Keskin: Eskiden devlet 'biz yapmadık' derdi; bugün özellikle İçişleri Bakanı hak ihlallerini savunuyor

Keskin: Eskiden devlet 'biz yapmadık' derdi; bugün özellikle İçişleri Bakanı hak ihlallerini savunuyor
JİTEM’den sonra kurulan paramiliter yapıların işlediği suçlarla bölgede Kürt siyasetini engellenmeyi amaçladığını belirten Keskin, 'Bu paramiliter yapıların önleri açılmış durumda' dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, bölgede faaliyet gösteren paramiliter yapılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Keskin'e göre, bölgede 90’lı yıllarda devlet ve devlet bağlantılı paramiliter gruplar tarafından işlenen binlerce cinayetin sorumluları hala cezalandırılmazken, 90’lı yıllarda JİTEM üzerinden yürütülen uygulamalar, bugün de farklı "sivil" görünümlü örgütlenmeler üzerinden sürdürülüyor. 

‘ESKİDEN DEVLET 'BİZ YAPMADIK' DERDİ; BUGÜN ÖZELLİKLE İÇİŞLERİ BAKANI HAK İHLALLERİNİ SAVUNUYOR'

Bölgenin mezarsız ölüler coğrafyası olduğunu ifade eden Keskin, bu coğrafyada devlet tarafından çok fazla suç işlendiğini söyledi. Devlet tarafından işlenen bu suçların cezasız kaldığının altını çizen Keskin, "Cumhuriyetin kuruluşundan hatta daha öncesi 1915’ten itibaren araştırılmamış, sonuçları ve failler ortaya çıkarılmamış birçok suçla karşı karşıyayız. Fakat eski ile bugünü karşılaştırdığımız zaman eskiden devlet, ‘biz yapmadık’ derdi ve cezasızlık devam ederdi ama bugün özellikle de resmi güçler ve İçişleri Bakanı tarafından açıkça yapılan hak ihlalleri savunuluyor. Esas düşündürücü olan budur" dedi.

‘BU YAPILAR NASIL ORTAYA ÇIKTI, NASIL BU KADAR SİLAHLANDIRILDILAR?’ 

Bugün itibariyle birçok paramiliter yapının olduğunu kaydeden Keskin, "Eskiden JİTEM’in varlığını bilirdik ve gerektiği zaman suç duyuruları yapardık. Ama şimdi ise ismini bile bilmediğimiz ve suç işlediğini bildiğimiz bir takım yapılar var. Bu paramiliter yapıları sadece SADAT ile açıklamak mümkün değil. Örneğin yakın zamanda adını duyduğumuz Osmanlı Ülkü Ocakları Derneği de bunlardan bir örnektir. Bunlar dışında birçok yapı var ve bu yapılar nasıl ortaya çıktı, nasıl bu kadar silahlandırıldılar? Sivil toplumun ‘terörist’ olarak görüldüğü yerde bu paramiliter yapıların önleri açılmış durumda. İstedikleri gibi suç işleyebiliyorlar ve suç işleme özgürlükleri var. Bu yapıya mensup kişiler tarafından kadınlar katlediliyor. Zırhlı araçlarla çocuklar eziliyor ve bütün bu suçların failleri ortaya çıkarılmıyor" diye konuştu.

‘KÜRT SİVİL SİYASETİN ÖNÜNE GEÇMESİ VE ENGELLENMESİ AMAÇLANIYOR’

Bu paramiliter güçlerin devlet tarafından bilinçli olarak ortaya çıkarıldığını ifade eden Keskin, "Merkezlerinin nerede olduğu bilinmeyen, toplum tarafından tanınmayan bu paramiliter yapıların asıl nedeni korkutma politikasıdır. Bölge kentlerinde bu durum çok yoğun olarak işletiliyor. Kürt sivil siyasetinin önüne geçmesi ve engellenmesi amaçlanıyor. Bunun yanında özellikle kadınlar üzerinde de büyük bir baskı yaratılıyor. Çünkü çok yakın zamanda Sakine Kültür de bu yapılardan birine üye bir kişi tarafından katledildi. Yine MHP Diyarbakır il başkanı çocuk istismarından tutuklandı. Eğer o çocuk şikâyetçi olmasaydı belki başka çocuklar da bu şiddete maruz kalacaktı. Bu yapıların bu kadar özgürce suç işleyebiliyor olmaları esas meseledir" diye belirtti. (MA)

Öne Çıkanlar