Cezayir Cumhurbaşkanı: Fransa’nın egemenliğimize saygı duyması şart

Cezayir Cumhurbaşkanı: Fransa’nın egemenliğimize saygı duyması şart
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamalarına yanıt veren Cezayir Cumhurbaşkanı Tebun, 'Fransa, Cezayir'in geçmişte sömürgesi olduğunu unutmalı' dedi.

Foto: AFP


Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesi ile Fransa arasındaki diplomatik krizle ilgili olarak ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı.

Tebbun, Fransa'nın, Cezayir'in egemenliğine, kurumlarına ve gücüne "tam saygı duymasının" şart olduğunu söyledi.

Cezayir Devlet Televizyonu'nun haberine göre, ülkesinden gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tebbun, aksi takdirde, istişare için geri çağrılan ülkesinin Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'un geri dönmeyeceğini belirtti.

‘FRANSA, CEZAEYİR’İN GEÇMİŞTE SÖMÜRGESİ OLDUĞUNU UNUTMALI’

BBC Türkçe’nin haberine göre Tebbun, "Fransa, Cezayir'in geçmişte sömürgesi olduğunu unutmalı. Cezayir sadece Allah'a boyun eğen ordusuyla ve gururlu insanlarıyla güçlüdür" dedi.

Fransa iki hafta önce Fas, Cezayir ve Tunus'un kendi vatandaşlarının ülkeye dönüşleriyle ilgili konsolosluk işlemlerini reddetmelerini gerekçe göstererek, bu ülkelerin vatandaşları için vize şartlarının sıkılaştırıldığını duyurmuştu.

Fransa ordusu ise geçen hafta, Cezayir'in hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını duyurmuştu.

MACRON’UN ‘SÖMÜRGE CEZAYİR’ SÖZLERİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, 2 Ekim Cumartesi günü Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeleri, iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştı.

Emmanuel Macron, Cezayir'de askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüğünü, ülkenin resmi tarihinin tamamen yeniden yazıldığını ve gerçeklere dayanmadığını iddia etmişti.

Macron ayrıca bu yeni resmi tarihin Fransa'ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini öne sürerek şöyle demişti:

"Cezayir'in ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransa'nın sömürgesi olmadan önce Cezayir ulusu var mıydı? Cezayir daha önce de sömürgeydi. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak harika. Cezayirliler buna inanıyor."

CEZAYİR’DEN ‘KABUL EDİLEMEZ BİR HAKARET’ CEVABI

Cezayir Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise Macron'un ifadeleri "Fransız sömürgeciliğine karşı direnen 5 milyondan fazla şehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakaret" diye nitelendirilmiş ve kınanmıştı.

TÜRKİYE’DEN DE TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Fransa Cumhurbaşkanına tepki göstermiş, "Macron'un, tarihinde sömürgecilik gibi kara bir lekesi olmayan Türkiye'yi de bu tartışmaların içine çekmesi son derece yanlıştır" demişti.

Öne Çıkanlar