Finlandiya Başbakanı Sanna Marin: Benim hükümetim döneminde NATO üyeliği olmayacak

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin: Benim hükümetim döneminde NATO üyeliği olmayacak
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Ukrayna krizi nedeniyle NATO üyeliği tekrar gündeme getirilen Finlandiya'nın kendi hükümeti döneminde NATO'ya katılmayacağını söyledi.

Rusya'yla Ukrayna arasındaki krizin olası NATO üyeliği tartışmalarını yeniden canlandırdığı Finlandiya'da, Başbakan Sanna Marin'den "Benim dönemimde pek muhtemel değil" açıklaması geldi. Finlandiya'nın uzun zamandır Rusya'yla 'işlevsel' ilişkileri olduğunu vurgulayan Marin, NATO üyeliğini yakın gelecekte düşünmediklerini vurguladı. Marin, bununla birlikte, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde 'sert yaptırımları' destekleyeceklerini de belirtti.

BIDEN FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI'NI BİR AYDA İKİ KEZ ARADI

Rusya'yla Batı arasında yaşanan kriz ve Moskova'nın NATO'dan 'doğuya doğru daha fazla genişleme olmaması' konusunda güvence talep etmesi, Finlandiya'da halkın büyük kısmının karşı olmasına rağmen NATO üyeliği tartışmasını yeniden alevlendirmişti. ABD Başkanı Joe Biden'ın da salı günü Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu bir ayda ikinci kez araması, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre "Finlandiya'nın ABD ve NATO'yla yakın savunma ortaklığının önemini" vurgulaması dikkat çekmişti.

"BİZİ NE ABD NE RUSYA NE DE BİR BAŞKASI ETKİLEYEBİLİR"

Sanna Marin'in Reuters'la yaptığı söyleşiden Gazete Duvar'ın aktardığına göre, yapılan görüşmeler hakkında ayrıntı vermese de Finlandiya'nın kendi hükümeti döneminde NATO üyeliğine başvurmasını 'çok düşük ihtimal' olarak niteledi. Marin, Finlandiya'nın bir gün kendisi karar vermesi halinde NATO'ya katılma hakkına sahip olduğu yönündeki pozisyonunu tekrarlayarak, "Bizi kimse etkileyemez. Ne ABD, ne Rusya, ne de bir başkası" dedi. Marin, "Nihayetinde şuna inanıyorum ki, NATO tartışması önümüzdeki yıllarda yoğunlaşacaktır" diye konuştu.

'RUSYA'YLA İŞLEVSEL İLİŞKİMİZ TAKDİR EDİLİYOR'

Marin, Rusya'yla uzun zamandır sahip oldukları 'işlevsel' ilişkinin başka ülkeler tarafından takdir edildiğine inandığını da belirtti.

Finlandiya Başbakanı bununla birlikte, olası bir Ukrayna işgali halinde sert yaptırımlar dayatılması için Avrupalı müttefikleri ve ABD'nin yanında durmaya hazır olduklarını belirterek, "Böyle bir durumun çok büyük etkisi olur ve yaptırımlar da son derece sert olacaktır" dedi.

Rusya'yla 1340 kilometrelik bir sınırı ve savaşları da içeren zorlu bir tarihi bulunan Finlandiya, bugüne dek tercihini NATO üyeliğinden yana kullanmadı. Kısa süre önce ülkenin en büyük gazetesi Helsingin Sanomat'ın yaptırdığı bir ankete göre, halkın yüzde 28'i NATO üyeliğini desteklerken, buna karşı olanların oranı yüzde 42 olarak ölçüldü. Geri kalanların da kararsız olduğu belirtildi. Bununla birlikte anket, 2019'dan bu yana NATO üyeliğine destek verenlerin oranında yüzde 8'lik bir artışa işaret ediyor.

Öne Çıkanlar