Erdoğan, Zincirli Ördek’e takıldı

Erdoğan, Zincirli Ördek’e takıldı
Fransız siyasi mizah gazetesi Canard Enchainé, son sayısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın portresini çizdi: 'Türk otokrat pek iyi durumda değil!'

ARTI GERÇEK - Yüzyıllık geçmişe sahip olan haftalık siyasi-mizah gazetesi Canard Enchainé’nin (Zincirli Ördek) son sayısında "Türk Bayramı" (Fête de Turc) başlıklı bir portrede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönem portresi betimlendi.

Başlıkta bir kelime oyunu var: Tête de Turc, Türk Kafası Fransızcada aslında Şamar Oğlanı anlamına geliyor.

Anne-Sophie Mercier imzalı portre, Erdoğan’ın geçen Pazartesi Brüksel’e yaptığı ziyareti konu edinirken, Cumhurbaşkanının 21 Ocak 2014’deki Brüksel ziyaretini de hatırlatıyor.

4 sütuna verilen yazı, Erdoğan’ı olduğu kadar AB’yi de, Ankara karşısında pasif kaldığı gerekçesiyle eleştiriyor.

Cumhurbaşkanının İnsan Hakları, Basın Özgürlüğü gibi Avrupa’nın temel değerlerine hiç önem vermediğini yazan Mercier, "Suriye’deki tehlikeli istila", "Göçmenler üzerinden AB’ye tehdit" ve Libya’daki "kötü adam El Sarrac’ı destekleyen" Erdoğan’ın, Moskova ile arası bozulunca ABD’den hemen Patriot talep ettiğini yazmış.

Portre, Erdoğan’ın son dönemde popülaritesinin azaldığını, kamuoyu anketlerine göre Cumhurbaşkanına desteğin yüzde 30’ların altına düştüğünü kaydediyor.

Yazının önemli bir bölümünde Ankara’nın Fransa’daki dinci faaliyetlerini anlatan gazete, Türk iktidarının Fransa’da yaklaşık 200 (İki yüz) camide etkili olduğunu yazıyor. Ayrıca Strasbourg, Bagnolet ve Mulhouse’da kurduğu/kurmakta olduğu kültür merkezleri ile Fransa’daki gücünü artırmaya çalıştığını belirtmiş.

Erdoğan hakkında kitap yazan ve Cumhurbaşkanı ile Beştepe Saray’ında görüşmüş olan Fransız gazeteci ve iş insanlarının izlenimlerine de yer veren Mercier, Erdoğan’ın son Tunus ziyaretinde mevkidaşı Kais Said’den Tunus’un güneyinde bir askeri üs talep ettiğini hatırlatıyor. ‘’Bu talep red edildi. Tunus’daki Türk Büyükelçiliği önünde protesto gösterileri yapıldı: Erdoğan, başka kapıya! Bak sen şu Tunuslulara neler yapmışlar. Böyle bir tabloyu Brüksel’de göremezsiniz’’

 

Öne Çıkanlar