Erdoğan niye insan haklarını hatırladı?

Erdoğan niye insan haklarını hatırladı?
Berlin, uzun süredir, Erdoğan’ı rahatsız edecek açıklamalardan uzak duruyordu. Ancak AİHM kararlarının hiçe sayılması, Almanya’nın da sabrını taşırmışa benziyor.

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- Türkiye’de espri konusu olan Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı, Avrupa’da da tebessümle karşılandı.

Alman Dışişleri Bakanlığı, DW’nin sorusu üzerine, gazetecilerin, muhaliflerin, sivil toplum temsilcilerinin "terörist" diye suçlanmasının endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın acilen serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Berlin, uzun süredir, Erdoğan’ı rahatsız edecek açıklamalardan uzak duruyordu. Ancak AİHM kararlarının hiçe sayılması, Almanya’nın da sabrını taşırmışa benziyor.

Önümüzdeki hafta, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen komisyonu toplanacak. Almanya, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi için özellikle çalışacağını açıkladı. Sonra Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporu açıklanacak. Ardından 25 Mart’ta, AB liderleri toplanacak.

Biliyorsunuz, Aralık’taki zirvede, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle bağlantılı kişi ve kuruluşları içeren yaptırım listesinin genişletilmesi kararı alınmıştı. Daha ağır yaptırımlar için karar, Mart zirvesine bırakılmıştı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi, o toplantıya kadar olası yaptırım seçenekleriyle ilgili bir rapor hazırlamakla görevlendirilmişti.      

Avrupa Birliği, karar için biraz da Washington’un gözünün içine bakıyor. Ama oradan esen rüzgârlar da hükümeti donduracak cinsten.

Erdoğan hala Biden’nın telefonuna çıkmasını bekleyedursun, ABD Dışişleri Bakanlığı, ilk mesajı Ahval'in Temsilcisi İlhan Tanır’a verdi; o mesajda da Kavala ve Demirtaş için, "Siyasi cezalandırmaya son verin. Uluslararası sorumluluklarınıza uyun" çağrısı vardı. Hemen peşinden Temsilciler Meclisi üyesi 170 vekilin Dışişleri Bakanı Blinken’a yazdığı mektup geldi: Vekiller, Erdoğan’ın yargıyı zayıflattığını, rakiplerini ve gazetecileri hapse attırdığını hatırlatıyor ve "İlişkilerde sorunlu insan haklarına dikkat çekin" diyordu.

Erdoğan’ın neden aniden insan haklarını hatırladığını bilmem anlatabildim mi?

 

Öne Çıkanlar