanmadığı belirtildi

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bir başkonsolosluk çalışanının yaşamını yitirdiği belirtildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Bugün öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi, Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" denildi.

ERDOĞAN: GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" açıklaması yaptı.

ERBİL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi. Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar